Varma merkki: kissaksi pukeutunut henkilö viittoilee kadulla. Lähistöllä on siis kissakahvila. 7000 - 8000 wonilla pääsee Soulin suosituimpiin vapaa-ajanviettopaikkoihin, joissa on kissoja vaikka koko päiväksi.


Etelä-Korea on kolme kertaa pienempi kuin Suomi, mutta siellä asuu kymmenkertainen määrä ihmisiä – 50 miljoonaa. Heistä 20 miljoonaa asuu pääkaupunkiseudulla, Soulin alueella. Koska ihmisiä on paljon ja tilaa vähän, asuvat monet korealaiset pienissä ja kompakteissa kerrostaloasunnoissa.

Koreassa töitä tehdään kirjaimellisesti kellon ympäri, jopa kuutena päivänä viikossa. Opiskeluun pätee sama juttu: koulussa istutaan yöhön asti ja kotona on vielä hoidettava kotiläksytkin. On selvää, että nukkumiseen ja vapaa-ajan aktiviteetteihin jää vain vähän aikaa.

Kiireellisyys ja tilan puute lienevät syitä siihen, miksi korealaisilla ei ole niin paljon lemmikkejä kuin esimerkiksi täällä Suomessa. Jos lemmikkejä sattuu jostain taloudesta löytymään, ovat ne lähes poikkeuksetta kissoja tai pieniä koiria. Tila- ja aikaongelmiin eteläkorealaiset ovat keksineet ratkaisun: eläinkahvilat!

 

Karvinen viittoo kahvilaan

 

Eläinten kanssa puuhastelua kaipaavat ihmiset voivat hakeutua Korean lukuisiin eläinkahviloihin. Soulissa on koirakahviloita, jopa yksi lammaskahvila, mutta ehdottomasti suosituimpia ovat kissakahvilat.

Mikäli lähistöllä hyppii lämpöhalvauksen partaalla oleva kissapukuun (yleensä Karvinen) pukeutunut henkilö, voi olla varma, että lähistöllä sijaitsee kissakahvila. Maskotit ojentavat kahvilan esitteitä ja viittovat vimmatusti kahvilan suuntaan. Kissakahviloita mainostetaan kaduilla myös isoilla tienvarsibannereilla, joissa on kissan kuva.

7000 - 8000 wonia, gamsa hamnida eli kiitos! Tuo noin viiden euron sisäänpääsymaksu sisältää yhden vapaavalintaisen virvokkeen, joita löytyy laidasta laitaan, tavallisesta kahvista verigreippijääteehen.

hntaan_kuuluu_yksi_virvoke

Kahvilassa vietettävää aikaa ei ole yleensä rajoitettu mitenkään. Sisäänpääsymaksun maksettuaan siellä saa halutessaan viettää vaikka koko päivän.

Omat kengät täytyy jättää eteiseen ja vaihtaa kahvilan tarjoamiin sisäkenkiin. Kädet on myös desinfioitava, ja tavarat laitetaan lukolliseen säilytyskaappiin vierailun ajaksi. Kissat kun ovat yllättävän kiinnostuneita kokeilemaan kynsiään ihmisten käsilaukkuihin.

 


 

Erilaisia rotuja, erilaisia luonteita


Kissoja on kahvilasta riippuen kymmenestä kolmeenkymmeneen, lähes kaikki rotukissoja. Kahviloiden viehätys piilee usein siinä, että siellä on erinäköisiä kissoja, joilla jokaisella on oma luonteensa.

monenlaisia_kissoja_korealaisessa_kissakahvilassa

Tarjolla on leluja, joilla asiakkaat voivat yrittää houkutella kissoja leikkiin. Useimmiten kissat ovat liian uneliaita tai jo kyllästyneet yltäkylläiseen huomioon, jolloin niiden houkuttelu temmellykseen on vähintäänkin haastavaa. Useimmiten leikkikalun heiluttelija saa osakseen kyllästyneen vilkaisun.

hieman_vasyttaa_korealaiskissaa

korealaiskissa_nukkuu_raapimapuussa

makoileva_korealaiskissa

Kokeile lelun tunkemista maton alle. Se yleensä herättää useammassa kissassa vielä sen verran vahvoja saalistajanvaistoja, että muutama saattaakin ryhtyä leikkiin.

 

Draamaa ja laastareita
 

Henkilökunta ei välttämättä puhu englantia, mutta useimmiten kahviloista löytyy myös englanninkielinen kissakahvilaetiketti:

  1. Älä yritä ottaa kissaa syliisi, ellei se itse siihen hakeudu

  2. Älä töki, vedä hännästä tai muuten kiusaa kissoja

  3. Kuvaa ottaessasi huolehdi, että salama on kytketty pois päältä

  4. Älä herätä nukkuvaa kissaa


On yllättävää huomata, etteivät monet korealaiset osaa käsitellä eläimiä kovin hyvin. Suomessa monen lapsuuteen on saattanut kuulua kotieläin tai vaikkapa viereisen maatilan kissa. Niiden kanssa on vanhempien neuvoista tai kantapään kautta opittu, miten eläimiä kuuluu käsitellä.

kissakahvilan_tyontekija_kissojen_keskella

Korealaisille tällainen tilanne on harvinainen. Kissakahviloissa voikin aika ajoin nähdä draamaa: pahaa-aavistamaton asiakas yrittää poimia lattialta kissan syliinsä, vaikka kissan kehonkieli selvästi viestii, ettei näin kannattaisi tehdä. Vahingon sattuessa henkilökunta paikkailee asiakkaitaan laastareilla.

 

Huivi paljastaa äreyden
 

Eläinten pukeminen on täällä muodissa. Kaduilta löytyy kojuja, joissa myydään toinen toistaan kummallisempia vaatteita pienille koirille ja kissoille. Kissakahvilassa on hyvin yleistä nähdä puettuja eläimiä. Jotkut kahvilat merkkaavat kissansa värikoodatuilla huiveilla, jolloin asiakkaat tietävät, mitkä kissat ovat äreitä ja mitkä seurallisia.

kissakahvilassa_paidallinen_kissa

korealaisella_kissalla_raitapaita_paalla

Vaikkei erityisemmin välittäisi kissoista, kannattaa matkailijan käydä kissakahvilassa jo ihan kokemuksenkin puolesta; tällaiseen konseptiin ei välttämättä ihan heti törmää missään muualla. Kissakahvilat ovat piristävä lisä Soulin betoniviidakkoon.


nakymiä_soulista 

Teksti ja kuvat:

Salla alias Pesukarhu

Eläinrakas kirjoittaja on asunut Koreassa 2011-2013 opiskelun sekä työn merkeissä ja suunnittelee sinne paluuta. Lisää Korea-aiheisia kokemuksia voi lukea blogista osoitteesta: http://piilosalla.net/blogi


 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita