Kis kis, missä Sanni luuraa? Tuon tiedon Velipekka Pekkola tarkistaa puhelimensa tai tablettinsa näytöltä. Sitä ennen hän on soittanut kissalleen. Sannin kaulaan ripustettu jäljitin paljastaa reaaliajassa lemmikin sijainnin ja kesämökin pihapiirissä tassutellut reitit.


jaljitin_sannin_kaulassa

Jäljitin kissan kaulassa? Velipekka Pekkola, kerro
ensiksi Sannista ja miksi se kantaa kaulassaan tällaista laitetta.Sanni on rescuekissa, joka tuli meille 1-vuotiaana 2012. Meillä oli jo 11-vuotias Onni, joka on viettänyt mökillä kaikki elämänsä kesät, päivisin ulkoillen, yöt sisällä.

Sa
nnin surulliseen historiaan kuului se, että kissa oli elänyt ensimmäisen elinvuotensa levottomassa kodissa, pääasiassa kylpyhuoneessa. Niinpä mietimme, miten voisimme antaa kovia kokeneelle kissalle vähän vapauden tuntua mökillä, kuitenkin turvallisesti ja niin, että saamme sen varmasti iltaisin kiinni.

Aloitimme harjoittelut varovaisesti valjaissa, joissa Sanni yhä liikkuu ihan mielellään. Sitten lu
imme jäljittimistä ja päätimme kokeilla.


sanni_hihnassa


Miten kissan kaulaan laitettava jäljitin oikein toimii?

Jäljittimien käyttö ei ole suinkaan mitään plug and play -puuhaa, vaan vaatii jonkin verran perehtymistä ja tietotekniikan hallintaa. Halusimme jäljittimen, jolla voimme seurata kissan liikkumista reaaliajassa, eli siinä piti olla GPS-paikantimen lisäksi GSM, eli puhelinliittymä, johon saamme yhteyden. Lisäksi halusimme siihen GPRS:n eli nettiyhteyden - se tarvitaan, jotta Sannin liikkuessa jäljitin lähettää koko ajan paikannussignaalia nettiin ja sitä kautta piirtää viivaa puhelimen tai tabletin karttaohjelmaan.


ensimmainen_jaljitin_kaulassa

Ensimmäisen laitteen tilasimme Kiinasta, postitus kesti noin kuukauden ja laite toimi. Sanni upotti sen ensimmäisenä juoma-astiaan, joten tilasimme toisen. Se ei toiminut ollenkaan, mutta onneksi saimme helposti rahat takaisin. Nykyinen tilattiin Amazonin kautta ja se on toiminut hyvin. Uusimmassa on mukana vedenpitävä pussukka, eli ei enää huolta vesiastioista.

S
itten hankimme prepaid-liittymän ja siihen erikseen GPRS-paketin. Koska halusimme reaaliaikaisen karttaseurannan, piti hankkia sopiva sovellus puhelimeen ja tablettiin. Käytimme Karttaselain-nimistä maksullista sovellusta. Sitten piti osata ohjelmoida jäljitin kommunikoimaan karttasovelluksen kanssa.

 

Entä miten jäljitin toimii käytännössä?

Ensiksi soitan Sannin numeroon kännykällä ja saan vastaukseksi tekstiviestin, jossa on sijaintikoodi. Se avautuu suoraan puhelimen karttaohjelmassa ja näyttää sijainnin noin viiden metrin tarkkuudella. Karttaselaimessa taas Sannin jäljitin piirtää viivaa kartalle samalla kun Sanni liikkuu.karttanakyma_sannin_reitista


Miten Sanni on reagoinut laitteeseen?

Sanni tottui siihen heti. Tulitikkuaskin kokoinen laite painaa 50 grammaa, ja vaikka Sanni oli pari vuotta siten vasta 2,5 kiloinen, ei laitteesta ole ollut mitään haittaa.


laitteen_kanssa_tuolilla


Kun kissa yhdistää laitteen pihalle pääsemiseen, odottaa se sen kaulaan laittamista pöydälle hypäten ja kehräten. Myyriä jahdataan panta kaulassa. Kiipeillään puissa ja otetaan torkkuja - laite kaulassa.

 

Jäljittimen avulla näette Sannin sijainnin ja sen kulkeman reitin. Antaako laite muutakin tietoa?

Olemme oppineet sen, että
Sanni on päiväsaikaan usein tunteja yhdessä paikassa, aitan alla tai jonkin kukkapuskan juurella. Illalla kissa virkistyy ja alkaa liikkua, onneksi noin parin sadan metrin säteellä kotiovesta. Sannilla ei ole lupaa yöreissuihin, eli viimeistään silloin, kun menemme nukkumaan käymme hakemassa myös kissan sisälle nukkumaan.

Laitteen akku pitää vaihtaa 6-8 tunnin välein, eli
myös silloin on tiedettävä, missä kissa liikkuu.


Sen voi ohjelmoida antamaan erilaisia hälytyksiä muun muassa silloin, jos kissa ylittää tietyn rajan pihamaalla tai silloin kun kissa lähtee liikkeelle.

Ankean historiansa ja siitä huolimatta upean luonteensa takia Sanni on meille poikkeuksellisen rakas lemmikki. Vapaana liikkuminen on aina riski. Valjaat ja valvottu ulkoilu jäljittimen avulla on yksi kompromissi, jossa pystymme seuraamaan kissan liikkumista melko tarkasti, ja samalla emme ole koko ajan huolesta hermoraunioina.


KUVAT:
Velipekka Pekkola


 

Sanni ei ole ainoa jäljitin kaulassa ulkoileva kissa. Iso-Britanniassa kissatutkijat asensivat 50 kissalle paikannuslaitteet yhden viikon ajaksi. Tutkimuksesta ja sen tuloksista kertova Prisma: Kissojen maailma -dokumentti on katsottavissa 18.8.2014 asti.

 

Kommentit  
0 # Juha 16.09.2014 14:59
Moi
Saiskos tarkat ohjeet laitteista ja ohjelmista?
Hinnat?

t juha
Ilmoita ylläpidolle
+4 # Veepee 16.09.2014 16:53
Moi Juha,

Sannin kombo on seuraava:
- Trakkeri:
http://www.dx.com/p/lson-tk102-mini-gsm-gprs-gps-car-vehicle-child-tracker-black-196087#.VBg-6fmSynI
eli hinta noin 40 €
- Saunalahden prepaid-sim, johon ostettu GPRS-paketti,
- Puhelimeen / tablettiin tarvitaan seuraava ohjelmisto:
http://www.karttaselain.fi/products
Saa käyttää 30 vrk ilmaiseksi.
- Trakkeri ohjelmoidaan karttaselaimeen tekstarien avulla, Karttaselaimen sivustolla on tarkat ohjeet. SItten testataan ja kokeillaan. Trakkeri kannattaa suojata hyvin kosteudelta. Mukana on yleensä veden pitävä pussi.

Näillä on menty kolme kesää.
Ilmoita ylläpidolle
0 # Minna 19.09.2014 09:27
Kiitos, Juha, tiedusteluistasi ja kiitos Veepeelle vastauksista Juhalle! :-)
T. Minna/Kissakas
Ilmoita ylläpidolle
0 # Pete 19.05.2015 19:44
Mistä rescueyhdistykseltä Sanni on otettu?
Ilmoita ylläpidolle
0 # Velipekka Pekkola 24.05.2015 00:38
https://www.facebook.com/KissojenKatastrofiyhdistysRy?fref=ts

Mukavaa kesää. :-)
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Helena 03.02.2017 20:22
Meidän kissalla on Minifinder-paikannin. Aivan mahtava laite ;).
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita