Vieressä liikkuva pyörätuoli ei pelota Maijua. Sitten kissa nostetaan pyörätuolissa istuvan vieraan henkilön syliin. Maiju ei hätkähdä myöskään lattialle putoilevia esineitä, liikahtelevia tuoleja, tuulikaapin ritilälattiaa, kaikuvaa ja ahdasta hissiä eikä vastaan astelevia koiria. Hyvä niin.

Kun testipäivä hoivakodissa on ohi, arviolta 16-vuotias Maiju hyväksytään Rovaniemen Karva-Kavereihin. Tästä eteenpäin he muodostavat yhdessä omistajansa Hanna Helinin kanssa Karvakon.

 


kissakko_hoivakodissa


Karva-Kaveri on Suomen Karva-Kaverit ry:n soveltuvuustestin läpäissyt eläin, jonka ohjaaja on yhdistyksen jäsen. Useimmiten se on koira, mutta Karva-Kavereina toimii myös alpakoita, minihevosia, villasika Mikko - ja parikymmentä kissaa. Hanna ja Maiju ovat Lapin ainoa ohjaaja ja kissa -yhdistelmä.

 

- Olen aina ollut vakuuttunut lemmikkien hyväätekevästä vaikutuksesta. Olin kavereiden kanssa aiemmin jutellut, että luonteeltaan Maiju olisi omiaan tällaiseen toimintaan, jossa lemmikit tekevä vapaaehtoiskäyntejä erilaisiin hoitolaitoksiin, kertoo Hanna.


maiju_nukkuu_maiju


 

Kissaansa hän kuvailee seuralliseksi seniorirouvaksi, joka tykkää kaikista ja kaikesta. Hannan mies ei kissoista aiemmin välittänyt, mutta Hanna arvelee Maijun sinnikkäästi tekemällä pehmitystyöllä olleen vaikutusta.

 

- Maiju on hyvin kiltti kissa, jota voi pestä, siltä voi leikata kynnet, pestä hampaat ja se suorastaan tykkää itsensä imuroinnista ja korvien putsaamisesta. Pientenkin lasten voi antaa leikkiä sen kanssa aivan huoletta. Ainoa vanhuuden merkki on se, että kuulo on hieman heikentynyt. Näössä ei ole mitään vikaa, ja Maiju jahtaakin innoissaan punaista laser-täplää.

 

 

Hampaiden harjaus on tärkeää.

Julkaissut Seniorikissa Maiju 20. marraskuuta 2015Aamurutiineihin kuuluvat ulkoilut rivitalon pihalla omassa narussa. Silloin tällöin Hanna ja Maiju käyvät valjaskävelyllä.

 

 
Maiju kesälomalla hiirenpyynnissä mummolassa.

Kesälomalla hiirenpyynnissä mummolassa.

Julkaissut Seniorikissa Maiju 20. marraskuuta 2015- Hiiriä meillä ei Maijun epäonneksi liiku, mutta mummolassa hoidossa ollessaan se saa pyydystää niitäkin. Äitini tömistelee talon toisella nurkalla ja Maiju ottaa kiinni toisella.

 

Tutussa ympäristössä Maiju on siis melkoinen seuralainen. Entä kun seutu on vieras? Viime syksynä valtakunnallisena Siivouspäivänä lähikadulla järjestettiin autotallikirppis.

- Maiju tepasteli vierelläni kuin koira ja paikan päälle päästyämme lapsilauma kerääntyi heti sen ympärille silittelemään. Maiju oli elementissään paijattavana. Tämä oli viimeinen varmistus siihen, että meillä voisi olla jotain annettavaa Karva-Kaveritoimintaan. Ilmoittauduimme mukaan pääsykokeisiin ja jäimme odottamaan pääsykoepäivää.

Suomen Karva-Kaverit ry järjestää soveltuvuustestejä ympäri Suomea aluekohtaisesti 1 - 3 kertaa vuodessa. Testiin osallistuminen edellyttää, että karvakko sitoutuu keikkailemaan vähintään kerran kuukaudessa.

 

- Minua pääsykoe jännitti kovasti, ja valmistauduimme huolellisesti. Edellisiltana kävimme kylvyssä ja leikkaisimme kynnet. Ostimme uudet pyhävaljaatkin.

 

Testipäivä alkoi eläinten omistajille suunnatulla luento-osuudella. Sen jälkeen oli vuorossa Karva-Kaveri-kokelaiden testi. Mutta kuten jo tiedämme, testipäivä meni Maijulla hienosti. Kaikkiaan Rovaniemi sai 7 uutta Karva-Kaveria: 6 koiraa ja yhden kissan.


rovaniemen_uudet_karvakaverit


 

Soveltuvuustestin läpäisemisen jälkeen karvakko saa halikeikkalistan, josta voi poimia paikat, jonne se haluaa mennä vierailulle. Keikkoja on eri kellonaikoihin arkisin ja viikonloppuisin, ja moni ensikertalainen karvakko lähtee halikeikalle kokeneemman karvakon kanssa.

 

Rovaniemen Karva-Kavereilla on tällä hetkellä seitsemän vakiokohdetta, kuten vammaisten palvelutalo, päiväkeskus ja koulu. Lisäksi he käyvät satunnaisissa kohteissa ja erilaisissa tapahtumissa.

 

Maijun ja Hannan ensimmäinen vierailu suuntautui testipäivästä tuttuun Palvelukoti Aarnenpihaan Rovaniemellä. Oranssi rusetti eli Karva-Kaveri-kissan työvaate ylle ja menoksi!


maijulla_on_rusetti_kaulassa


 

- Maiju asteli tutkimaan yleisiä tiloja ja kävi puskemassa välillä sitä tavoittelevia käsiä. Rouvat halusivat silittää, mutta koska Maiju on koiraa pienempi, eivät he oikein ylettyneet. Kokeilin ottaa Maijun syliin ja nostaa sitä tarjolle paremmin, muistelee Hanna.


maiju_tarjolla_martan_syliin


Palvelukodin väki kyseli kissavieraastaan ja Hanna sai kertoa lemmikistään ja sen tavoista. Keskustelua käytiin asukkaiden, hoitajien ja omaisten kanssa myös kissan roolista entisaikaan ja nykyään.

- Kuvissa esiintyvä Martta kertoi omistaneensa yhden kissan ja koiran, ja hän kertoi olevansa kovin eläinrakas. Harmitteli kovin, kun lemmikkejä ei voi nykyisessä asuinpaikassa pitää, ja kiitteli että siksipä onkin niin mukava kun Karva-Kaverit aina välillä käyvät heillä vierailulla, Hanna kertoo.


martta_yhdessa_maijun_kanssa
 

maiju_on_vieressa_tuolilla


Maiju sai Martalta kehuja kauniista valkoisesta turkista, vaaleanpunaisista valjaista ja oranssista rusetista. Hän myös kuiskutteli kissalle salaisuuksia, mitä muut eivät kuulleet.

- Mietin, että jatkossa voisi ottaa mukaan viltin. Siitä saa muokattua syliin sopivan tasanteen, jossa Maiju saisi hyvän asennon, miettii Hanna.


maiju_on_martan_sylissa


Ensimmäinen puolen tunnin pituinen halikeikka paljasti Maijusta uuden puolen. Kotona kissarouva asettuu väkisin vieraiden rapsuteltavaksi, haluavat he sitä tai eivät, mutta töissä sitä kiinnosti rapsutuksia enemmän tutkia paikkoja.

- Jos tästä vierailukohteesta tulee meille vakipaikka, tulee se ajan myötä tutuksi. Silloin Maiju voinee keskittyä itse tekemiseen ja ihmisten kohtaamiseen entistä paremmin.


maiju_pesulla


Vierailun loppupuolella Maiju ja Hanna sai seuraa yhdestä konkarikoirasta, shetlanninlammaskoira Miskasta, ja sen ohjaajasta Kirsi Makkosesta. Jos keikkatila on iso tai kerroksia on useampia, karvakkoja voi olla samaan aikaan useampia.

- Kissan ja koiran yhteistyö samoissa tiloissa ei ollut meillä ongelma, vaikka koiraa taisi jännittää hieman enemmän. Ja työrupeaman jälkeen Maijulle maistui kyllä uni, Hanna muistelee.


koira_mukana_myos
 


 

Tällainen on hyvä Karva-Kaveri-kissa:
 

- Sosiaalinen, säyseä, rauhallinen, kiltti, rohkea.

- Pentu on helppo totuttaa jo luovutusiästä lähtien toimintaan, vanhemman kissan kanssa saattaa joutua harjoittelemaan jonkin aikaa.

- Kissan, niin kuin muidenkin Karva-Kavereiden, on oltava terveitä (tartuntaudeilta), hyvin hoidettuja ja siistissä kunnossa. Rokotukset on oltava voimassa rokotusohjelman mukaisesti. Omistaja on vastuussa lemmikistään.
 

kaveri-kissa_maiju_tyossaanSuomen Karva-Kaverit ry – Finlands Lurviga Kompisar rf on huhtikuussa 2011 perustettu yhdistys. Sen tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisen hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelmia kohdanneita ihmisiä.

Vuoden 2014 lopussa toiminnassa on mukana lähes 300 ohjaajaa ja yli 300 eläintä. Karvakot tunnistaa oranssinpunaisista työliiveistä tai ruseteista, myös ohjaajalla on oranssinpunaiset työvaatteet.

Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja se tekee työtä ilmaiseksi. Lisäksi se osallistuu erilaisiin tutkimuksiin ja projekteihin, joissa selvitetään eläimen vaikutusta ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
 


Suomen Karva-Kavereiden kotisivulle pääset täältä ja Facebook-sivu löytyy täältä

Maiju-kissakin on saanut oman Facebook-sivun.
KUVAT: Mira Niittylahti/Suomen Karva-Kaverit ry ja Hanna Helin
 

Kommentit  
+2 # Katja 23.02.2016 00:46
Hienoa työtä teette Hanna ja Maiju!
Ilmoita ylläpidolle
0 # pelargoni 24.05.2016 15:06
Teette tosiaan äärettömän arvokasta työtä. Maiju on epätodellisen suloinen!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita