Minun kodistani sijaiskoti kissalle? Ehkä joo, mutta entä jos (kun) kiinnyn kissaan, jonka joudun pian hyvästelemään?

Monet eläinsuojeluyhdistykset etsivät vapaaehtoisia, jotka tarjoavat kodittomille kissoille väliaikaisen kodin. Siis sijaiskodin, jossa kissa asuu, kunnes sille löytyy lopullinen koti. Totutaanko sijaiskodeissa ainaiseen kissoista luopumiseen? Tiedustellaan asiaa Arja Pelliseltä ja Sirpa Junkkarilta.

Imatralainen Arja Pellinen on tarjonnut Lappeenrannan seudun eläinsuojeluyhdistyksen kissoille sijaiskodin vuodesta 2013, jolloin hän jäi eläkkeelle.

- Toimin sijaiskotina, koska tykkään kissoista, haluan auttaa eläinsuojeluyhdistystä, minulla on aikaa ja saan siitä touhusta paljon iloa. Saan sijaiskotina toimimisesta enemmän kuin annan, siksi haluan tehdä sitä.


sirpa_junkkari_ja_elvis-kissa
 

Sirpa Junkkari (kuvassa yhdessä Elvis-kissan kanssa) on puolestaan Kainuun kissanystävät ry:n väkeä ja sijaiskotia hän on pitänyt vuodesta 2014. Sijaiskissoja hänellä on tähän mennessä ollut 16 ja omia kissoja on kaksi.

 

Antaa ja saada rakkautta ja hellyyttä

 

Kissat tulevat Sirpan luokse ensimmäkseen Kajaanista löytöeläintalo Juliuksesta, jossa ne ovat 15 vuorokautta. Jos omistajaa ei tuona aikana löydy, kodittomille kissoille etsitään sijaiskoteja.

- Jokainen sijaiskotikissa on saanut meiltä hyvän loppuelämänkodin. Parasta tässä onkin ollut se, että on voinut tarjota lopetusuhan alla olevalle kissalle sijaiskodin ja sitä kautta mahdollisuuden elämään, toteaa Sirpa.


sirpan_oma_kissa_hoitaa_sijaispentuja


Myös Arjan sijaiskotikokemukset ovat myönteisiä. Hän saa iloa siitä, että rankoista taustoistaan huolimatta kissat alkavat luottaa ihmiseen.

- Ilahdun aina pienistäkin edistymisen askelista. Saan paljon rakkautta ja hellyyttä ja annan myös sitä kissoille. Sijaiskotikissan hoitoon on tietysti sitouduttava ja ennakkoon ei tiedä kuinka kauan aikaa kissa on sijaiskodissa.

 

Kuukausien visiittejä

 

Arjan luokse tulleista kissoista moni on ollut odottava emo. Ne ovat viettäneet hänen luonaan odotusajan. Kun pennut syntyvät, Arja pitää huolen kissakatraasta ja vie pennut leikattavaksi ennen uusiin koteihin siirtymistä.


arja_pellisen_sijaispentu


Sirpan kotona sijaiskissat ovat yleensä lyhyempään, kuukaudesta kahteen. Joskus visiitit ovat vielä lyhyempiä. Paavo-kissa oli poikkeus: se asui Sirpan luona nelisen kuukautta.

- Juuri vein Paavon uuteen kotiinsa koeajalle ja totesin, että mahtava koti kaikin puolin. Samana iltana meille tuli hammasvaivainen Elvis-kissa, jota olin jo paria päivää aiemmin käyttänyt eläinlääkärissä hampaiden vuoksi toisen sijaiskodin apuna. Tässä sen näkee, miten voi ihan konkreettisesti auttaa toista. Kun sijaiskissa saa uuden kodin, niin ikävä vähän helpottaa.

 

Haikea luopuminen

 

Kun Arjalta kysyy sijaiskissoihin kiintymisestä, hän myöntää kiintyneensä kaikkiin kissoihin. Mitä pidempään kissa on hänellä hoidossa, sitä syvempi on kiintymys.

- Kissanpentuihin kiintyy vielä enemmän, koska niiden kanssa viettää niin paljon enemmän aikaa ja näkee niiden syntyvän, kehittyvän ja kasvavan kolme kuukautta. Jokainen kissa on oma persoonansa. Jokaisesta kissasta luopuminen on haikeaa, mutta kun on sijaiskodiksi lupautunut, eikä voi omaa kissaa ottaa, niin siihen on jollain tavalla varautunut.


sirpalta_kissakuva


Jos sijaiskodin väki kiintyy sijaiskissaan, sekä Kainuun kissanystävissä että Lappeenrannan seudun eläinsuojeluyhdistyksessä on mahdollisuus siihen, että sijaiskoti voi ottaa sijaiskissan omakseen. Siis aivan kuten mikä tahansa hyvä kotiehdokas.

- Tyhjä olo kyllä jää jokaisen kissan lähdön jälkeen, mutta uusi kissa kun on tulossa, niin siihen keskittää taas kaiken huomion, kuvailee Arja Pellinen.

Entä millaisissa tunnelmissa Sirpa Junkkari on hoitokissoista luopuessaan?

- Uuteen kotiin viedessä voin hyvinkin joutua niiskuttamaan ja haikein mielin luopumaan. Se on ainakin meitä auttanut, että kun sijaiskissa lähtee uuteen kotiin, niin voimme taas seuraavalle sijaiskissalle tarjota mahdollisuuden löytää loppuelämän kodin.

 

Kannattaa kokeilla

 

Sijaiskissasta luopuminen ei tarkoita suinkaan lopullisia hyvästejä. Arja kuulee uusilta kissanomistajilta tai eläinsuojeluyhdistyksen kautta kissojen kuulumisia. Myös Sirpa on yhteydessä kissojen loppuelämän koteihin.


sirpalta_sijaiskissakuva


Sijaiskodit voivat pitää välillä taukoa. Sirpa kertoo, että Elvis on parhaillaan toipilas, jolla on antibioottikuuri meneillään.

- Me aiomme Elviksen jälkeen olla hetkisen omalla porukalla. Vapaaehtoistyötä kun teemme.

Jos sinä, lukija, mietit sijaiskodin pitäjäksi ryhtymistä, Arjalla on vielä asiaa:

- Sijaiskotitoimintaa miettiville haluaisin sanoa, että ehdottomasti kannattaa kokeilla. Siinä ei menetä mitään, päin vastoin. Kun kissoista tykkää, voi antaa monelle sijaiskotikissalle kodin. Tai sitten kiintyä ensimmäiseen niin, että saa siitä itselleen kissan ja kissa hyvän kodin.

 
Tällainen on hyvä sijaiskoti:

- sitoutuu kissan hoitamiseen ennalta määrittelemättömäksi ajaksi

- on valmis ottamaan kissan tarvittaessa hyvin lyhyelläkin varoitusajalla

- hoitaa kissaa kuin omaa lemmikkiä ja huolehtii sen terveydestä, ruokinnasta ja hyvinvoinnista

- mahdollisuus viedä kissa eläinlääkäriin

- pitää yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen

- vastaa eläintä koskeviin tiedusteluihin

 

Sekä Kainuun kissanystävät ry että Lappeenrannan seudun eläinsuojeluyhdistys maksaa sijaiskissojen eläinlääkärikulut, korvaa tai tuo sijaiskodille kissanruoat, -lääkkeet ja -hiekat. Lisäksi yhdistyksiltä saa hiekkalaatikot, ruokakupit, lelut, raapimispuut ja pedit sijaiskissoille.

 

Kommentit  
0 # Pipsa 22.03.2016 09:44
Itsekin olen miettinyt sijaiskodiksi ryhtymistä. Miettimistä aiheuttaa omien kissojen stressaantuminen uusista tulokkaista, vaikka molemmat ovatkin osoittautuneet hyvin kissaystävällisiksi (löytökissoja kun ovat itsekin). Toinen kysymysmerkki on raha... Pienituloisena haluaisin auttaa ,mutten ole varma onko se varallisesti mahdollista...
Ilmoita ylläpidolle
0 # Tuula Heiskanen 22.03.2016 20:17
Mielenkiintoista,pidän kissoista ja itselläni on 2 tyttö kissaa.Vosin ehkä olla sijais kotina mutta miten omat kissat suhtautuu asiaan,molemmat ovat ujoja,varsinkin toinen.ja miten raha riittäisi sitten.Asun Varkaudessa.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # kuratassu 15.04.2016 13:15
Moi.
Ylläolevat kommentoijat pohtivat taloudellista puolta. En ole itse toiminut sijaiskotina, mutta olen ymmärtänyt, että eri yhdistykset (esim Dewi, Rekku Rescue, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) alayhdistykset) korvaavat sijaiskodeille aiheutuvat kulut. Eli ei ol erahasta kiinni:)
Linkki sijaskotioppaaseen:
http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset/sijaiskotitoiminta
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita