Kuva ja uutinen Rilla-kissan löytymisestä on ilahduttanut monia Facebookissa. Koskettavassa kuvassa Karkkilassa asuva Taina Sormunen halaa kissaansa Skeppsdal Family -löytöeläinkodissa Inkoossa. Erityisen kotiinpaluusta tekee se, että Rilla pääsi omistajansa syliin kahdeksan vuoden eron jälkeen.


Rilla vihdoin omistajansa sylissä


Skeppsdal Familyn Päivi Räty kertoo lisää:


Teemme yhteistyötä lähiseudun eläinsuojeluyhdistysten kanssa. Perniön seudun eläinsuojeluyhdistyksestä tuli Suomen Löytöeläinten Kummeille viesti, että eräällä naisella Somerolla on kesy 6-vuotias Misu-kissa, josta hän haluaa heti eroon. Hänellä oli aikomus viedä kissa Someron löytöeläintaloon.

Kummeille tuli kiire ja alkoivat puhua Someron lähellä sijaitsevan Perniön seudun eläinsuojeluyhdstyksen väen kanssa. Lopulta mietittiin, miten kissa saisi kuljetuksen tänne Inkooseen Skeppsdaliin.

Somerolta oli tulossa meille toinen loukutettu kissa ja sen kyyditsijä otti myös Misun mukaansa. Ja niin Misu tuli meille, ja tarkistin heti löytyykö siru ja se löytyi. En kerennyt vielä katsomaan tietoja rekisteristä, vaan lähdin ajamaan eläinlääkäriin kissaa rokotettavaksi. Kun pääsin sieltä, tsekkasin sirun tiedot. Ajattelin jo, että luinko sirun väärin, kun mikään muu tieto ei stemmaa kuin kissan väri. Rekisterin mukaan kissa on 10 vuotias ja sen nimi on Rilla. Mutta kyllä se oikein oli.

Rekisteristä sain alkuperäisen omistajan tiedot, mutta en saanut häntä puhelimella kiinni. Perniön seudun eläinsuojeluyhdistyksessä löysivät hänet Facebookin kautta, ja samalla selvisi, että Perniön ihmisellä ja kissan omistajalla on yksi yhteinen ystävä Facebookissa. Perniöstä ottivat yhteyttä tähän ystävään, joka puolestaan tiesi kissan alkuperäisen omistajan hyvän ystävättären ja lopulta häneen oltiin yhteydessä. Siitä tämä kaikki lähti sitten purkautumaan ja lopulta alkuperäinen omistaja, Karkkilassa asuva Taina, sai ystävättäreltään tekstiviestin löytyneestä kissasta.

Ei mennyt kauan aikaa, kun minulle soitti nainen, joka oli aivan shokissa. Kerroin hänelle koko stoorin ja oli selvää, että se oli hänen kissansa ja vain hänen, ei kenenkään muun.

Rillan omistaja lähti heti töiden jälkeen ajamaan Karkkilasta tänne meille. Tyttärensä haki vielä hoidosta ja oli tunnin päästä Skeppsdalissa. Otin valokuvia, ja Taina sanoi, että kuvat ovat varmaan hirveitä, kun hän on huutoitkenyt koko matkan. Ja niin kissa lähti hänen mukaansa.


Rilla ja oma omistaja


Rilla Skeppsdalin lattialla


Selvisi, että kahdeksan vuotta sitten Rilla oli karannut avonaisesta ovesta. Lopulta sen oli löytänyt kesämökkiläinen, joka oli antanut kissan Perttelissä asuvalle vanhalle rouvalle. Rouva joutui myöhemmin hoitolaitokseen ja kissan otti hoitaakseen somerolaisnainen. Hän puolestaan ei siis enää halunnut pitää kissaa itsellään, vaan oli viemässä sen löytöeläintaloon.

Mutta nyt Rilla on kotona ja talokin on sama kuin kahdeksan vuotta sitten. Siellä on lisäksi 12-vuotias kissa, joka oli siellä myös silloin, kun Rilla oli kotona. Mutta nämä kissat eivät ole vielä tavanneet, vaan Rilla on sijoitettu kotitalon yläkertaan tuttuun paikkaan sopeutumaan. Tässähän on tapahtunut niin paljon, ja Rilla ei ole enää nuori kissa. Kovasti haluaisi tulla alakertaan. Vielä eivät halua näyttää muita paikkoja, vaan yksi asia kerrallaan.


Skeppsdalissa tapahtuu iloisia jälleennäkemisiä


Onhan tämä ihanaa! Tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia. Tällä hetkellä meillä on kolmisenkymmentä kissaa ja vain murto-osa pääsee takaisin omaan alkuperäiseen kotiinsa. On myös kissoja, joilla on siru, mutta ne eivät kuitenkaan päädy kotiin, koska niitä ei ole rekisteröity. Meillä sirutetaan ihan jokainen eläin Turvasiru-palveluun, on se sitten kissa, koira, fretti tai kani.

Jos kissa on kadoksissa, etsiessä kuva on todella tärkeä! Eivät kaikki kissat ole yksiväriä ja raidallisiakin on monenlaisia. Lisäksi kannattaa olla jatkuvasti yhteyksissä löytöeläinkoteihin ja eläinsuojeluyhdistyksiin eri paikkakunnilta. Pitkänkin ajan jälkeen kissa voi löytyä.

Tulee mieleen eräs sirutettu pentukissa. Meni lähes vuosi, niin se löytyi aivan toisesta kunnasta lossimatkan päästä saaresta. Miten kissa on selvittänyt matkan? Eihän se lossilla itse matkusta. Tai eräs toinen kissa, joka löytyi Hangosta ja sirun perusteella omistajat asuivat Porvoossa. Kyllä ihmiset vaikuttavat paljon siihen, että kissat vaihtavat paikkakuntaa. Kannattaa siis etsiä laajalta, ja karkulainen voi löytyä pitkänkin ajan kuluttua.

Luonnon armoilla kissa ei selviä, mutta ethän sinä tiedä, onko karannut kissasi luonnon armoilla vai onko joku ihminen avittanut asiaa. Jos poimii kissan talteen, kannattaa olla yhteyksissä löytöeläintaloon. Tai vaikka eläinlääkäriin, joka tarkistaa, onko kissalla siru.

Toivoisinkin, että jokainen siruttaisi kissansa ja myös eläinlääkärit tarkistaisivat sirun. Näin annetaan omistajalle mahdollisuus löytää oma kadoksissa ollut kissansa. Rillakin oli ilmoitettu kadonneeksi paikalliseen löytöeläintaloon.

Mutta nyt Rilla on kotona! Se tulee luokse ja antaa silittää. On se vielä hieman säikky, mutta se kuuluu ”taudin kuvaan”; paikka on vaihtunut moneen kertaan, on kuljetettu ja ollut monenlaista ihmeellistä. Mutta onhan tämä ihmeellistä, että näin monen vuoden jälkeen löytyy alkuperäinen koti. Ei tällaisia tule vastaan kovin usein. Loppu hyvin, kaikki hyvin!
 Myös Aatu-kissan kotiutumiseen liittyy melkoinen tarina. Lue Aatu eli Pauli eli Aatu on kotona jälleen!
Entä mitä tehdä, jos pihamaalla pyörii vieras kissa? Klikkaa neuvoihin tänne näin.
Lue myös turvasiruttaja Tiina Mäkelän vastaukset kymmeneen sirutusaiheiseen kysymykseen. Löydät ne täältä.
 

Kommentit  
0 # Ana 16.08.2016 14:41
Ihana, mahtava tarina! Paljon onnea osallisille - puskuja, Rilla!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita