1. Milloin olisi Sylvin nimipäivä? En löydä sitä ystäväni kissannimipäiväkalenterista. Itselläni sellaista ei ole.

Sylvi-nimeä ei tosiaankaan löydy Helsingin yliopiston virallisesta kissojen nimipäiväkalenterista. Koska kissallasi on kuitenkin sellainen nimi, joka löytyy ihmisten nimipäiväkalenterista, voit hyvin viettää kissasi nimipäivää 8. elokuuta. Tuona päivänä suomalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat nimittäin nimet Sylvi, Sylvia ja Silva. Hyvää nimipäivää kissa-Sylville!


kissa nurmikolla ja kukkakin samassa kuvassa


2. Kissani nimi on Sibilla (Sibi). Onko nimi tulossa kissojen nimipäiväkalenteriin?

Sibilla- tai Sibi-nimeä ei myöskään löydy Helsingin yliopiston virallisesta kissojen nimipäiväkalenterista. Tämä kalenteri uudistettiin viimeksi vuodelle 2012, eikä vielä ole tiedossa, milloin seuraava uudistus toteutetaan. Aivan lähivuosina se ei varmaankaan toteudu, mutta seuraamme tilannetta. Jos haluat kuitenkin viettää kissasi nimipäivää jo nyt, voit etsiä kissakalenterista jonkin Sibillaa muistuttavan nimen ja valita sen päivän kissasi nimipäiväksi. Tällaiseksi sopisi mielestäni hyvin esimerkiksi Sheeban päivä 15.7.3. Mistä saan virallisen kissojen nimipäiväkalenterin? Mikä tekee siitä virallisen? Olen nähnyt muitakin kissannimikalentereita.

Virallinen kissojen nimipäiväkalenteri julkaistaan vuosittain muutamassa suomalaisessa kalenterissa, kuten esimerkiksi Ajaston värikkäässä kissakuvakalenterissa, jollainen on tehty tällekin vuodelle. Lisäksi tämä kalenteri löytyy Minna Saarelman kirjasta Kissojen nimipäiväkirja - Viiru, Nöpö vai Kassinen? (Minerva 2012). Kalenteri on virallinen, koska sen ovat laatineet nimistöntutkimuksen asiantuntijat ja se on tehty Helsingin yliopiston almanakkatoimiston tilauksesta. Yliopiston almanakkatoimistohan vastaa virallisesta suomalaisesta kalenterista ja suomalaisista nimipäiväluetteloista.

 

4. Saanko liputtaa kissani nimipäivänä?

Suomessa liputus on vapaata, mikä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa kansalainen saa nostaa lipun salkoon silloin, kun katsoo sen tarpeelliseksi. Monet suomalaiset liputtavatkin virallisten liputuspäivien lisäksi oman perheen erilaisina merkkipäivinä, kuten lastensa hääjuhlien kunniaksi, 60-vuotispäivänään tai kultahääpäivänään. Mikään ei estä liputtamasta myös oman kissan nimipäivän kunniaksi, jos siltä tuntuu!5. Vietetäänkö muissa maissa kissojen nimipäiviä ja onko siellä kissojen nimipäiväkalentereita?

Tietääkseni Suomi on ainoa maa, jossa nimipäiväperinne on niin vahva, että kissoillekin on haluttu saada omat nimipäiväkalenterit. Kun pidin viime vuonna kansainvälisessä eläintennimikonferenssissa Saksassa esitelmän suomalaisista eläintennimikalentereista, monet ulkomaiset tutkijat olivat tästä ilmiöstä aivan hämmästyksissään. Tämä on todellakin ainutlaatuinen suomalainen ilmiö!

 

6. Mitkä ovat Suomen suosituimmat kissannimet? Miksi ne ovat niin suosittuja?

Suomessa ei ole pidetty tilastoa maamme kaikkien kissojen nimistä, koska kissoja on niin paljon, yli kaksi miljoonaa, eikä niiden nimiä tarvitse ilmoittaa millekään viranomaiselle. Siksi tähän kysymykseen on mahdotonta antaa pätevää vastata. Perinteisesti suosituimpia ovat olleet nimet, joissa on paljon m-, n- ja s-kirjaimia ja jotka viittaavat kissan maukumiseen, naukumiseen, mouruamiseen ja sihinään. Tällaisia ovat esimerkiksi Mirri, Miuku, Misu, Mouru, Nauku, Nöpö ja Sissi. Mutta mikä on yleisin kissannimi - se jää arvoitukseksi.

 

7. Onko kissoilla nimimuotia niin kuin ihmisillä? En halua antaa mitään muotinimeä vaan päinvastoin, kissa saa hyvin harvinaisen nimen. Millainen se voisi olla?

Kissojen nimet ovat muuttuneet paljon vuosikymmenten varrella. Vielä sotien jälkeen kissoille annettiin hyvin kissamaisia nimiä, kuten Mirri tai Nauku, joista tunnisti heti, että kyseessä on kissa. Nykyään kissat saavat yhä enemmän tavallisia ihmisten etunimiä, ja kissojen nimissä heijastuvat selvästi ihmisten nimimuodin vaihtelut. Esimerkiksi muodikasta Lumi-nimeä on viime vuosina annettu niin tyttölapsille kuin kissoille (joille on annettu myös nimiä Lumikki ja Lumipallo). Lisäksi kissoille annetaan nykyään tunnettujen historiallisten hahmojen ja nykyjulkkisten nimiä, kuten Hannibal tai Obama.

 

8. Kaverillani on kissa, jonka nimi on Elvis. Nimen se on saanut kuuluisan laulaja-Elviksen mukaan. Onko julkkisten nimet suosittuja nimiä kissoilla?

Tämä on nykyään hyvin yleistä. Kissoille annetaan erilaisia populaarikulttuurin hahmojen ja muiden tunnettujen henkilöiden nimiä, kuten Madonna ja Rihanna tai Picasso ja Väyrynen. Muodissa ovat yleensä ne nimet, jotka ovat muutoinkin mediassa esillä.

 

9. Törmään jatkuvasti tyttökissoihin, joilla on kollinimi tai päinvastoin. Sukupuolen määrittäminen on selvästi vaikeaa. Sama ei menisi läpi ikuna mitenkään ihmisyhteisössä, mutta ilmeisesti kissojen kanssa ei ole niin tarkkaa? Löytyykö tilastoistasi tietoa siitä, paljonko meillä on "väärän sukupuolen" nimellä nimettyjä kissoja maisemissa?

Sellaisia tilastoja ei valitettavasti ole, joista tätä asiaa voisi tarkastella. Se kuitenkin tiedetään, että moni kissa on saanut väärän sukupuolen nimen siksi, ettei sen sukupuoli ole ollut nimeä annettaessa selvillä. Kun sukupuoli sitten on selvinnyt, vanhasta nimestä ei välttämättä ole haluttu luopua. Jotkut ovat taas antaneet kissalleen "väärän" sukupuolen nimen pelkästään huumorimielessä, esimerkiksi tyttökissa voi saada nimekseen Herra Tossavainen. Kissojen nimillä leikittely onkin hyvin yleistä - ja niillä voi vitsailla aivan toisella tavalla kuin ihmisten nimillä.

 

10. Annetaanko rotukissoille ja kotikissoille erilaisia nimiä? Miten rotukissojen rekisterinimi määräytyy?

Kyllä annetaan. Kotikissalle voi antaa aivan millaisen nimen itse haluaa, joten siinä voi jokainen käyttää rajattomasti omaa luovuuttaan. Rotukissoilla nimenanto on sen sijaan tarkemmin säädeltyä. Suomen Kissaliitto rekisteröi vuosittain lähes 5 000 rotukissaa ja lähes sata uutta kasvattajanimeä. Rotukissan virallinen nimi koostuu aina kahdesta osasta: kasvattajanimestä, joka on yleensä genetiivimuotoinen (FoxyPaw's, Hopeahännän) ja kissan omasta nimestä (Suffeli, White Dream Boy).

Kasvattajanimen tulee olla pituudeltaan enintään 15 konekirjoituslyöntiä ja yksiosainen, joskin yksi väliviiva sallitaan. Siinä saa myös käyttää vain suomenkielisiä aakkosia. Vierasperäiset etuliitteet, kuten von tai de ovat kiellettyjä. Suomessa kasvattajanimet ovat yleensä joko suomen- tai englanninkielisiä.

Rotukissojen omissa nimissä saa taas käyttää suomalaisia aakkosia, numeroita ja kaikkia mahdollisia välimerkkejä. Kasvattajanimen ja kissan nimen yhteispituus saa olla enintään 27 konekirjoituslyöntiä. Usein kasvattajat antavat kissanpennuille samalla alkukirjaimella alkavia nimiä, kuten Diana, Doris, Daniel ja David. Kissoille annetaan usein myös "hienon kuuloisia" vieraskielisiä nimiä, kuten Apricot, Sundancer, Esmeralda tai Rigoletto. Koska rotukissojen nimet ovat usein kovin pitkiä, niitä käytetään harvoin niiden kutsumaniminä. Niinpä esimerkiksi Sundancerista voi arkielämässä tulla Sani ja Rigolettosta Riku.


Kiitos kysymyksistä Kissakkaan lukijat! Kiitos vastauksista Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala!
Kuva: pixabay.comLue lisää kissojen nimistä: Elviksen kaima vai römeä-ääninen Vieno? 8 neuvoa kissan nimen valitsemiseen.
Loikkaa mukaan kissannimikeräykseen!
 

Kommentit  
0 # Juho 29.04.2015 09:05
Milloin on Musti nimipäivät?
Ilmoita ylläpidolle
0 # Mira 10.02.2016 20:55
Joistakin kissannimistä on mielestäni vaikea päätellä kissan sukupuolta. Esim. nämä hyvin tyypilliset Nöpö, Höpö ja Söpö. Söpön mieltäisin itse tytöksi ja Nöpön pojaksi esim.. Mitä sukupuolta nämä nimet oikeasti edustavat? Ja onko sillä kissan kohdalla kuinka paljon merkitystä? Eli voiko pojan ristiä Söpöksi ja tytön Nöpöksi? Jos nyt oletetaan, että nuo sukupuolet menevät noin kuin tuossa itse arvelin.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita