1. Mikä on mikrosiru? Onko kissojen siru samanlainen kuin koirilla tai muilla eläimillä?

Mikrosiru on pieni, noin riisinjyvän kokoinen kapseli. Tunnistesiru sisältää kansainvälisen standardinmukaisen numerosarjan eli kahta samanlaista numerosarjaa ei ole olemassa. Mikrosirussa on sisällä vain numerokoodi, ei mitään muuta infoa. Numerokoodi vaatii koodin ja omistajan tietojen rekisteröimisen johonkin tietokantaan, jotta siitä on hyötyä.  Mikrosiruja/tunnistesiruja on erilaisia, eri valmistajan tuottamia, mutta jokainen siru toimii samalla tavalla.

Kissoille ja koirille käy sama tunnistesiru, samoin esimerkiksi kanille. Liskoeläimien tai eksoottisten lemmikkien tai lintujen tunnistesirutuksesta en osaa sanoa, kannattaa tämä asia varmistaa alan harrastajilta tai asiantuntevalta eläinlääkäriltä.



2. Miten siru käytännössä toimii? Voiko se lakata toimimasta tai vanhentua?

Siru sisältää numerosarjan, mikä on tavallaan lemmikin oma ”henkilöllisyystunnus”. Mikrosirun numerosarja luetaan lukulaitteella, joita on erilaisia. Jotkut ulkomailla laitetut mikrosirut ei ole luettavissa Suomessa käytetyillä laitteilla. Kannattaa siis tarkistaa ulkomailta tuodun lemmikin mikrosirun koodi, että se on luettavissa kotimaassakin. Mikrosirun toiminnan voit tarkistaa esimerkiksi eläinlääkärillä tai eläinsuojeluyhdistyksen laitteella.

ville-kissalta_kokeillaan_sirun_toimivuus

Huomioi, että pelkkä lemmikin mikrosiruttaminen ei takaa lemmikin paluuta katoamistilanteessa. Sirun ja omistajan tiedot tulee rekisteröidä johonkin tietokantaan, että mikrosirusta on oikeasti hyötyä.

Mikrosiru on hyvin kestävä, eikä se vanhene, en ainakaan ole tämmöiseen ongelmaan vielä törmännyt. Mikrosiru voi lakata toimimasta, jos eläin saa vamman sirutuskohtaan tai jos eläimelle tehdään jonkinlainen operaatio sirutuskohtaan. Röntgenkuvissa mikrosiru näkyy pötkylänä jossakin kohtaa kissan kehoa ja joskus siru saattaa tuntua ihonkin läpi. Ennen lemmikin kirurgista toimenpidettä kannattaa paikantaa mikrosirun sijainti.

Mikrosiru saattaa liikkua eläimen nahan alla, eli siru saattaa löytyä jostakin ihan muualta kuin niskasta. Eläin tulisikin skannata lukulaitteella päästä häntään, myös vatsan ja nivusten alue, jos sirua ei löydy niskan alueelta.

mikrosirun_etsintää_kissalta


3. Miten siru asennetaan kissaan? Sattuuko se?

Eläimelle saa laittaa vain yhden tunnistesirun. Aina ennen mikrosirun laittamista eläin skannataan lukulaitteella läpi, ettei hänellä ole jo tunnistesirua.

Mikrosirun laittaminen on rokotteen kaltainen toimenpide. Mikrosiru pistetään steriilillä neulalla/asettimella eläimen niskanahan alle. Sirun pistäminen voi hieman sattua, joskus lemmikki ei ole moksiskaan kyseisestä toimenpiteestä. Lemmikin omistajaa pyydetään pitämään eläintä aloillaan, jotta siruttaja saa hyvän otteen eläimestä sirutusta tehdessään. Siruttaja neuvoo lemmikin omistajaa toimenpiteen aikana.

nyt_laitetaan_villelle_siru

sirun-laittaminen_villelle_jatkuu


4. Missä kissan voi siruttaa ja kuka sen tekee? Entä millaisen kissan voi siruttaa?  Voiko sirun saamiselle olla esteitä?

Lemmikin saa siruttaa joko eläinlääkäri tai sirutuskoulutuksen käynyt henkilö. Sirutuskoulutuksesta/ sirutusluvasta tulee esittää todistus.

Jotkut eläinsuojeluyhdistykset ja muut tahot järjestävät sirutuskampanjoita, joissa sirutetaan tietynlaisia lemmikkejä. Eläinlääkärillä käydessä (esimerkiksi rokottaminen, neuterointi tms) kannattaa pyytää lemmikin tunnistesiruttamista.

Pentukissan voi siruttaa jo pienenä,  8 - 12 viikon iässä, kuten ensimmäisellä rokotusreissulla. Kissan kuin kissan voi siruttaa, kunhan kissa on käsiteltävä eikä ole aggressiivinen. Aran kissan siruttaminen onnistuu parhaiten samalla kun kissa steriloidaan/kastroidaan eli toimenpide tehdään nukutuksessa. Silloin kissa ei tunne ahdistusta tai pelkoa sirutustilanteessa.

Siruttamisen esteenä on aggressiivisuus tai jos lemmikki on vihainen; siruttajakaan ei toivota vammoja sirutustilanteessa. Myös sirutuskohdan vamma on este siruttamiselle tai sitten sirutus tehdään eri kohtaan (kannattaa konsultoida eläinlääkäriä kyseisessä tilanteessa).



5. Mitä sirun asentaminen maksaa? Jos kissa katoaa ja se tunnistetaan sirun avulla kissakseni, koituuko tunnistamisesta kuluja minulle? Onko sirusta muita kustannuksia kissan omistajalle?

Mikrosiruja on erilaisia, joten hinnatkin vaihtelevat. Myös eläinlääkäreiden hinnat vaihtelevat, joten kannattaa kysyä omalta eläinlääkäriltäsi siellä tehtävän mikrosirutuksen hintaa (esimerkiksi muun toimenpiteen yhteydessä). Erilaisissa kampanjoissa sirutuksen hinta on noin 25 euroa ja se sisältää sekä tunnistesirun että rekisteröinnin johonkin tiettyyn tietokantaan. Joskus sirutuksen + rekisteröinnin voi saada ilmaiseksikin, jos sattuu hyvä sirutuskampanja kohdalle. Kannattaa seurata paikallisen eläinsuojelujärjestön ilmoittelua.

Rekisteröintihintoja jostakin tietystä tietokannasta kannattaa kysyä suoraan tietokannan ylläpitäjältä. Tämä silloin, jos lemmikillä on jo siru, mutta rekisteröintiä ei ole suoritettu.

Sirutusmaksu on yleensä kertaluonteinen eikä sirusta tai rekisteröinnistä pitäisi tulla enempää maksua omistajalle. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen palvelun tarjoajalta. Kun lemmikki katoaa ja se (toivottavasti) otetaan talteen, ei itse sirun skannaamisesta tai omistajan tietojen tarkistamisesta pitäisi tulla maksua, mutta lemmikin löytöeläinkodissaoloajasta varmasti laskua tulee, joten kannattaa kysellä piankin oman lemmikkinsä perään oman alueen löytöeläinkodista.

ville-kissa_ja_sirutusvalineet


6. Miten sirun rekisteröiminen tapahtuu? Internetin kautta löytyy useita sirurekistereitä. Mikä niistä on käytetyin/luotettavin/paras? Voiko/kannattaako kissan sirutiedot rekisteröidä yhteen vai useampaan rekisteriin?

Jos lemmikki sirutetaan eläinlääkärireissulla, pyydä eläinlääkäriä täyttämään virallinen mikrosirukaavake ja lähettämään se oikealle taholle. Tunnetuimpia ovat Turvasiru, Siruhaku ja Kissaliitto. Lemmikin omistajan vastuulla on rekisteröidä lemmikki johonkin rekisteriin, jotta eläimen ja omistajan tiedot ovat jossakin tietokannassa tallella. Omistajan vastuulla on myös päivittää yhteystietojen muutokset tai lemmikin katoaminen/kuolema kyseiseen rekisteriin. Lemmikin voi rekisteröidä useampaankin rekisteriin. Omat kissani on rekisteröity sekä Kissaliittoon että Turvasiru-tietokantaan. Mitään yhtenäistä/valtakunnallista mikrosirurekisteriä ei valitettavasti ole olemassa.



7. Minulla on kaksi kissapoikaa, jotka toin mukanani Englannista, kun muutin sieltä takaisin Suomeen. Kissat on siis sirutettu siellä. Kuinka saamme tiedot siruissa vaihdettua oikeiksi?

Itse siru ei pidä muuta tietoa sisällään kuin numerosarjan, joka on lemmikille yksilöllinen numerosarja (katso kohta 1 ja 2). Eli jos lemmikin omistajan tietoja ei ole rekisteröity Suomen mihinkään tietokantaan, kannattaa se tehdä. Rotukissojen kohdalla suosittelen olemaan yhteydessä Kissaliittoon (tai TICA, katso kohta 8). Kuitenkaan ei kannata luottaa siihen, että tunnistemerkitty + johonkin tietokantaan rekisteröity lemmikki aina palaa kotiinsa katoamisen jälkeen tai löydetään. Useat kissat katoavat jäljettömiin, joutuvat saaliiksi, jäävät auton alle tai ihminen kohtelee heitä kaltoin. Turvallisinta kissalle on ulkoilla valvotusti tai turvallisella alueella, esimerkiksi verkotetulla alueella.



8. Ostin noin vuosi sitten kissan, joka on mikrosirutettu. Ostovaiheessa en tajunnut kysyä mikrosirun tietojen päivittämiseen tarvittavaa koodia. Olen kysynyt sitä myyjältä myös sen jälkeen, mutta hän ei vastaa kysymykseeni. Olen yrittänyt myös soittaa kissojen kasvattajalle, mutta häntäkään en ole saanut kiinni. Kissasta on tehty kauppakirjat ihan normaaliin tapaan, en usko että syynä tähän siirtokoodin saamiseen on siinä. Tosin en myöskään ymmärrä, miksi sen antaminen on niin kamalan vaikeaa. Mitä minulla olisi tässä tilanteessa tehtävä?

Olipas hankala tapaus. Kyseessä on siis ilmeisesti rotukissa? Virallisesti rekisteröidyt rotukissat on rekisteröity Kissaliittoon, jos kasvattaja on Kissaliiton jäsen. Tai esimerkiksi TICA:n (The International Cat Association) jäsenten kissat TICA:n rekisteriin. Kannattaa sinne olla yhteydessä ja varmistaa omistajuustietojen paikkansapitävyys.

Vastuullinen kasvattaja huolehtii kissojen asiat loppuun asti ja vastaa asiallisesti lemmikin omistajan kysymyksiin. Kissaliitolta ei tietääkseni tule mitään ”siirtokoodia”, mutta sinne kasvattajan tulisi ilmoittaa uuden kissanomistajan tiedot. Kissaliitto neuvoo tämmöisissä tapauksissa kyllä. Suosittelen siis heihin olemaan yhteydessä. Jos haluat lemmikkisi toiseenkin mikrosirurekisteriin rekisteröidä, kannattaa aina olla yhteydessä kasvattajaan ja selvittää lemmikin omistajuussuhde.

Rotukissojen ostamisessa kannattaa tarkistaa, että kasvattaja noudattaa sääntöjä ja on virallinen/laillinen ja vastuullinen kasvattaja. Rotukissojakin kaupataan väärennetyillä papereilla, Kissaliitosta saat neuvoja rotukissan ostotilanteeseen.



9. Mitä teen, kun sirutettu kissani katoaa?

Merkitse kadonneen kissan rekisterin tietoihin, että kissa on kateissa. Ole yhteydessä kunnalliseen löytöeläinkotiin ja ilmoita kissan katoamisesta. Jaa naapurustoon ilmoituksia kissastasi ja myös sosiaaliseen mediaan (esimerkiksi Facebook). Myös Karkurit.fi-sivusto on hyvä paikka ilmoittaa lemmikki kadonneeksi. Älä kuitenkaan jaa kissan mikrosirukoodia julkisesti, ettei koodia väärinkäytetä. Jos kissasi on rotukissa, ole yhteydessä myös kasvattajaan. Häneltä voit saada neuvoja.

Ole aktiivinen ja etsi kissaasi myös itse.



10. Voiko sirusta tai sirun asentamisesta olla haittaa kissalle?

Jos mikrosirun laittaa kokenut ja koulutettu siruttaja, ei sirusta pitäisi kissalle haittaa olla.

Jos kissa on aggressiivinen tai hypähtää juurikin sirutustilanteessa, voi sirutusneula vahingoittaa kissaa, siruttajaa tai kissan pitelijää. Joskus kissan iho on kovin ohut, kuten joillakin rotukissoilla on, voi sirutusneula tulla saman tien ihosta läpi ja siru putoaa pois tai jää kissan karvoihin kiinni.  Tällöin lemmikki tulee skannata kunnolla ja varmistaa siruttamisen onnistuminen. Jos skanneri ei löydä mikrosirua lemmikin ihon alta, tulee sirutus tehdä uudelleen.


Kysymyksiin vastasi turvasiruttaja Tiina Mäkelä
Kuvat: Kissankulman ensikoti, kuvissa Ville-kissa

 

Kommentit  
0 # Hilla 05.04.2018 14:34
"Lemmikin saa siruttaa joko eläinlääkäri tai sirutuskoulutuksen käynyt henkilö. Sirutuskoulutuksesta/ sirutusluvasta tulee esittää todistus."

Mulla ois tätä koskien pari kysymystä, jos vain suinkin osaat vastata! :)

1. Kuka/mikä määrittää, että siruttaa saa vain sirutuskoulutuksen käynyt henkilö tai eläinlääkäri? Muistaakseni kuka vain voi ostaa sirun ja esimerkiksi rekisteröidä sen - kuka vaatii kurssit? (ymmärrän kyllä miksi ne tulisi käydä, mutta nyt mietin vain, että kuka käskee ja millä "pakottavuudella")
2. Kuka kurssit järjestää?
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita