Gatukatten Bob förändrade livet för en gatumusikant som kämpade för att bli av med sitt drogmissbruk. Och James Bowen är mannen som förändrade livet för en skadad hemlös katt. Karita Jalava från Helsingfors har kommit hem från London för fjärde gången. Där har hon besökt James och Bobs kvarter, paret som också har förändrat hennes liv.
 

jonoa_kirjakauppaan


En lång kö slingrar sig runt hörnet vid Islington Green Street. Den börjar vid Waterstones bokhandel. Karita Jalava är lycklig. Hon har rest från den finska huvudstaden till London bara för att vara med då en bok publiceras och hon får ett könummer inför mötet.

Folk börjar viska. Rösterna blir till rop och skrik.

- Det kändes som vid en rockkonsert när James och Bob dök upp, minns Karita från den där eftermiddagen i juli 2013.

Media och journalister hade kommit från både USA och Sydkorea, de intervjuade också Bobs fans. Fans hade samlats från hela Storbritannien för att vara med vid bokens publicering och signerings-event. Monika hade kommit från Tyskland och Tomoko hela vägen från Japan. Karita var den enda från Finland.

Grundaren och administratören för vår Facebook-grupp, Martin Pickett kom på namnet Bobite, som betyder ”biten av Bob”. Ett antal personer lade till namnet Bobite till sitt namn. Jag ändrade mitt namn på en gång – jag var först – och andra följde efter, skrattar Karita, som är en av de aktiva medlemmarna i Facebookgruppen ” Make The Movie A Street Cat Named Bob”.

Skrikandet började igen. James blev synlig när han rökte en cigarett på balkongen på andra våningen i bokhandeln. Karita är återigen tursam: hon får det på bild.

james_parvekkeella


- Vi kramades när det blev min tur att få min bok signerad med James namnteckning och Bobs tassavtryck. Jag gav James Kalevala (Finlands nationalepos) på engelska. Allt gick så fort, för det var en lång kö med flera hundra människor, så det fanns inte tid för samtal. Men jag fick tillfälle att önska honom all lycka och att hans skulle ta väl hand om sig.


nimmaria_kirjoittamassa


bob_kirjakaupan_tuolilla


nimikirjoitukset_karitalle


Karita träffade också den litterära agenten Mary Pachnos. Hon hade stora nyheter. De hade gjort en överenskommelse med ett finskt förlag om boken A Street Cat Named Bob. Den skulle publiceras i Finland nästa vår. Äntligen!

Karita blev tvungen att hämta andan mellan bokhyllorna. Plötsligt lämnar James och Bob bokhandeln och passerar precis förbi henne.

- Bob ville gå ut till Islington Memorial Park för att förrätta sina behov.

Det här var inte första gången som kattladyn från Helsingfors fick tillfälle att träffa de två celebriteterna. Det hela startade två år tidigare på London Heathrows flygplats.


- Jag stod vid bokhandeln och hittade just en pocketbok med en röd katt på omslaget. Han påminde så mycket om min hädangångna katt Kalle Te Garfield. Boken hade kommit ut några månader tidigare och eftersom jag är kattälskare, så måste jag ha boken.


ensimmainen_bob-kirja


På bokens baksida stod det om historien då James Bowen fann en skadad katt i trapphuset till det hus han bodde i. Han hade ingen aning om att hans liv skulle förändras för alltid. Men hur skulle han kunna ta hand om en katt, när han hade problem med att ta hand om sig själv?


Gatukatten Bob har sålt i över en miljon exemplar bara i Storbritannien, ännu fler i Tyskland och över hela världen i cirka fem miljoner exemplar. Historien om James och Bob har översatts till 37 olika språk.

Lyckligtvis var planet en timme försenat. Karita får tårar i ögonen av att läsa de första sidorna och fnissar åt de humoristiska beskrivningarna av vad Bob har för sig.

Vid ”rockkonserten” den fjärde juli 2013 var det dags för utgivningen av  The World According to Bob, den andra boken om James och Bob. James har nu utgett sex böcker – den sjunde kommer nästa höst – och så småningom blir det också en film av deras historia.


bob-kirjapino        lastenkirjat
 

- Jag tyckte väldigt mycket om deras historia, den är sann och varm och beskriver de starka banden mellan ett djur och en människa. I början visste ingen jag kände något om James och Bob. Jag skapade den första finska ”Bob Fan Page” på Facebook. Jag skickade mail till dagstidningar och veckotidningar, även till bokförlag, för att få den första boken översatt till finska.

The World According To Bob är uppföljaren till A Street Cat Named Bob. Den berättar om James och Bobs vardag och om hur den första boken kom till. I slutet av boken gör de entre´ hos Waterstones bokhandel i Islington dagen för utgivningen av den första boken. Kommer någon att komma dit? De hoppas att få några böcker sålda.

- När jag läste det, så fick jag rysningar utefter ryggen. Jag hade varit i den bokhandeln!


kirjakaupan_edustalla


Men det första riktiga mötet skedde i mars 2013, när Karita var i London med sin dotterdotter. De hade besökt madame Tussaud´s och andra sevärdheter.

- Jag hade kollat på Google Maps efter de platser runt Covent Garden och Neal Street där James och Bob brukade vara gatumusikanter och sälja tidningen Big Issue. Jag ville gärna besöka de platserna, men hade inget sagt om det till mitt barnbarn.

Till slut kom de till Neal Street. De finska turisterna promenerade utefter gatorna och noterade att det var en folksamling en bit längre fram. Alla tittade ner. Och ja, det stod en lång mörkhårig man i mitten av gruppen.

- Så såg jag gitarren och…… Oh my God!! Det var nära att jag knäböjde och tackade alla helgon – min önskan gick i uppfyllelse! Min dotterdotter var lugn, men jag blev alldeles till mig! Det kunde bara inte vara sant! Var försiktig med vad du önskar dig, för din önskan kan gå i uppfyllelse!


kaksikko_kadulla


bob_myös_kadulla


silitykset_bobille_jamesilta
 

James spelar gitarr och Bob sitter framför honom som en Buddhastaty. Sedan lyfter James upp Bob på sina axlar, som så många gånger förr då de spelat på samma plats.


hymyt_kaksikolta_kadulla
 

ITV höll på och gjorde ett TV-program om dem. Den här gången var allt arrangerat, för nu behöver de två vännerna inte längre försörja sig som gatumusikanter.

Karita berättar för James att hon är ett stort fan, att hon är från Finland, att hon läst deras bok flera gånger. Karita får kela lite med Bob.

- Det var en vändpunkt i mitt liv att få möta dem. Jag hade nog inte blivit lika djupt engagerad i den här historien om jag inte hade mött dem. Den känns som om det var meningen att detta skulle hända.


karita_silittaa_bobia_kadulla


selat_kameraan_pain
 

Tillbaka till Waterstones bokhandel i Islington och det första mötet med The Official Bobites. Gruppens ledare Martin Pickett säger att nu kan inget stoppa oss.


bobite-ryhman_martin


Han kom på idén med den första välgörenhetsfesten Bobfest, som ägde rum ett år senare.

- Vi började sälja biljetter till den första Bobfesten i maj 2014. Alla hundra biljetterna sålde slut direkt. Det kom två finska Bobites till och dessutom min vän Sirpa.


bobfest-mainos_2014


Bobites organiserade tävlingar och auktioner till förmån för The Blue Cross. Blue Cross tillhandahåller fri veterinärvård för djur vars ägare inte har råd att betala dyra veterinärräkningar. Blue Cross hjälpte James att bota Bob från de skador han hade. Blue Cross fick 8000 pund från The Bobites.

- Boken My Name Is Bob hade just kommit ut och James och Bob hade en boksignering i Kingston-upon-Thames, ungefär 40 miles från Islington, där den första Bobfesten hölls samma dag. Sirpa och jag åkte dit för att ge James den helt nyutkomna finska utgåvan av A Street Cat Named Bob försedd med ungefär 40 namnteckningar från finska fans. Sirpa fick äntligen träffa dem. Det var så långa köer, så det var omöjligt att få ta kort, men de gjorde ett undantag för oss, ler Karita.


bobfest-mainos_2015
 

Till årets Bobfest såldes dubbelt så många biljetter och det kom Bobites från 20 länder från fyra kontinenter. Den 23 maj i Islington Assembly Hall kommer så ett meddelande: James kommer nu. Ni måste alla sitta ned och han kommer att gå runt och prata med alla.


bobfest-lava_ja_vakea


lisaa_bobfest-tunnelmaa
 

- Tja, vilka satt och vilka satt inte! Jag har inte skrattat och gråtit så mycket på många år som jag gjorde den där kvällen och de följande dagarna i London. Både den stora Bobfesten och alla möten med Bobites var fulla av spinnande känslor från kattmänniskor. Man kan inte beskriva det – det måste upplevas!


karita_ja_james


Men Karita försöker ändå beskriva! Hon säger att det bästa sättet att beskriva den känslofyllda Bobfesten är att berätta om den stund då det var en lång bildvisning av alla fyrfota familjemedlemmar som dött, ”Gone over the Rainbow Bridge”. Under tiden sjöng Maria Carlton den underbara sången ”No One But You” av Queen.
 


- Under tiden satt James vid ett bord och signerde böcker, foton, flaggor och allt möjligt annat. Gloria Macari kom upp på scenen och sjöng sin sång ”And then came Bob”. Gloria hade läst A Street Cat Name Bob och skrev den fina texten inspirerad av boken. Hennes son Dominic Ferris komponerade melodin till den vackra sången. En musikvideo har gjorts till sången. Den visar James och Bobs liv innan den första boken kom ut.
 Den här gången var det bestämt att hälften av pengarna som samlades in under festen skulle gå till the Big Issue Foundation. Big Issue är en tidning som säljs ute på gatorna över hela England, av hemlösa. De köper tidningen för ett visst pris och säljer dem sedan vidare för det dubbla priset, 2 pund 50. Organisationen hjälper hemlösa människor med allt från duschmöjligheter till medicinsk vård. James och Bob brukade sälja Big Issue.big_issuen_bob-kannet


aukeama_big_issuesta
 

Hälften av pengarna skulle gå till Bob´s Cat Café. Det kommer inte att bli ett traditionellt kattkafe´. Det kommer att hjälpa människor att adoptera hemlösa katter och kattungar. Det kommer också att arrangeras föreläsningar om djurvård. När den här artikeln skrivs, har 151 000 pund samlats in till det blivande kattkaféet. James mål var att samla in 125 000 pund.

- Jag trodde att det här skulle bli mitt sista besök i London. Men nej, jag har biljett till invigningsfesten för kattkaféet, jag kommer att gå med en belgisk Bobite-vän. Ett foto av min katt Kalle kommer att pryda omslaget på the Kittie Mosaic Menu.


bob-muki


Beskriv för oss hurdan du tycker att personen James är, du som träffat honom flera gånger?

- James är en känslig och blyg person, uppträder väldigt belevat, inte alls otillgänglig eller så. Han tycker om att prata med folk och bara hänga och han är alltid vänlig och uppmärksam.

Och gatukatten Bob, hurdan är han?

- Jag har sett Bob i stora folkmassor och han är alltid lugn och cool. Han sitter som en Buddha. Jag har ofta undrat hur han står ut med att ha halsdukar runt halsen och inte försöker ta av sig dem. Men- Bob är Bob, ler Karita.

Den ultimata finska Bobiten har massor av roliga historier och minnen att berätta, så vi skrattar mycket, men sedan blir hon väldigt allvarlig.

- Min egen dotter var drogmissbrukare under två årtionden, precis som James och hon är lika gammal som han. Likheterna mellan dem berörde mig djupt. Jag sjönk in i James värld. Genom att läsa böckerna kom jag att förstå mer om min dotters liv också.


Översättning Maria Dalin

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita