Voiko kissan harjaamisesta jääneitä irtokarvoja jättää linnuille, jotta nämä vievät niitä rakennusaineeksi ja pehmusteeksi pesiinsä? Tätä on pohdittu Facebookin kissa-aiheisissa ryhmissä. Kysytään asiaa lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi ry:stä.
 

kissaa_harjaamassa
 

Toiset kissaihmiset pitävät tällaista lintujen auttamista mainiona ajatuksena, kun taas toiset ovat kuulleet kauhukertomuksia pitkiin karvoihin tukehtuvista tai takertuneista linnunpoikasista.

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan luontoon jätetyistä karvoista tuskin on haittaa linnuille. Hän kertoo, että monet linnut käyttävät karvoja pesänrakennukseen ja hyödyntämättä jääneet karvat maatuvat ajan mittaan.

- Amerikkalaiset lintuharrastusoppaat oikein kehottavat tarjoamaan linnuille lemmikkien karvoja ja muita luonnonkuituja.

Eräässä oppaassa annetaan tärkeä neuvo: yli 15 senttiä pitkät karvat on hyvä pilkkoa lyhyemmiksi.

- Tämä siksi, että lintujen olisi helpompi hyödyntää karvoja.


kissankarvoja_odottamassa_linnuille
 

-En ole nähnyt aiheesta tutkimuksia, mutta en keksi, miksei lemmikkien karvoja voisi tarjota linnuille. Eivät ne niitä syö, joten en myöskään keksi, miksi ne tukehtuisivat niihin.

Entä voivatko linnut takertua pitkiin karvoihin?

- Tarkertuminen voinee joissakin tapauksissa olla pieni riski, mutta niissä tapauksissa, joista itse olen nähnyt kuvia, syynä ovat olleet siimat, langat, narut tai muut keinotekoiset kuidut, jotka eivät todellakaan kuulu luontoon.


kuvat:
Helena Huusko-Harju
Tiesitkös, että vähintään 3 - 4 cm pituisista kissankarvoista voi kehrätä kissankarvalankaa? Kissakas haastatteli Ritva Liljeroosia, joka kehrää ja kertoo lisää. Lue siis Mummun vanha rukki kehrää kissankarvalankaa.

 

Kommentit  
0 # Susanna 03.09.2014 09:44
Kerran orava kävi hakemassa mun pihalta karvoja ja tunki kauheasti niitä poskiinsa.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Isa Katas 12.04.2015 15:33
Harjailen kissaani keväisin parvekkeella ja karvoja kyllä lähtee paljon. Talvikarvat pois. Panin karvat parvekkeen hyllyllä olevaan vanhaan kukkapurkkiin. Seuraavalla kerralla kun menimme harjailemaan, purkki oli tyhjä. Ja niin tapahtui joka päivä. Sitten kerran näin pikku talitintin vievän nokassaan kisulin karvoja ilmeisesti pesäänsä. Hyvin kelpasivat, eivät lentäneet tuulen myötä hukkaan. Näin on käynyt joka kevät, nytkin se taas alkaa.
Ilmoita ylläpidolle
0 # terttu laulajainen 13.04.2015 11:10
meillä jo vuosia laitettu maine coon karvoja pyöreään talipallo kehikkoon, oravat hakevat siitä isoja tumppuja myös tinteille hyvin kelpaavat.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita