Kissan läheisyys ei saa kaikkia kehräämään. Yksi aivastaa, toisen silmät kutiavat ja vuotavat, kolmas kärsii tukkoisesta nenästä. Vielä ei ole kokonaan selvitetty, miten kissa-allergia syntyy ja miksi jotkut paranevat siitä.
 


Kissa-allergiassa ihmisen immuunipuolustus toimii väärällä tavalla. Se tunnistaa kissan hilseen, syljen ja eritteet vaarallisiksi ja alkaa puolustautua.

Puolustuskeinoja on monenlaisia: nenän tukkoisuus, nuha ja aivastelu, silmäoireet kuten kutina, punoitus ja vetisyys. Kissa-allergikolle tuttuja voivat olla myös astmaattiset oireet eli yskä ja hengityksen vinkuminen. Joillakin kissan nuolaisu saa ihon kutisemaan ja siihen voi tulla ihottumaa.

kissa_hakissa

Eläinallergiat ovat Allergia- ja astmaliiton neuvonnan kysytyimpiä aiheita. Kun perheeseen mietitään kissaa tai koiraa, halutaan selvittää perheenjäsenten allergisoitumisriski. Allergiatestit tuovat varmuutta kissa-allergiaepäilyihin, mutta allergianeuvoja ja koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaan mukaan testit ovat aina viitteellisiä.

- Jos on aikeissa hankkia kissan ja haluaa selvittää allergian, paras keino on ottaa tuttavan kissa hoitoon muutamaksi viikoksi.

Vuorenmaa kuitenkin huomauttaa, että oireettomuus ei takaa, etteikö kissa-allergia voisi jossain vaiheessa kehittyä.

 

Kaikki kissat allergisoivat

 

Kissa-allergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Allergiseen nuhaan syödään antihistamiinitabletteja ja lisäksi voi kokeilla kortisonipohjaista nenäsumutetta. Silmäoireisiin avun tuovat silmätipat, myös antihistamiinitableteista voi olla hyötyä.

- Siivous ja kissan peseminen auttavat jonkin verran. Kissan olintilan rajaamisella ei ole suurtakaan merkitystä, koska kissan hilse on niin kevyttä, että sitä leijailee kaikkialla.


kissa_katselee_reiän_lapi


Anne Vuorenmaalle ovat tuttuja uskomukset, joiden mukaan tietyt kissarodut tai karvattomat kissat olisivat vähemmän allergisoivia.

- Rotukohtaisia eroja ei ole eli kaikki kissat allergisoivat, oli karvaa tai ei. Kissan allergeeneja ei ole karvoissa vaan hilseessä, syljessä sekä eritteissä.

Apteekeista on saatavilla reseptivapaita lääkkeitä. Jos ne eivät helpota allergiaoireita, Vuorenmaa neuvoo menemään lääkärin juttusille.

 

Ristiriitainen luontainen siedättyminen

 

Siedätyshoitoa voidaan antaa, jos allergiaoireet ovat erityisen voimakkaita tai jos kissoille allerginen joutuu ammattinsa vuoksi olemaan kissojen parissa.

- Silloin kissa-allergeenia annetaan ihon alle pieninä erinä ja näin nostetaan henkilön sietokykyä allergeenia kohtaan.


1


Anne Vuorenmaa kertoo, että luontaista siedättymistä on tutkittu jonkin verran ja tutkimuksia on tehty enemmän koira- kuin kissa-allergisilla. Tulokset ovat olleet ristiriitaisia, ja tutkimuksissa on eettisiä haasteita.

- Ketään ei voida tahallisesti altistaa allergian aiheuttajalle. Me kaikki olemme yksilöitä, eikä voida osoittaa raja-arvoja sille, kuinka paljon tarvitaan luontaisessa siedättymisessä allergeeneja, jotta siedättyminen tapahtuisi.

Vanhemmiten kissa-allergian oireet yleensä helpottuvat. Toisilla oireet voivat jopa kokonaan parantua.

- Mistä allergiat tulevat ja miksi jotkut paranevat, sille ei ole selitystä. Yleensä allergiat johtuvat perintö- ja ympäristötekijöistä.

 

Kissa pysyy taloudessa

 

Tilastoja kissa-allergiaa sairastavista ei löydy. Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa arvioi, että noin 5 % koululaisista ja nuorista aikuisista on koira-allergisia.

- Kissa-allergisten määrä on läntisen Euroopan maissa yleensä yhtä suuri tai vähän suurempi kuin koira-allergisten määrä. Vanhemmissa ikäluokissa allergioita on vähemmän.

Uusinta tietoa on se, että kun allergia todetaan, kissasta ei tarvitse heti luopua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos oireet ovat hallinnassa lääkkeiden avulla eikä ole yskää, hengityksen vinkumista tai astmaa, kissa voi allergiasta huolimatta pysyä taloudessa.

- Aina on kuitenkin muistettava, että oireet saattavat pahentua. Siksi on puntaroitava valmiiksi ”luopumisen tuska”, Anne Vuorenmaa huomauttaa.


kissoja_jaloissa


Allergia- ja astmaliiton neuvonnan puhelin soi usein myös silloin, kun kissa-allergiset ovat suunnittelemassa asuntokauppoja. Silloin kysellään, voiko ostaa asunnon, jossa on aikaisemmin asunut kissa. Vastaus on myöntävä.

- Meiltä löytyvät kirjalliset saneerausohjeet, jotka ovat pääpiirteittäin samat kuin suursiivouksessa eli asunto siivotaan lattiasta kattoon kahteen kertaan ja siivouskertojen välillä ilmanvaihtoa tehostetaan.

Anne Vuorenmaa itse on kissa-allergikko, mutta kotona on totuttu kissan hilseeseen. Heillä vierailee melkein päivittäin miehen isän kissa.

- Aina kotiin tullessa tulee toiveikkaana kysäistyä, onko Miisu meillä. Välillä vähän niiskututtaa, mutta Miisun kehräys on niin vastustamaton.Kuvat:
Freeimages/Sande2, Freeimages/Krzysztof Szkurlatowski;12frames.eu, Pixabay/hansiline

Ps. Lapsena Anni oli allerginen kissoille, mutta nykyään hän on kahden täpläformulan väsymätön palvelija.
Lue koko juttu täältä.

 

Kommentit  
0 # Pirre 19.04.2017 19:20
Itseläni on jokin verran kissa allergiaa, jotkut tuttujen kissat aiheuttavat oireena aivastelua ja nenävuotoa, joistain kissoista en saa minkäänlaisia oireita.
Minulla on myös ollut hoidossa joskus kissoja, eikä niistä ole sen suurempia oireita tullut.

sitten on se yksi sukulainen jonka luona en pysty tuntia kauempaa vierailemaan, hänen kissansa aiheuttaa hengitys ongelmia.

Haluaisin itse ottaa kissan, sen nenä vuodon vielä kestän, mutta entä jos tuleekin kovempia hengitysoireita? :(
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita