"Tuolla on kissa… ja tuolla. Ja tuolla!” Rooma on kissojen kaupunki. Kaikkialla myydään kissakalentereja ja muita kissamaisia tavaroita, Colosseumilla saattaa nähdä pitkähäntäisiä asukkaita. Kissoilla on myös ikiomat rauniot. Rooman keskustan Torre Argentina on kodittomien kissojen keskus – ja kissaihmiselle kaupungin paras nähtävyys.yleiskuvaa_raunioilta


Torre Argentina on hämmästyttävä paikka. Luulisi, että satojenkin kissojen suurimmaksi osaksi taivasalla oleva koti olisi ahdistava näky. Mutta ei: jopa töpöhäntäiset ja jalkapuolet kissat näyttävät kotikissamaisen hyvinvoivilta ja ihmisystävällisiltä. Näillä kissoilla taitaa olla tiedossa, että ne ovat jatkuvan ihailun kohteena. Alueen aidan yli roikkuu tuon tuosta turisteja kameroineen, ja välillä aidanraosta pujahtaa silityshaluinen käsi.

 

pentu_raunioilla

 

 pitkakarvainen_kissa_kivikossa


Kissat elämäntyönä

 

Torre Argentina Roman Cat Sanctuaryn nettisivuilta selviää, että eläinsuojelutyön takaa löytyy keitäpä muitakaan kuin kissoja rakastavia ja niille omistautuneita naisia, gattareita. Kissatyöllä on Roomassa hyvin pitkät perinteet, ja Torre Argentinallakin on toimittu jo vuosikymmeniä.

Keskus toimii vapaaehtoistyön ja lahjoituksien varassa. Kissoilla on tietyt ruokinta-ajat ja niiden terveydenhoito on määrätietoisen säntillistä. Kissat madotetaan, rokotetaan ja steriloidaan.

 
kolme_roomalaiskissaa


 

Suurin terveysriski näille maukulaisille taitaakin olla Torre Argentinaa ympäröivä vilkas liikenne. Ohikulkijoita on kielletty ruokkimasta kissoja, etteivät ne innostu nousemaan pois raunioilta ja joudu vaaraan. Silti jalkakäytävällä saattaa tavata kissan, joka on niin tottunut kaupungin hulinaan, että torkahtelee välillä.  torkuilla_kadulla


yksin_kadullakissaraunioiden_kyltti


Roomalaiskatti matkatuliaisiksi?

 

Innokkaat kissafanit voivat tutustua kissoihin ja niiden elinolosuhteisiin laskeutumalla Torre Argentinan raunioalueelle. Kissakeskuksen portilla kerrotaan italiaksi ja englanniksi, että kissakeskus on auki päivittäin aina illansuuhun asti.

Kissoja voi auttaa myös antamalla niille uuden kodin. Aivan hetken mielijohteesta ei voi kuitenkaan napata Rooman-kissaa mukaansa, vaan esimerkiksi kissan adoptoiminen EU-maahan maksaa 160 euroa. Lisäksi paperitöihin on varattava jopa kymmenisen päivää aikaa.


roomaaiskissa_puun_juurella
 

Roomalaisiin kodittomiin kissoihin voi tutustua Torre Argentina Roman Cat Sanctuaryn nettisivuilla (http://www.romancats.com/index_eng.php). Jutun kuvat on kuvattu joulukuussa 2013.
Teksti ja kuvat:
Jenni Saarilahti


 

Ps.
Tämä kohde löytyy myös Kissakkaan kissakartalta.

 

Kommentit  
+2 # Siiri 30.03.2014 13:54
No kappas vaan. Viikon päästä lähtö Roomaan, ja johan tuli yhtäkkiä tärkeä nähtävyys lisää listalle! Kiitos tiedosta, en ollut kuullutkaan moisesta! :)
Ilmoita ylläpidolle
0 # Hannele Eriksson 25.01.2015 16:51
Olipa ihanaa että Torre Argentinan kissakoti huomioidaan. Olen käynyt siellä yli kymmenen vuoden aikana monet kerrat, kissaystävä kun olen. Suosittelen kaikille kissaihmisille ja Rooman ystäville!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita