Mikä kissalle nimeksi? Kas siinä pulma. Tai jos ei sittenkään. Näillä neuvoilla voi löytyä mitä sopivin ja parhain nimi omalle kissalle. 

 

kissanpentu kuvassa


* Kissan ominaisuus

Ei ole sattumaa, että ruskeasta kissasta tuli Kaneli tai Hertalla on sydämen muotoinen läikkä selässä. Kun nimi perustuu kissan ominaisuuksiin, on kissan ulkonäöllä, luonteella, käyttäytymisellä tai vaikkapa ääntelyllä merkitystä. Ja niinpä pienestä kissasta tuli Nuppu ja terhakkaasta riitaahaastavasta kollipojasta Napoleon. Tai anna kissan ominaisuuksien hämätä: Lumi on pentueen tummin, Vieno römeä-äänisin.

 

* Esikuva

Sopiva nimi voi löytyä esikuvalta, on se sitten todellinen tai kuvitteellinen. Kaunis Åsa-kissa sai nimensä silloin hallitsevan Miss Suomen, Åsa Lövdahlin, mukaan, kun taas Miisa peri nimensä omistajan tyttären pieneltä pehmolelukissalta. Televisiosta, elokuvista ja kirjallisuudesta tutut nimet ovat suosittuja: Suomesta löytyy monta Karvista, Frodoa ja (Lassin ja Leevin) Leeviä. Tai voithan yrittää pistää esikuvien määrässä paremmaksi kuin tämä Ville:

Ville-kutsumanimi tuli itsestään, jostain? Kissan "kummisetä", silloisen avopuolisoni hyvä ystävä oli nimeltään Ville. Lisäksi suuri idolini oli tuolloin jääkiekkoilija Ville Peltonen. Ja lapsuuteni aikainen naapurinpoika, ensimmäinen ihastukseni kohde oli nimeltään Ville. Kaikki elämäni Villet olivat siis olleet positiivisia tuttavuuksia.


kissanpentu katsoo suoraan silmiin

 

* Kirjaimet ja äänteet

Kissat tykkäävät sihinästä ja suhinasta - ainakin Sissin ja Sepon omistajat ovat sitä mieltä. Mimi-kissan omistajan mukaan kissojen mieleen ovat lyhyet i:hin päättyvät nimet. Wäinöstä tuli Wäinö kaksoisveen tuoman wanhahtavuutta tuovan sävyn vuoksi. Eräässä kissaperheessä lapsi opetteli r-äännettä ja siksi ärrä surahtaa myös kissan nimessä. Toisaalla lemmikin nimeksi valittiin ärrätön nimi ihmislapsen r-vian vuoksi.

 

* Tapahtuma

Mikä yhdistää Matti Nykästä, Asko Sarkolaa ja Elvis Presleytä? Kunkin syntymäpäivänä on syntynyt kissa ja siitäpä se idea kissannimeen sai alkunsa. Jasmin syntyi jasmiinipensaan kukkimisen aikaan, kun taas Raulin hakumatkalla radiossa soi Rauli Badding Somerjoki. Muuan Sauli-niminen kissa sai nimensä silloin meneillään olleesta presidentinkampanjasta. Eräänlainen tapahtuma on myös tämän nimen taustalla:

Yöllä "etiäiset" kertoivat nimen = näin unta pennusta kun olin käynyt häntä katsomassa ja unessa hänellä oli nimi Vilppu. Aamulla soitin kasvattajalle ja kysyin voiko pennulle antaa sen kutsumanimeksi ja niin se jäi.


kaksi kissaa nokikkain
 

* Systeemi

Kun kissoja on kaksi tai useampi, voi käyttöön ottaa nimisysteemin. Se voi olla nimiä yhdistävä yhteinen alkukirjain (kuten Saga ja Sulevi) tai nimien rakenne (kuten Esteri ja Asteri). Myös nimipari on systeemi, mistä todisteena ovat Romeo ja Julia, Viivi ja Wagner sekä Matti ja Teppo. Sopivan nimisysteemin voi löytää aiheesta kuin aiheesta: Pilvi, Lumi ja Pyry tai vaikkapa Martta, Mette ja Sonja Norjan kuningasperheen jäsenten mukaan.

 

* Olemassa oleva nimi

Tämä on tuttua etenkin rotukissatalouksissa, joissa kissan virallinen rekisterinimi voi vaikuttaa kissan kutsumanimeen. Niinpä Hana-Bi Primavera on kotoisammin Vera ja Yösvengin Oscar on Osku. Jos kissan edellisen omistajan antama nimi ei miellytä, uusi nimi voi kummuta sieltä. Näin kävi Iita-kissalla:

Kissallemme oli jälleen annettu nimi ennen meille saapumista. Nimi oli Idefix, se kuulemma tulee jostain lastenohjelmasta tms. Nimi oli kuitenkin vaikea kissan oppia ja meidän käyttää, joten se lyhennettiin muotoon Iita.

 

* Miellyttävyys

On nimiä, jotka miellyttävät kissan omistajaa ja siinä se. Miellyttävyys voi olla nimen kauneutta, kuten Sointu-kissan tapauksessa, tai sopivuutta, kuten Vilillä, tai se, että nimi on harvinainen - näin sai nimensä Aziz. Omalle kissalle sopivin nimi voi olla se, jota on miettinyt mahdollisesti tulevalle ihmilapselle. Myös Assi-nimen valinta oli selvä: ”Mutsi oli aina halunnut kissan, jonka nimi on Assi.”


pienen pieni harmaa pentu


* Se vain tuli jostain

"Pälkähti vain mieleen ja ei sitä enää voinut muuttaa". Näin perustelee Helmi-kissan omistaja antamaansa nimeä. Jos tietty nimi on tullakseen, niin anna toki tulla. Moni muukin kissa on saanut nimensä ilman mitään sen kummempaa tai syvällisempää syytä tai perustelua.

Lähde:
Minna Keinäsen pro gradu -tutkielma Kissoille annetut henkilönnimet. Gradun pariin pääset loikkaamalla tänne

Kuvat:
Pixabay.comVoiko oman kissan nimipäivänä liputtaa? Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala vastaa tähän ja yhdeksään muuhun kissannimiaiheiseen kysymykseen täällä näin.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita