Kissanomistaja hoi! Tänään on hyvä päivä tarkastaa lemmikin kesäapteekki. Sen saat kuntoon seuraamalla farmaseutti Tanja Katteluksen neuvoja. Tanja on Seitsemän veljeksen apteekin eläinvastaava.

 

kissa_ulkona_kieli_ulkona

Sisäloislääke

Madotusta kissalle suositellaan 1-4 kertaa vuodessa. Ulkokissat tulisi loislääkitä vähintään 4 kertaa vuodessa ja tarpeen mukaan jopa tiheämmin eli kesäapteekista voisi löytyä matolääke ulkokissalle. Sisäkissa madotetaan 1-2 kertaa vuodessa, mutta jos ravintona on pakastamatonta raakaa kalaa tai lihaa, tulisi sisäkissaa madottaa kuten ulkokissaa.
 

Ulkoloislääke ja punkkipinsestit

Kissa poistaa itse kiinnittyneet punkin tehokkaasti, mutta kaulan, niskan ja pään alueelle kiinnittyneisiin tarvitaan omistajan apua. Kissalle soveltuva ulkoloislääkeaine on fibroniili, jota on eri kauppanimillä apteekeissa myynnissä. Fibroniili ei toimi karkotteena, mutta tappaa kiinnittyneet punkit 24-48 tunnin kuluessa. Punkin poiston jälkeen ihon voi desinfioida ja seurata muutaman päivän ajan, ettei pistoskohta tulehdu.
 

kissa_ulkona

Desinfiointiaine

Pienten haavojen ja hyönteisten puremien desinfioimiseen esimerkiksi Veterisyn-suihke. Valmiste ei kirvele ja se on turvallinen käyttää myös silmien, suun ja limakalvojen läheisyydessä. Se on myös vaaratonta nuoltuna/nieltynä.
 

Ripulilääke

Tilapäisiin suolisto-oireisiin on eri kauppanimillä valmisteita. Niiden tarkoitus on ylläpitää suoliston normaalia bakteerikantaa ja kiinteyttää suolen sisältöä.


Käärme puree, ampiainen pistää

Käärmeenpuremissa on aina otettava viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin eli kyytabletteja en suosittele lemmikin apteekkiin, tosin kyseessä olevia tabletteja voi kyllä antaa ampiäisen/mehiläinen pistoissa ensiapuna.

kissa_pitkassa_heinassa

Automatkalla

Automatkoilla kissa voi kärsiä matkapahoinvoinnista. Matkapahoinvointia voi koittaa helpottaa esimerkiksi feromonisuihkeella tai Serene Um -tipoilla, joita on saatavilla muun muassa apteekeista ja lemmikkieläinkaupoista. Varsinaiset pahoinvointilääkkeet ovat reseptivalmisteita ja tarvitsevat siis eläinlääkärin reseptin.

Automatkailijoita ei varmasti voi koskaan liikaa muistuttaa, että kissaa (eikä muutakaan lemmikkiä) saa jättää pysäköityyn autoon pitkäksi aikaa! Nestetasapainon ylläpitämiseen helteillä tai automatkoilla kissalle voi tarjota veteen liuotettavaa Aptus Nutrisal-valmistetta.
 

Säännöllinen lääkitys ja rokotukset

Jos kissalla on säännöllinen lääkitys, tulee toki varata riittävä määrä lääkettä tai tarvittaessa uusia reseptit kesää varten. Reseptithän ovat voimassa vuoden määräyspäivästä. Myös rokotusten voimassaolo on hyvä tarkistaa, varsinkin jos matkustaa ulkomaille. Eviran sivuilta löytyy lisää tietoa eläimen maasta vientiin ja tuontiin.


Tanja, kerro vielä, miten säilyttää huoneenlämmössä säilytettäviä lääkkeitä kuumina hellepäivinä.

Kesähelteillä lääkkeiden säilyttäminen voi tosiaan olla haasteellista. Jääkaappiin ei kuitenkaan tulisi laittaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita ja lääkkeitä. Asunnossa lääkkeet tulisi säilyttää mahdollisuuksien mukaan max 25 asteessa. Joskus esimerkiksi vaatekaapissa voi lämpötila olla alhaisempi kuin vaikkapa keittiössä.
Kas mutta miten antaa kissalle lääke? Lue täältä:
Näin annat kissalle lääkkeen: sotkee, dippaa, piilota

Entä miten vilvoittaa kissaa hellepäivänä? Siihen vinkkejä täältä:
Kostea pyyhe vilvoittaa kuumaa kissaa
Lisää vilvoitusvinkkejä: kermaviiliä ja kylmäkalleja


KUVAT:
pixabay.com
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita