Useana yönä Kissakahvila Purnauskiksessa on käynnissä melkoinen rallimeininki. Sen on huomannut kahvilayrittäjä Tiina Aaltonen, jolla on mahdollisuus seurata myös kotonaan kahvilan valvontakameran taltioimia tapahtumia.
 

kissakahvilan_kyltti

Kohta on yö. Nuorinta, veijarina tunnettua Kuuliota leikittää. Se ryntäilee ympäriinsä kahvilan ovensuussa, pysähtyy ja hypähtää yhtäkkiä värikkään lelun kimppuun. Muut kissat istuskelevat ja lepäilevät eri puolilla Suomen ensimmäistä kissakahvilaa ja vaikuttavat rauhallisilta.

Tamperelaisen Kissakahvila Purnauskiksen kahdeksan kissaa ovat viettäneet tänään vapaapäivää, koska paikka on maanantaisin kiinni. Joinakin maanantaipäivinä henkilökuntaa tulee kuitenkin paikalle leipomaan, eikä tyypillisesti kiinniolopäivien tapaan vain paijaamaan, leikittämään ja ruokkimaan kissoja ja siivoamaan näiden jälkiä.

Tiina_ja_Kuulio

– Ollaan oltu täällä tänään 12 tuntia ja periaatteessa koko ajan kissojen kanssa. Kun täällä on lyhyemmän ajan ja pidemmän ajan pois, olen huomannut, että melkoista rallimeininkiä nuo täällä pitävät, Tiina kertoo.

Hän aloittaa iltarutiinit akvaarion puhdistuksella, mitä osa kissoista innostuu katselemaan.

akvaario_kiinnostaa

lumin_paikka_akvaarion_vieressa

Valtaosa kissanomistajista tietää, kuinka heidän lemmikkinsä saattavat ryhtyä häiritsevän aktiivisiksi yöllä ja nukkua juuri silloin, kun niitä väsyttää, eivätkä ne seuraa kelloa tai omistajiensa vuorokausirytmiä.

Itsepäinen käytös on kissoille tuttua monessa muussakin tilanteessa. Kun lauma kissoja asuu kahvilassa, jonne ihmiset istahtavat kupposelle ja hetkeksi viettämään iltapäivää, määräävätkö ne täälläkin rytmistään? Nukkuvatko nämä kenties juuri silloin, kun niitä tullaan kahvilaan katsomaan, jos niiden tekee vastaavasti öisin mieli riehua?

Nyt Purnauskiksen kissoilla on takanaan kaksi vapaapäivää ja yötä, jotka ne ovat viettäneet ilman kahvilan arkisäpinää. Merkkejä tylsistymisestä ei näy. Ainakin ympäristö näyttää siltä, että kissat ovat olleet kiltisti, eivätkä ole purkaneet turhautumistaan esimerkiksi huonekaluihin. Koriste-esineetkin ovat paikallaan. Tiinan mukaan joka aamu on kuitenkin muutamia esineitä kaatuneina.

– Oikeastaan kesken päivänkin, kun joku änkee itsensä ihmeellisiin koloihin.

Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että mitään ei ole rikottu, ja tarpeet on tehty siellä missä pitääkin. Täällä se paikka on puinen kaapisto, jonka sisään kissojen hiekkalaatikot on sijoitettu.

kissakahvilan_kissojen_vessa

– Itselläni on kotona sellaisia kissoja, että jos niitä ei huomioi tarpeeksi, niin kyllä kakat tulevat johonkin. Näiltä kissoilta ole sellaisia yllätyksiä tullut.

Alussa, kun kissakahvila avattiin syksyllä 2014, tapahtui jotain erityistä joka yö. Kahvilan valvontakamera osoitti kaiken olevan hyvin rauhallista ennen nukkumaanmenoa. Silti aamuisin odotti lattialla valtavasti karvaa, ja roskisten sisältö oli levitelty. Joskus, kun vessan ovi oli jäänyt illalla auki, oli vessapaperirullat revitty palasiksi ja vessapaperisilppua kahvilassa ympäriinsä.

– Mietin aina sitä, kun ihmiset käyvät paljon ikkunan takana katsomassa, mitähän oikein ajattelevat, jos kaikki on pitkin poikin. Kukkia kaatunut, multaa levitelty – eikö täällä koskaan siivota? Tiina naurahtaa.

– Hirveästihän me siivoamiseen käytetään aikaa.

Kuulio_lattialla

Parvella lampaantaljalla löhöillyt Piki kiirehtii kiipeilyä varten seinään kiinnitettyjä hyllyjä pitkin alas. Muutkin kissat valpastuvat, kun huomaavat, että tarjolle häärätään iltapalaa.

– Kun jouluna oltiin oltu auki vasta pari kuukautta, ja tultiin kolme tuntia normaalia myöhemmin antamaan ruoat, kissat olivat suuttuneet ja kaataneet ihan kaiken ikkunalaudoilta ja vitriinien päältä. Varmaan luulleet, ettei nyt tule ruokaa enää ikinä, muistelee Tiina.

iltapalalla

kolme_kerralla_syomassa

Malttamattomilta kissat vaikuttavat nytkin, vaikka nykyään ei yhtä radikaalia enää tapahdu. Tiina laittaa esille sieviä lautasia ja niille märkäruokaa, jota on innokkaimpien illastajien jäljiltä kohta myös murusina siellä täällä lattialla. Välillä Piki, Evo ja Nurri syövät sopuisasti samaltakin lautaselta. Kuulio jää maistelemaan eri lautasille jääneitä tähteitä, kun muut kissat jo hajaantuvat ympäri kahvilaa peseytymään ja käyvät lopulta ruokalevolle.

kuulio_syo_ja_syo

Micu valtaa klassisen kissojen loikoilupaikan, kiipeilypuun tason, jossa suorittaa ponnekkaan iltapesun ja torkahtaa ensimmäisenä.

micu_iltapesulla

micu_unessa

Siro Nurri asettautuu kerälle kukkaruukkuun ohuen palmunrungon ympärille.

nurrin_unipaikka

Kyösti eli Kössi on kissalauman pomo. Se on mieltynyt laukkuihin ja etsii paikkaa torkuille sopivasta laukusta. Nojatuolista löytyy sopiva, jonne tämä kahvilan isoin kissa puoliksi mahtuu.

laukun_valtaaja

Suurimman huomion varastavat kuitenkin sohvan vallanneet Lumi ja siihen hoitoviettinsä kohdistava Evo. Ne muistuttavat nuorta pariskuntaa.

evo_ja_lumi_sohvalla

Ikkunan taakse on pysähtynyt kaksi naista katselemaan kissojen yöhön. Kissakahvilan etuseinä on iso ikkuna, josta on tullut suosittu paikka kahvilan kissoille ulkoelämän tarkkailuun, ja josta ohikulkijat saattavat nähdä nyt hetken myös kissojen vapaa-ajasta. Kissat huomaavat, kun niihin kiinnitetään huomiota lasinkin lävitse, mutta Nurri on nyt ainoa, joka havahtuu hyppäämään ikkunaan kahvilan puolella. Muilla on edelleen ruokalepo kesken.

Välillä ihmiset tulevat koiran kanssa ikkunan taakse ja nostavat koiraa kurkistamaan ikkunasta, jolloin kahvilan kissat tulevat tutustumaan näkyyn ikkunan toisella puolella. Nurri saattaa murista vienoon ääneen, mutta yleensä kissat pysyvät tyynenä.

- Nurrilla on ihmeellinen murinaääni, tietokoneella tehdyn oloinen, kuin Jurassic Parkin Raptoreilla, kertoo Tiina.

Tällä kertaa ulkopuolella ei ole koiria. Pian ikkunassa on kuitenkin yksi uusi kissan kuonon jälki.

– Tosi hyvin ihmiset osaavat olla, kun tulevat katsomaan. Eivät hakkaa lasia eivätkä kiusaa kissoja lasin läpi, mistä eläinlääkäri meitä hieman pelotteli.

murisija-Nurri

Koska Tiinalla on mahdollisuus valvoa kissakahvilan tapahtumia öisin kotoaankin, on välillä tullut eteen myös tilanteita, jolloin hän on huolestunut näkemästään ja lähtenyt paikan päällä kahvilassa käymään.

– Kisujen terveydentilan tarkkailu sai minut lähtemään kahvilaan alkuaikoina välillä keskellä yötä. Kerran Lumi lipitti asiakkaiden kahvikermakon puolilleen ennen kuin huomasin ja sai laktoosista mahan kuralle. Tulin yöllä tarkastamaan vaisun kisun kunnon, mutta onneksi pieruvaivat olivat vain väliaikaisia ja nopeasti ohimeneviä!

Tiina kertoo karsineensa kahvilan tarjottavien laktoosipitoisuuksista suurimman osan, joten tilanne pysyy turvallisena, vaikka joku kissoista kakkua maistelisikin. Kissat ovat kuitenkin alkaneet jo oppia, ettei pöydille asiakkaiden aikana hypitä, ja kermakkotilanne ei ole päässyt toistumaan.

monta_turvakamerakuvaa

– Jos kahvilaan tulee yöllä, eivät kissat välttämättä halua nukkua. Joskus ne tulevat syliin, kehräävät paljon, ja tavalla tai toisella tulee rauhallinen tunnelma.

Kahvilan kissojen roolit ja tavat saattavat muuttua yön ajaksi. Esimerkiksi harmaa, pitkäkarvainen Micu oli Tiinan mukaan alussa hyvin omanarvontunteva.

– Kun piti ottaa matolääkettä, sain sen juuri ja juuri annettua. Asiakkaille sanottiin, että Micuun ei kannata ehkä koskea. Päivällä kukaan ei voinut tulla lähelle. Mutta kuinkas ollakaan, yöllä Lumi ja Micu nukkuivat vierekkäin täällä sohvalla, naurahtaa Tiina.

– Joskus kokeilimme ”kissaympyröitä” eli catcircleja, jolloin kissat menevät yhteen tiettyyn ympyrään lattialle. Kun asiakkaat kokeilivat päivällä tehdä ympyröitä kaulahuiveista, ei yksikään kissa mennyt niihin, mutta kun me laitoimme lattialle ympyrän muotoiset matot, niin ympyrässä oli aina yöllä joku kissoista nukkumassa. Monesti se oli musta kissa mustalla matolla.

turvakamerakuvaa_ja_kissa_pyorealla_matolla

Tiina myöntää, että jäljet kissojen villistä yöelämästä hieman ärsyttävät aamulla, mutta hauskoiksikin jotkin tapahtumat muuttuvat. Lumi saattaa säätää kassakonetta niin, että siitä tulee ulos toisenlaista kuittia kuin tavallisesti tai jopa ei tule kuittia ollenkaan.

– Olen miettinyt monesti, että mitähän verottaja sanoisi siitä, kun ei voi antaa kuittia asiakkaalle, koska kissa on säätänyt konetta.

Vessapaperirullien repimistä Tiina muistelee jo huvittuneena. Joulun alla selvisi, kuka sitä tekee. Piki oli se, jonka kaulukseen oli tarttunut vessapaperia.

– Muutaman kerran se on jo saatu itse teosta kiinni vessapaperirulla suussa.

Kun alkaa olla jo yö, saavat kissat toisenkin satsin iltapalaa. Tällä kertaa lautasilla on kuivaruokaa. Nyt Kuulio saa annoksensa ensimmäisenä syötyä ja ahnehtii jo sieppaamaan lisää Micun lautaselta, kunnes saa puraisun välillä myös korvaansa. Muut kissat keskittyvät kiltisti omiin annoksiinsa.

micu_puree

Tiinan mukaan varsinkin Viirulle oli tyypillistä kiertää asiakkaiden sylistä syliin ja yrittää maistaa ihmisen ruoasta. Siroa kissaa on kuvailtu ”kovana tyttönä syömään”.

– Nyt kissat ovat alkaneet oppia, ettei mennä syömään asiakkaiden lautasilta. Ennen jouduttin antamaan päivän ensimmäinen ruoka kahteen kertaan, että asiakkaat saivat oman syödä ruokansa itse, eikä tarvinnut kissojen kanssa jakaa.

Kissojen ruokailulla alkaa tavallinen arkipäiväkin kissakahvilassa. Ensimmäisenä kaikki kissat odottavat oven takana hyvin kärkkäästi ruokaa haluamassa. Itsepäisyys ei lopu siihen.

– Seuraavaksi siivotaan kissanvessat. Ja välittömästi, kun ryhdytään siivoamaan, sinne menee kissoja. Kun otetaan vessat pois kaapeista, varsinkin Lumin ja sen siskon Pikin pitää päästä kesken siivouksen yhtä aikaa samalle laatikolle, Tiina hymähtää.

– Ensin ne vähän kaapivat laatikkoa, mutta välttämättä eivät pissikään siihen ensimmäiseen laatikkoon, vaan sitä vain kaavitaan, ja mennään pissimään toiselle laatikolle.

Ja kahvilahenkilökunta siivoaa kuusi kissan vessaa toiseenkin kertaan ennen kuin asiakkaat tulevat. Aamuisin myös imuroidaan koko kahvila.

– Meillä on nyt kolme imuria käytössä. Täytyy olla tietynlainen imuri, jolla saa tummasta kokolattiamatosta valkoisen pitkäkarvaisen kissan karvaa pois. Hyvä imuri ei toimi ehkä ollenkaan, toinen imuri toimii joihinkin roskiin tai kuivuneeseen kissanruokaan, ja kolmas imuri tehoaa kaikista parhaiten kissanhiekkaan, sanoo Tiina.

– Ja sitten kun saadaan siivottua, on kissanruokaa ja -hiekkaa joka paikka taas täynnä.

– Joko ne illalla riekkuvat täällä hirveästi tai sitten ovat tällä tavalla tosi rauhassa, tiivistää Tiina. 

kissakahvilan_kissakello

Yleensä Purnauskiksen kissat mielummin nukkuvat kuin riehuvat päivän asiakaspalvelun päätteeksi. Kun kahvilan nuorimmat kissat kasvavat isoiksi, eivät nekään Tiinan arvion mukaan enää samalla tavalla riehu. 

– Mutta nyt on kaikilla tällainen aika chilli yö.

viiru_patterilla  

piki_untenmailla
TEKSTI:
Heli Herrala

KUVAT:
Heli Herrala ja Kissakahvila Purnauskis
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita