Kymmenet kissat hakivat Mirrin rooliin. Vaan niinhän siinä kävi, että sen nappasi turkulaiskolli Raksu. Viikossa aikuiseksi -komedian kuvaukset ovat nyt päättyneet, ja on aika paljastaa, millainen oli kissatähden kuvauksellinen kesäkuu.Toukokuu 2014, hakemus ja vastaus
 

Ehdokkaaksi Mirrin-rooliin ilmoittautuu NFO FI Leoline Ragnar Rohkea IV, eli tutuille Raksu vaan.Tämä kaksivuotias turkulainen norskipoika painaa tällä hetkellä noin viisi kiloa ja on viimeistä viiksikarvaa myöten paitsi ylpeä myös erittäin ihmisrakas kolli, jonka suurena intohimona on pyydystellä juoksunarussa myyränperkeleitä takapihalla. Jos Raksu (Raketti, Rakkupoika, Raakkeli, TT eli turhake, Kakkara ..mitä näitä lempinimiä nyt on) kiinnostaa niin alla yhteystiedot. Mikäli ei kiinnosta, poika jatkaa nousevaa uraansa oman elämänsä tähtenä perheen keskuudessa.


raksu_leffakissa


Ja mitä vastasi elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa? Näin:

 

Kiitos Raksun kuvista ja yhteydenotosta. Mun FB-ilmotus levis kulovalkean tavoin ja sähköposti täyttyi kissojen kuvista, mutta valitsimme viisi hyvää ehdokasta ja linjatuottajamme soittaa teille, kertoo vähän enemmän "roolista" ja aikatauluista sun muusta ja sitten tutkaillaan, että kenen kanssa logistiikka ja roolin vaatimat tilanteet parhaiten matsaisivat. Raksu on yksi näistä viidestä.Maanantaina 2.kesäkuuta 2014, kissa-casting


kissacasting
 

Kissa-casting. Mikä hullu ajatuskin. Näin nyt kuitenkin kävi ja kissamme Raksu on mukana Johanna Vuoksenmaan uudessa kotimaisessa elokuvassa Viikossa aikuiseksi.
 

Kissathan viihtyvät parhaiten rutiiniensa keskellä tutuissa maisemissa, joten mietin tarkasti, meneekö kissan näyttelijätyö kiusaamisen puolelle. Kolli on niin rakas minulle, että soisin hänelle parhaan mahdollisen elämän. Rooli elokuvassa oli kuitenkin niin kiehtova ajatus, että en voinut kävellä Vuoksenmaan ilmoituksen ohi.
 

Kuvauspäiviä kissalla on kesäkuussa kaikkiaan yhdeksän. Ensimmäinen niistä eli kuvausdebyytti on torstaina 5.6. Eniten jännittää.... no, kaikki. Raksu voi suhtautua rooliinsa ihan miten vain:
 

a) kieltäytyy tulemasta kuljetuskopastaan ulos

b) karkaa metsään välittömästi ensimmäisen mahdollisuuden tullessa

c) käyttäytyä tyynesti

d) kaikki nämä kohdat yhdessä tai sitten ei ollenkaan.
 

Vaikka tunnenkin kissani, tuleva on hämärän peitossa. Toivon, että sekä kissa että minä olemme yhtä kokemusta rikkaampia tämän kesän jälkeen.

 

Keskiviikkona 4.kesäkuuta 2014, huoltopäivä
 

Yksi päivä kuvausten alkamiseen.
 

Huoltopäivä, edellisestä kokopesusta onkin jo aikaa. Raksu tykkää oleskella pesutiloissa ja löylyssä, mutta se tajuaa heti, ettei nyt ole kyse tavallisesta hengailusta.
 

Vaikka yritän täytellä muina naisina pesuvatia ja hankkia esille tarvikkeita, kissa kiertää jo seinänviertä siihen malliin, että tiedossa on mitä nyt tapahtuu. Onneksi Raksu on yhteistyökykyinen.


raksun_huoltopaiva


raksun_huoltopaiva_jatkuu
 

Elokuvan apulaisohjaaja lähettää sähköpostilla ohjeita seuraavan päivän kuvauksiin. Samalla tämä kummallinen haaste alkaa realisoitua, kun mukana tulee callsheet eli kyseisen päivän kuvausaikataulu.
 

Mirrin pitäisi kai kuvauksissa loikoilla sängyllä, joka voi olla vaikeampi rasti. Saan toki katin makuulle, mutta kun kädet irrottaa, niin se on jo toisessa huoneessa tai sängyn alla! No, jääköön huomisen murheiksi.
 

Täytyy muistaa pakata mukaan Lidlin herkkutikkuja (ne ovat jostain käsittämättömästä syystä parasta herkkua mitä kissa voi tietää). Kaikki luotto siis herkkutikkuihin!


 

Torstaina 5. kesäkuuta 2014, ensimmäinen kuvauspäivä


kyltti_kuvauspaikalle


Kaksi kohtausta, neljä tuntia, seitsemän kuppia kahvia, pussillinen maissilastuja, yksi happanevalla voilla päällystetty leipä, kasa pähkinöitä.
 

Niin ja yksi hämmentynyt kissa.
 

Kuvauspaikalla kaikki ovat todella ystävällisiä. On varmaan paras olla, koska osa porukasta elää kirjaimellisesti kimpassa koko kesäkuun. Raksu parka, kaveri on kuvauspaikalle mennessämme ihan hukassa. En yhtään ihmettele.
 

Alkutervehdyksen tuo toinen tilan omista koirista. Reviiripuheen pitää tilan toinen kissa ja toinen taisi käyttää myös kynsiään Raksun kuonolla. Mutta kaiken kruunaa possu. Jep, vapaana kuvauspaikalla Taattisten tilalla vaeltelee minipossu, joka ei ollut kovin mini. Possun nimi on muuten Otto ja lempipaikkansa on cateringteltan pöydän alla. No, en ihmettele.
 

Alkuhämmenyksen jälkeen tilanne rauhoittuu ja koko elikkolauma erkaantuu omille teilleen. Paitsi Raksu, joka jää kiltisi flexiin odottelemaan omia ottojaan.
 

Enimmäkseen poika katsoo parhaakseen istua tiukasti sylissäni valo- ja äänimiesten säntäilyä ihmettelemässä. Molemmat otot onnistuivat hyvin. Ohjaajan mielestä kissassa on näyttelijäainesta. Kolli katsoi kuulemma kameraan, aina kun oli siihen tarve.


eka_kuvauspaiva


Pääsin myös itse Raksun siivellä kokeilemaan miltä tuntuu olla näyttelijä. Istuin polvet lysyssä yläsängyn nurkassa ja yritin ajoittaa Raksun esilletulon kameralle oikeaan aikaan. Jännitti kieltämättä ihan kamalasti. Varsinkin kun yksi roolihahmoista tunki lisäksemme yläsänkyyn. Siellä istuin sitten polvet tutisten ja pelkäsin jotenkin pilaavani koko kohtauksen.
 

Kovaa hommaa, mutta eka päivä onnellisesti ohi! Yllättäen kaveri on umpiunessa lempipaikallaan kotona. Ensi viikkoa odotellessa.


 

Perjantaina 6. kesäkuuta 2014, vapaapäivä
 

Raksulla on tänään kissanpäivät korvaukseksi eilisestä kuvauspäivästä. Katti ulkoilee koko päivän. Vien illalla vielä kävelylle puron varteen, jonne Raketti hinkuaa aina ulkoilemassa.
 

Seuraava kuvauspäivä on ensi viikon torstaina. Silloin onkin tosi kyseessä, paikalla koko kymmenpäinen näyttelijäjoukko. Oikeastaan ei malttaisi odottaa, on niin hienoa näyttää tätä upeaa norjalaista kullanmurua.

 

Keskiviikkona 11. kesäkuuta 2014, valmistautumispäivä
 

Huomisen kuvauspäivän callsheet on pöydällä. Kyseessä on ulkokuvaukset ja Raksun kuvausaika vasta iltapäivällä. Luultavasti päästään helpommalla, että äijä saa kököttää kantokopassa. Kissa vieraan ihmisen sylissä tai kuljettamassa sitä flexissä jännittää minua huomattavasti enemmän. Kuljetuskoppa on kuljetuskoppa, ihan sama kuka sitä kantaa, se on Raksulle yksi hailee.
 

Toiseen kuvauspäivään on muutenkin helpompi mennä, kun jo tietää vähän mitä paikalla voi tapahtua. Tosin huomenna paikalla on koko kymmenpäinen näyttelijäjoukko. Osa ihmisistä siis tavataan ensimmäistä kertaa.
 

Tänään otetaan vielä kuitenkin lungisti, ihan kuten eilenkin.


valmistautumispaiva

 

Torstaina 12. kesäkuuta 2014, toinen kuvauspäivä
 

Kuvauspäivä numero 2 ja tänään kuvataan veden äärellä. Vaikka päivä alkaa sateisena, saadaan iltapäivällä jo pilvipoutaa. Onneksi, muuten olisi ulkokuvauksissa sadekin riesana. Nyt köllöttelen rantakalliolla Raksun vieressä ja seuraan muiden uurastusta.
 

Raksun osalta on tavallaan helppo päivä. Kissa saa suurimman osan ajasta kököttää kantokopassa, ensin omassaan ja sitten leffaa varten hankitussa. Kopassa on turvallinen olotila, vaikka ympärillä häärisi kuka hyvänsä.


turvallisesti_kopassa
 

Tänään on paikalla useita halukkaita hellittelijöitä, mutta poika kääntää vieraille peräpäänsä ja piilottaa naaman nurkkaan. Ehkä on melko ahdistavaa olla niin haluttu. Tai en tiedä, kun ei ole kokemusta :).
 

Vähän sama on vissiin näyttelijöiden kanssa. Luultavasti on epämiellyttävää, kun tuiki tuntemattomat tuijottavat kaiken aikaa. Täytyy myöntää, että välillä on vähän vaikeuksia käyttäytyä normaalisti, ja olla olevinaan kun ei koko touhu kiinnostaisi vähääkään. Oikeasti on melko hykerryttävää nähdä, mitä ne tv-tutut puuhaavat ihan on live :). Tulee varmaan yllätyksenä, mutta ihan sitä samaa mitä kaikki muutkin: syövät, juovat, nauravat, vitsailevat ja - odottavat. Enin aika kuvauspaikalla menee nimittäin odottamiseen.
 

Tänäänkin odotellaan. Kiitos jälleen kerran jonnekin, mutta Raksu on maailman kiltein kissa. Vaikka koko iltapäivä menee kopassa torkkuessa, katti on hiljaa kuin hiiri eikä protestoi.
 

Kun tullaan kotiin, kaveri käy läpi jokaisen huoneen, syö vähän ja haluaa ulos naruunsa. Kaikki siis hyvin valtakunnassa.

 

Tiistaina 17. kesäkuuta 2014, pressipäivä


pressipaiva
 

Raksun ensimmäinen lehdistötilaisuus. Alunperin Mirriä ei oltu merkitty olemaan esillä elokuvan tiedotustilaisuudessa. Tiedottaja kuitenkin pyytää Raksun paikalle, koska kissa on tässä elokuvassa yhtä tärkeä kuin kaikki kymmenen muutakin näyttelijää.
 

Syystä, jonka kaikki tietävät, Raksu ei paljon eloaan kommentoi (paitsi aamuyöstä noin kello neljän ja viiden vaiheilla). Tai ei ainakaan pyydettäessä avaa suutaan. Niinhän siinä sitten tietysti kävi, että huoltajan pitää olla Mirrin ääni.
 

Toimittajat ovat pääosin kivoja, sen tiedän jo virallisen työnikin puolesta, eikä paikalle tullut media ole poikkeus. Siinä sitten kissa kiertää pöydältä toiselle tunnin ajan. Jälleen täytyy antaa kaikki kreditit kissalle. Vaikka on aluksi pelokas, ei kertaakaan naukaise pahasti saati ota kynsiään esiin. Uskomaton kissa.
 

Medialle tulee selväksi, miten kissa valikoitui elokuvaan, ja miten kolli on kuvauksiin suhtautunut. Jännää on, mutta lopussa kiitos seisoo, on huoltajan kommentti.
 

Pressi kuitenkin onnellisesti ohi! Kissa ja huoltaja tykkäävät huomattavasti enemmän vähän sivummalla olosta.


 

Torstaina 19. kesäkuuta 2014, kolmas kuvauspäivä
 

Ensimmäistä kertaa kissa ei suostu aamulla kovinkaan helposti kantokoppaansa. Ilmeisesti katin mielestä siinä on vietetty jo yhdelle kissalle mitattuna ihan liian pitkä aika.
 

Parin pakomatkan jälkeen saan kissan kiinni ja kopan vetoketjut myös ennen kuin kolli on jälleen lauteiden alla saunassa. Lauteet ovat vihonviimeinen kätköpaikka, sillä niiden alla könyäminen ei todellakaan ole kivaa, varsinkin kun kissaeläin luikahtaa kuin saippuapala sinne tänne hamuavien käsivarsien ohi.
 

Kuvauspäivä itsessään on kylmä, tuulinen ja työteliäs. Raksu näyttelee pitkän päivän ja viettää paljon aikaa leffakantokopassaan. Joku työryhmäläisistä tokaiseekin, että kissa pudottaa vielä kaikki karvansa, jos se stressaantuu. Yleisen mielipiteen mukaan joku muu kissa olisi jo murtautunut kaltereiden ohi ja tappanut ensimmäisen kiinni saamansa ihmisen :). Mutta ei Raksu.


autossa_hiekkalaatikossa
 

Kun pääsemme autoon, Rakke kipuaa matkavessaansa (toim.huom. ei tehnyt sinne tarpeitaan päivän aikana) ja vetää tirsat automatkalla kotiin. Sama peli jatkuu lempisohvalla.
 

Tirsojen jälkeen katti murkinoi hyvällä halulla, pesee tassujaan hetken ja haluaa ulos myyräjahtiin. Uskomatonta. Juhannuksen jälkeinen viikko on työntäyteinen, yhteensä neljä kuvauspäivää. Nyt levätään!

 

Tiistaina 24. kesäkuuta 2014, neljäs kuvauspäivä
 

Jo aamusta taivas tietää vain sadetta. On siis aika kaivaa alusvaatteet, villatumput, huivit ja ainakin kaksi takkia päälle. Kissasta tälläinen antarktinen suvi on varmasti mukavampaa kuin tajuton helle.
 

Ja mikäs sitä on köllötellä karvakauluksessaan, ei edes pieni tihkusade haittaa, kun vesi ei pääse iholle asti kylmettämään.


kuvauksissa_odottelemassa
 

Elokuvassa on ikuinen ja lavastettu kesä, toisin kuin kuvauspaikalla. Sääliksi käy näyttelijöitä, jotka värjöttelevät välillä huopien alla kesävaatteissaan. Viimeistään nyt selviää, että leffantekemisestä on glamour kaukana. Raksun tehtävä on tänään vain näyttäytyä varmuuden vuoksi kantokopassaan. Luultavasti ei pahasti edes näy kuvissa, mutta tuleepa tehtyä.
 

Huoltaja on onnesta soikeana, kun päästään kotimatkalle. Villasukat, lämmin peitto ja päätä tyynyyn. Raksu sen sijaan on kuin ei olisi missään edes käynyt. Venyyttelee maton reunaa vasten, haukottelee leuat ammollaan, raapaisee muutaman langanpätkän jälleen kerran irti perintömatosta, ja menee maaten.

 

Maanantaina 30. kesäkuuta 2014, kissakin aikuiseksi viikossa
 

Kiireinen kuvausviikko! Vapaapäivää Raksu viettää ainoastaan keskiviikkona, ja se onkin tervetullut hengähdystauko kuvauspäivien keskellä.


kuvauspaikalla_kiiretta


Kovaa hommaa tuo elokuvan tekeminen! Enkä tarkoita pelkästään kissaa, vaan kaikkia rainan tekoon osallistuvia. Ihan ilmaiseksi ei kokopitkää elokuvaa saa aikaiseksi. On hauska vertailla omaa toimistoduunia tuotantoryhmän työhön. Molemmissa on selkeästi sekä hyvät että huonot puolensa.


Jos viikon takainen maanantai oli Raksun osalta enemmän henkisen tuen antamista kantokopassa, niin seuraavat kolme työpäivää ovat sitten tositoimia. Torstain kuvauspäivä venyy pitkäksi ja siinä väsähtävät sekä kissa että huoltaja.


Kissa sen takia, että koppaan-naruun-odotakytkettynä-koppaan-naruun-odotakytkettynä -kuvion toistaminen ei ole kaikkein mieluisinta edes yhteistyökykyiselle norskilleni. Onneksi ohjaaja jotenkin aina ymmärsi tilanteen, ja saimme Raksun kanssa päivään kaiken mahdollisen helpotuksen ennen kuin huoltajan piti alkaa murehtia kissan puolesta.


Oman lisänsä keitokseen antavat kuvauspaikan omat kissat, joista toinen ei ole ollenkaan onnellinen siitä, että kotipihan valtaa tuntematon kissaeläin. Kaveri käy välillä näyttämässä hampaitaan Raksulle ja toinen sihisee sen kun ehti. Kohtauksiin tarvitaan siis myös eläinvahteja, yksi vahtii talon koiria, toinen kissoja. Loppuviimeksi menee oikein hyvin. Päivä päättyy kotiin tullessa pieluksiin, ja välittömästi.


Perjantaina aurinko päättää ilahduttaa elämäämme. Kuvaukset ovat rannalla, ja ihana kesäaamu näyttää parhaat puolensa. Raksulla on melko helppo homma, josta selviytyy kunniakkaasti ja tekee juuri niin kuin pitääkin ilman suurempia hälyjä.


Yllättävä auringonpaiste heijastuu koko kuvausporukkaan ja mieli on korkealla! Lisäbonuksena saan itsekin olla hetken kuvassa, koska kissaa on siten helpompi hallita. No, onneksi selin kameraan!
 

Perjantaista jää erityisen hyvä fiilis koko hommasta, ja nyt jäljellä on vielä yksi kuvauspäivä. Täytyy sanoa, että niin työteliäs viikko kun onkin takana, silti tuntuu hieman haikealta erota kuvausryhmästä. Sen verran hienosti ollaan päästy porukkaan sisään.


raksu_huoltajan_kanssa

Kissan puolesta olen onnellinen. Raksu ansaitsee lomaa ja paljon myyränperkeleitä takapihalta!

 

Tiistaina 1. heinäkuuta, yhdeksäs kuvauspäivä


yhdeksas_kuvauspaiva


Tänään tiistaina on tiukka aamu ja keskipäivä. Mirri on mukana kahdessa melko pitkässä otossa. Loppua kohden alkaa näkyä jo pieniä väsymyksen merkkejä, mikä ei ole ihme, sillä tänään Mirrin "rooli" on vastustella sen minkä kykenee. Ja Mirrihän kykenee! Lopputulos näkyy sitten valmiissa elokuvassa alkuvuodesta 2015. :-)
 

Väliajat kissa viihtyy hengailemassa enempi valomiesten kanssa. Valorekan upeista piiloista tulee suorastaan rakkaita. Myös kuvaajan palli kiinnostaa kovasti. Siinä kun on mukava nousta ylös ja alas.

kuvauksissa_mukana


kameramiesten_kanssa


hyppasin_rekkaan


Yhdeksän kuvauspäivää on takana! Raksu jaksoi koko urakan murisematta ja uupumatta. Unohdetaan pari sähäkkää maukaisua, yksi raapaisu ja yksi purema. Täytyy sitä nyt vähän luonnetta kissalta löytyä. Uskon, että useimpien kattien kanssa tämä rupeama olisi jäänyt haaveeksi.
 

Mirrin matka elokuvamaailmassa on nyt tehty. Tosin kaikki hyvähän on vielä edessä, eli varsinainen elokuva. Nähtyjen kuvausten perusteella tulevaa leffaa kannattaa odottaa, sillä tähän asti matka on ollut uskomaton elämys. Tätä korvaamatonta kokemusta emme olisi Raksun kanssa halunneet jäädä paitsi! 

TEKSTI JA KUVAT:
Sari Toivonen,
Leoline Ragnar Rohkea IV:n huoltajaLISÄYS:
Viikossa aikuseksi -elokuvan ensi-ilta oli 23.1.2015. Millaista on nähdä oma lemmikki elokuvassa? Lue Kissakkaan juttu Kissani on valkokankaalla - tältä tuntuu nyt!

 

Kommentit  
+8 # Johanna V 17.07.2014 13:58
Oii, mä vallan liikutuin, olipa kiinnostavaa lukea "kissanäyttelijän" näkökulma kuvauksiin. Suurkiitos vielä Mirrille ja sillit eli sitykset päälle! T: ohjaaja
Ilmoita ylläpidolle
+3 # Eaili Lajunen 18.07.2014 01:02
Olihan kiva lukea Katin roolisuorituksesta ja vielä niin monena päivänä...
Meidän Artusta ei olisi ollut noin vaativaan suoritukseen,vaikka sekin on vallan ihana,Even sanaan Lylly...
Kissat on kyllä itsenäisempiä kuin koirat,niillä on luonnetta ja oma tahto...Niinkuin meillä naisillakin!!!
Ilmoita ylläpidolle
+2 # Päivi Heinonen 14.01.2015 11:37
Ihana Raksu!Minulla ja miehelläni oli kunnia olla eilen mukana elokuvan ensi-illassa Turussa, koska voitin kissaelokuvan juoni-kilpailun maanantaina....Kissaihmisenä tuli seurattua erityisesti "Mirrin" roolia ja sitä missä hän milloinkin oli.Eli tuli huomattua varmasti enemmän kuin jotkut...Täytyy todeta, ettei olisi onnistunut meidän Viljamilta! Vaikka ilmeisesti blogisi luettuani, myös teillä oli välillä haastetta mm. muista eläimistä Huh huh!!!
Elokuva oli erittäin hauska ja Raksu oli loistava!!!Odotettavissa mitä todennäköisemmin Kissa-Venla!!
Ilmoita ylläpidolle
+2 # Carita Malkamäki 12.02.2015 14:08
Ihana - ihana pojanpoika Raksu!

Mitä parhaimmat onnittelut mahtavasta roolisuorituksesta
täältä isäsi kasvattajalta - olen niin ylpeä sinusta, että kyyneleet nousee silmiin.
Hienoa nähdä mitä kaikkea jälkipolvet saavat aikaan.

terveisin mummu-Cee
Mototassun kissala
Ilmoita ylläpidolle
+2 # Sari Toivonen 13.02.2015 08:52
Raksu lähettää terveisiä mummulle ja tietysti Hemmo-iskälle! Poika on kuulemma tullut isäänsä :) .
Ilmoita ylläpidolle
+3 # Jukka Piirainen 12.02.2015 20:00
Mä tykkään tästä näyttelijästä enemmän kuin Daniel Day-Lewisista ja Gary Oldmanista yhteensä. Pannaan samaan vielä Clint Eastwood ja jopa Esko Nikkari. N Antti Litjakin!

Raksu - sinä olet täheti
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita