Animagi, Univet ja Hill's järjestivät yhteisen luentokiertueen ja sen ensimmäinen luentotilaisuus oli lokakuun lopussa Helsingin pääkirjastossa. Liikettä niveliin ja nivelet notkeiksi -luennolla puhuivat eläinlääketieteen tohtori, dosentti Jan Räihä Univet Espoon eläinsairaalasta ja Berner Pron edustaja Salla Kanninen-Lamppu.kissa_makuulla


Itselle hyvänä vinkkinä jäi valmistautuminen eläinlääkärikäyntiin ja kissan opettaminen tutkinnan toimenpiteisiin (lääkäri katsoo hampaat, tutkii korvat, venyttää tassuja jne.). Tutkimalla lääkäri pyrkii selvittämään raajojen ääriasennot, joissa kipu pystytään paikallistamaan mahdollisimman tarkasti. Tutkinnan tarkoituksena on siis paljastaa kipureaktio manipulaatiolla, jossa kissalta haetaan reaktiota. Käsittelyyn tottumattoman kissan tutkiminen on luonnollisesti hankalampaa, koska reaktio saadaan aivan kaikesta, eikä itse kipukohtaa tällöin välttämättä onnistuta paikallistamaan.

 

Kotona voi myös videokuvata lemmikin kipukäytöstä ja antaa sitä kautta lääkärille enemmän vihjeitä, missä ja miten ongelma ilmenee. Hyvä on myös valmistautua vastaamaan ainakin kysymyksiin siitä, milloin kipu on näennäisesti alkanut (yhtäkkiä vai pikkuhiljaa pahentuen), onko rasituksella tai levolla vaikutusta (helpottaako esimerkiksi lepo kipuun), mitä raajaa kissa ontuu tai aristelee. Lisäksi on hyvä mainita mahdollisista aikaisemmista oireista, joiden ei suoranaisesti arvele vaikuttavan nykytilaan, mutta jotka saattavat olla edesauttanet nykytilan etenemistä.


kissan_kurkotus


Kissalla pääsääntöisesti onnettomuudet ja tapaturmat aiheuttavat eniten tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Yhtenä suurimmista nivelrikkoa aiheuttavista indikaattoreista on myös ylipaino. Jo 6% painon pudotus voi olla kissalle niin merkittävä, että nivelrikon oireet helpottuvat ja taudin eteneminen hidastuu. Yleisimpänä hoitona tarjotaankin ylipainon ehkäisyä ja hoitoa, liikuntaa sekä erilaisia terapiamuotoja, jotka koostuvat sekä lääkinnällisistä, että fysioterapian eri muodoista.

 

Myös tarjotun ruuan laadulla on merkitystä kissan painon hallinnassa sekä nivelten hyvinvoinnissa.materiaalia_luennolta

 

Kissojen nivelvaivoista ja niiden ilmeisimmistä oireista voi lukea lisää näistä linkeistä:


Univet: Liikettä niveliin
Animagi: Kissan nivelrikko
Animagi: 8 merkkiä kissan nivelkivuista
Animagi: Hoitamaton nivelvaiva on lemmikille aina kivulias
Animagi: Kissan erikoisruoka
 

Teksti: Paula Puska

Kuvat: pixabay.com ja Paula Puska
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita