Tuvassa on hiljaista. Seinäkello raksuttaa iltayhdeksää ja lapset ovat menneet nukkumaan. Silloin Ritva Liljeroos istahtaa rukkinsa ääreen. Pian maatilan emäntä saa seuraa Jepestä. Ja yhtä pian oranssi kissa nukahtaa viereiselle sohvalle.

- Minä kehräilen omaa rukkiani ja Jeppe omaansa, ihanaa! Kehrätessä rauhoitun ja mielessä on kuva kissasta, jonka karvoja kehrään. Usein asiakkaat lähettävät lemmikkiensä kuvia ja on mukava kehrätä, kun tietää, minkä näköinen on karvan luovuttaja.

Kahdestatoista rukista osa on saatu lahjoituksina, osa ostettu kirpputoreilta. Kullakin on nimi aiemman omistajan mukaan. Kaikkein rakkaimmat ovat Ritvan omien mummujen rukit Sandra ja Ida.


ritva_kehraa_lankaa


Jepen karvat eivät saa emännän rukkia hyrräämään, ne kun ovat liian lyhyet. Minimimitta on 3 – 4 senttiä.

- Liian lyhyttä karvaa ei saa sitoutumaan langaksi edes villan kanssa. Silloin lanka ei pysy kasassa vaan hajoaa joko jo kehruun aikana tai viimeistään pesussa. Käteen ei jää mitään tai ainoastaan joukkoon lisätty villa, Ritva selittää.


Hahtuva kuin hattaraa


Jokaisella kissarodulla ja jokaisella kissalla on erilainen karva. Myös se, onko karva pohjavillaa vai päälliskarvaa, vaikuttaa kehrättävän karvan ja siitä tehtävän langan laatuun. Jos asiakas haluaa, kehrääjä lisää joukkoon lampaan tai alpakan villaa.

- Sataprosenttisen kissankarvan kehrääminen on haastavaa ja hidasta. Kissankarva on lampaanvillaa liukkaampaa, huopaantuvampaa ja siitä puuttuu rasvaisuus. Lampaan villassa on rasvaa, lanoliinia, joka helpottaa kehruuta.

Sataa grammaa valmista kissankarvalankaa Ritva Liljeroos surruuttelee vähintään kahdeksan, yhdeksän tuntia. Vaikeammin kehrättävät karvat ja ohutta lankaa tehdessä aikaa kuluu kauemmin.

Ennen kuin kissan tai muiden eläinten karvat ovat mummun vanhassa rukissa, Päivärinteen tilan nykyinen emäntä karstaa karvat. Käsikarstat ovat samat, joilla Ritvan oma äiti ja äidinäiti karstasivat eli tekivät villasta hahtuvaa.


karstoilla_karstataan  


karstaamalla_hahtuva


valmiita_hahtuvia


- Hahtuva on kuin hattaraa. Ennen sanottiin, että hahtuva on hyvä, kun siitä paistaa hienosti valo läpi ja yhtään kokkaretta ei näy. Karstaaminen onkin tärkeä työvaihe, sillä mitä paremmin pohjatyön tekee, sitä helpompi on kehrätä.

Kun kaksi rullaa yksisäikeistä lankaa on kehrätty, ne yhdistetään kehräämällä ja tuloksena on 2-säikeistä lankaa.


kaksisaikeista_lankaa_kehraamassa


Sen jälkeen Ritva siirtyy vyyhdinpuiden ääreen vyyhdittämään lankaa vyyhdiksi.


vyyhdinpuilla_lankavyyhteja


Valmiin vyyhdin hän pesee ja antaa kuivua.


vyyhti_pestaan


langat_kuivataan


- Olen laskeskellut, että kissankarvalangan pesuhävikki on 2 – 6 prosenttia. Eli jos hyvää käyttökelpoista karvaa on vaikka 110 grammaa ja hävikki on kuutisen prosenttia, pitäisi siitä tulla ainakin 100 grammaa valmista 2-säikeistä lankaa.


valmista_lankaa


Aivan vielä eivät langat lähde kissanomistajalle. Ritva kuvaa langat ja julkaisee kuvat Ritun Kehräävä rukki -kotisivulla.

- Asiakas voi halutessaan lähettää langasta valmistettujen tuotteiden kuvia minulle ja minä liitän ne lankakuvien jatkoksi. Ja pääseehän sivuille myös karvansa luovuttaneen lemmikin kuva, hän lupaa.


Otetaan vastaan kissankarvalahjoituksia


Kaunista pitsistä neulomusunelmaa, sellaista Ritva Liljeroos tekisi oikein ohuesta kissankarvalangasta. Kuten juhliin pitsiset kämmekkäät tai hartiahuivin. Paksummasta langasta syntyisivät vaikkapa yösukat. Kovaan kulutukseen hän ei kissankarvasukkia suosittele.

- Neuleita tehdessä on otettava huomioon, että kissankarva ei jousta kuten villa. Kissankarvalanka myös huopaantuu helposti. Paras hoito lemmikkien karvalangoista tehdyille tuotteille onkin tuuletus ja vanhanajan konsti lumella "pesu".

Kehrääjällä itsellään ei ole kissankarvalangasta tehtyjä neuleita, ei ainakaan vielä.

- Minulla on raaka-ainepula. Mielelläni otan siis myös lahjoituksia vastaan, jos joku pitkäkarvaisen kissan omistaja haluaa karvoja minulle lahjoittaa.


kehraamista_perinnevaatteissa


Rukin ääressä emännän mieleen saattaa muistua muita projekteja, kuten kehruukurssien tai koululaisten kehruukerhon asioita. Joskus hän vain nauttii rukin surinasta ja tunnelmasta ja hyvästä olosta.

- Ja saatan miettiä kehrätessä sitäkin, että jaahas, tuo on siitä kohtaa ja siitä kissasta ja no niin, ja siinä menivät sitten sen kissan pöksykarvat. 

Oman kissan karvoista lankaa? Toimi näin:
 

1. Kerää kissankarvoja, jotka ovat vähintään 3 – 4 cm pitkiä.

2. Poista mahdolliset takut ja liian lyhyet karvat. Karvoja ei tarvitse pestä.

4. Säilytä karvat paperipussissa tai pahvilaatikossa (ei muovipussissa) kuivassa paikassa.

5. Postituksen ajan karvat voivat olla muovipussissa, jolloin ne voi pakata tiiviimmin.

6. Kerro kehrääjälle lankatoiveistasi: haluatko kokonaan kissankarvoista tehtyä vai kissankarvalankaa, jossa on mukana kotimaisen lampaan tai alpakan villaa.

7. Ritvalle lähetyissä kissankarvoissa ei ole vähimmäis- tai enimmäismäärää.

8. Kun lanka on valmis, Ritva ottaa tilaajaan yhteyttä ja kertoo valmiin lankamäärän ja sopii maksu- ja toimitustavoista.

9. Asiakas voi halutessaan tilata vyyhtiinsä lankavyötteen, jossa on kissan kuva, langan paino ja metrimäärä sekä hoito-ohje.


Lisätietoja löydät Ritva Liljeroosin Ritun Kehräävä rukki -kotisivulta.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita