Tämä ei ole liioittelua: sadat tai jopa tuhannet mustat kissat tuijottavat suurilla silmillään. Lähistöltä löytyy samanlaisia mutta oransseja silmäpareja viiksineen ja pyöreine poskineen.
Paikka voi olla minkä tahansa IKEA:n tekstiiliosasto jossakin 43 maassa. Ja kissat, ne ovat kotkalaisen tekstiilisuunnittelija Niina Aallon käsialaa.
- Suunnittelin kissakankaan jo vuonna 2010. Se on parin muun tuotannossa olevan kuosin kanssa ensimmäisiä kuoseja, jotka myin IKEA:lle. Kesti siis kuusi vuotta, että se pääsi paperitulosteesta myytäväksi tuotteeksi, hän kertoo.
Niina on opiskellut taideteollista muotoilua Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistunut sieltä taiteen maisteriksi. Yhdeksän kollegansa kanssa hän perusti Studio Kelkan, joka on painokuoseihin erikoistunut muotoilutoimisto. Siellä syntyneitä kuoseja myydään ympäri maailmaa.
Gulörtin pinkki pöllö
IKEA on ollut Studio Kelkan asiakas alusta lähtien. Yksittäisten tuotteiden lisäksi siellä on suunniteltu ruotsalaislähtöiselle huonekalumyymäläketjulle suuria mallistokokonaisuuksia.
Niistä yksi on Gulört, joka lanseerattiin vuonna 2013.
- Yksi malliston ikonisista tuotteista on pinkki pöllötyyny, jonka pöllöt ovat minun kynästäni lähtöisin. Yhteensä kädenjälkeni on näkynyt tähän mennessä noin kolmessakymmenessä IKEA-tuotteessa, joista noin puolet olen suunnitellut yksin ja puolet yhteistyössä kollegoideni kanssa.
Talon ainoa mamman vauva
Mutta takaisin kissoihin! Mistä tekstiilisuunnittelija saa inspiraation kuosiin, jossa on kissoja, kissoja, kymmeniä, satoja kissoja?
Arvaatko?
Jos arvaat, että omasta kissasta, niin oikeassa olet.
Niina oli saanut juuri Naksun, mustan ja pullean maatiaiskissan.
- Tiedonmurusten perusteella se oli hylätty pentuna metsään ja on majaillut ihmisten ulkorakennuksissa ja navetoissa. Se ei tullut oikein toimeen ystäväni muiden kissojen kanssa, joten Naksu muutti minun luokseni ja viettää nyt hyvin leppoisia kissanpäiviä talon ainoana kissana ja ”mamman vauvana”.
Ymmärrä eläimen luonne
Niina Aalto piirtää paljon eläimiä, on piirtänyt lapsesta lähtien. Hän kuvailee itseään temperamentiltaan nopeaksi ja se näkyy myös piirtämistavassa.
- En juurikaan käytä kumia ja korjaile kuvaa, vaan epäonnistuneet kuvat joutavat roskakoriin ja piirrän uuden. Jos kuva ei tunnu heti oikealta, en ala hieromaan. Saatan tosin piirtää saman kuvan kymmeniä kertoja.
Jokin Niina Aaltoa eläimissä kiehtoo. Hänen haaveili lapsena työstä eläinten parissa ja myöhemmin etologin ammatista. Siinä pääsisi tutkimaan eläinten käyttäytymistä. Onneksi nykyisessä työssä voi yhdistää eläimet ja piirtämisen.
- Tärkeää on ymmärtää eläimen luonnetta. Jokaisesta eläimestä pitää löytää se olennainen asia, mikä erottaa juuri sen eläimen kaikista muista eläimistä. Kun kuvan ydin on tehty oikein, voi muilla asioilla leikkiä.
Tämä kissa on erilainen
Kangas sai IKEA:ssa nimen MATTRAM, joka tarkoittaa reunuspäivänkakkaraa. Kankaan kissahahmo on pelkistetty ja graafinen. Kuosissa toistuu ainoastaan tuo yksi elementti, ja siksi suunnitteluprosessi oli melko nopea.
Niina piirsi kuosin elementit ensin käsin, sitten tietokoneella.
- Tietokoneella erilaisten kuosiversioiden kokeileminen onnistuu vaivattomammin, ja elementtien yhdistely on helppoa. Kissakuosista oli myös versio, jossa kissan kaverina oli toinen eläinhahmo, karhu.
Tyylillisesti yksinkertainen MATTRAM sopii suunnittelija mukaan monenlaisiin koteihin. Vaikka kuosissa on kissanpäitä, hänestä se ei silti ole varsinainen kissakuosi.
- Kuosin kissa on niin ajaton ja graafinen, että se sopii erinomaisesti myös ei-kissakotiin. Yleensä piirrän yksityiskohtaisempia kuvia eläimistä, joten niihin verrattuna tämä kissa on erilainen.
Millaiseen kotiin tuotteet päätyvät?
Alunperin kissoista oli mustavalkoinen versio. Oranssi väri on IKEA:n valitsema. Syy on selvä: väritrendit ehtivät muuttua monta kertaa kuuden vuoden aikana.
- Olen nähnyt kissakankaasta ommeltuja laukkuja, kasseja, mekon ja muita vaatteita. On tietysti mieltä lämmittävää, että oma työ ilahduttaa ihmisiä ja pääsee osaksi ihmisten arkipäivää ja elämää, koska juuri se on suunnittelutyöni tarkoituskin.
Sitten tulee tunnustus: IKEA:ssa käydessään Niina Aalto saattaa tarkkailla ihmisiä, jotka katselevat tai ostavat hänen suunnittelemiaan tuotteita.
- Se on hetki, jolloin tuotteesta voi saada täysin rehellistä palautetta. Leikin myös ajatusleikkiä siitä, millaiseen kotiin tuotteet päätyvät. Joskus näkee myös liikuttavia tilanteita, kun esimerkiksi pieni lapsi on aidosti haltioissaan jostain suunnittelemastani tuotteesta.
Yhteistyötä kiltin siedätyshoitajan kanssa
Tekstiilisuunnittelijan yhteistyö arviolta 13-vuotiaan Naksun kanssa on aina saumatonta.
- Paitsi silloin kun Naksu tahtoo ottaa päiväunet tietokoneeni näppäimistön päällä, pureskella kynääni tai kävellä vielä märkien maalausteni yli.
Kummallista kyllä Naksu ei ole aiheuttanut eläinpölylle allergiselle emännälleen minkäänlaisia oireita. Ilmeisesti kiltti ja ihmisrakas, luottavainen ja sosiaalinen kissakuvioiden innoittaja on toiminut myös siedätyshoitajana.
- Kissoissa viehättää niiden kyky olla täydellisesti tässä hetkessä ja ottaa rennosti. Kun kuuntelee kissan hiljaista kuorsausta ja kehräämistä, niin ei voi itsekään olla huonolla tuulella.
KUVAT: IKEA ja Niina Aalto
Lisää kissoja kankaissa? Jep jep! Loikkaa tänne:
Kissakankaan kuvioissa on lapsuuden kissoja ja mummilan Elvistä
Arttu-kissa tuo iloa kissakuosissa