Royal Canin järjesti 7.5.2016 Vantaalla Suuren Kissaseminaarin, jonne oli saatu neljä loistavaa puhujaa luennoimaan omista kissamaisista erikoisaloistaan.

Päivän aloitti eläinten käyttäytymistieteilijä, englantilainen David Appleby (MSc, CCAB, AB klinikka) kattavalla historiallisella katselmuksella kissan historiaan ja sen vaikutuksesta nykykissan käyttäytymiseen. Se villi ja vapaa aavikkokissa elää edelleen vahvasti nykykissan dna:ssa, fakta joka jokaisen kissanpalvelijan olisi hyvä tiedostaa. Silloin ongelmakäytöksen syyt avautuisivat helpommin ja ongelmia korjaavien liikkeiden tekeminen pääsisi alkuun aikaisemmin.

Applebyn_luennon_aloitus


Vaikkakin puhtaasti tieteellinen lähestymistapa tuntuu tavallaan kovin kliiniseltä kissoihin höpsähtäneelle kissatädille, niin fakta on, että kissa on kissa ja sen perimä määrittää sen käytöksen. Aina.

 

Uutta kilpirauhashoitoa ja apua munuaissairauksiin

 

Lääketiedettä seminaarissa edusti Evidensia kissaklinikka Felinan ell Pirita Lahti-Nuuttila, joka kertoi kissojen yleisimmistä sairauksista: hampaat, virtsarakko, suolisto, kilpirauhanen ja munuaiset löytyivät esittelystä.

Mullistavin uusi hoito Suomessa löytyy hypertyreoosin eli kilpirauhasen liikatoimintaan: Tampereella avattiin maaliskuussa kissaklinikka, joka tarjoaa isotooppihoitoa kissoille. Sillä sairaus saadaan parannettua kokonaan.

Vanhempia kissoja vaivaaviin munuaissairauksiin on myöskin saatu uusi apu sairauden aikaisemman diagnoosin toteamiseen, SDMA-testi. Tämä testi paljastaa sairauden jo siinä vaiheessa, kun munuaiset ovat 40 % tuhoutuneet. Muutenhan munuaisten tuhoutumisprosentti on ollut noin 75 % ennen kuin sairaus näkyy testeissä.

 

Perheenjäsen, lemmikki, hyötyeläin

 

Royal Cannon asiantuntija eläinlääkäri, ell Mirjami Mattila esitteli helmikuussa tehdyn suuren kissatutkimuksen tulokset kokonaisuudessaan. Koirat (noin 650 000 kpl Suomessa) ovat arvostetuimpia lemmikkieläimiä: kaksi kolmesta suomalaisesta (66%) valitsee koiran. Kissoja (noin 1 300 000 Suomessa) arvostaa 23 %. Kissoilla on siis vielä aika lailla kirittävää. Siksi olikin todella ilahduttavaa nähdä, että valtaosassa kissaperheitä kissa olikin sitten oikeasti arvostettu. Kissa on perheenjäsen tai lemmikki, hyötyeläimenä kissaa piti ainoastaan 3 %.

kissanvuosi

Huolestuttava suuntaus on kissojen rokottamattomuus. Vain noin puolet (49 %) rokotuttaa kissansa säännöllisesti ja tämä heikentää laumaimmunitettiä. Minkä tahansa epidemian ilmetessä sairastuneiden/ kuolleiden määrä tulee olemaan siis valtava, eivätkä sisäkissatkaan ole turvassa. Onneksi sentään kolme neljästä kissanomistaja soittaa eläinlääkärille, jos kissalle tulee akuutti tilanne.

Vaikka työtä on vielä paljon kissan arvostuksen nostamisessa, voisi se huonompikin olla. Nyt vaan Kissakkaan kaikki lukijat mukaan levittämään kissojen sanomaa läpi Suomen: kissa on ihana ja ansaitsee arvostuksen!

 

Koulutus auttaa arkisia askareita

 

Iltapäivän viimeisen luennon piti Suomen ja Pohjoismaiden ainoa eläinnäyttelijöiden ammattikouluttaja yli 25 vuoden vuoden kokemuksella, Tuire Kaimio. Vaikka Tuire osaa kouluttaa skorpioneista ja perhosista lähtien eläimen kuin eläimen, on kissojen kanssa omat haasteensa.

Kissa on fiksu eläin, joka oppii koko ajan, niin hyvässä kuin pahassakin. Sen on varmaan jokainen kissanpalvelja huomannut, vaikka öisen makuuhuoneen oven takana terrorisoivan kissan kanssa.

Kouluttamisesta tulee ensimmäisenä mieleen temppuilu, mutta koulutus auttaa arkisia askareita yhtälailla. Esimerkiksi siedättämällä voidaan kissan lääkinnälliset hoitotoimenpiteet suorittaa pikaisesti ilman aikaavievää painiottelua ja juoksukilpaa. Tai vaikkapa kynsien leikkaus. Tai miltä kuulostaisi itse koppaan menevä kissa?

Aihe on todella kiinnostava ja niin laaja, että se ansaitsisi oman seminaarinsa. Näin neljän kissan epäjohdonmukaisena palvelijana näen koulutuksessa valtavia mahdollisuuksia. Mutta ensimmäinen koulutettava on allekirjoittanut itse.

kissan vuosi

Seminaari oli erittäin mielenkiintoinen ja sille oli selkeästi tilausta. Asioita käsiteltiin laajasti mutta kumminkin sen verran yksityiskohtaisesti, että kaikille varmaankin löytyi vastauksia ja oivalluksia. Itsestäänselvin oivallus allekirjoittaneelle oli, että tämä yleisö kuului siihen 23 prosenttiin, jolle kissa on se arvostetuin lemmikki.


TEKSTI JA KUVAT:
Taru Muruako

Lue lisää Tarun seminaaripäivästä Trio MiuMau ja Herra Nilsson -kissablogin postauksessa Suuri Kissaseminaari 7.5.2016 by Royal Canin.

Lue myös Kissakkaan juttu Kissa on Suomen yleisin mutta ei arvostetuin lemmikki

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita