Kovasti hemmotellaan, kirjoja lukevia kissanystäviä nimittäin. Loppuvuoden uutuuskirjojen sivuilla tapaamme kuvillaan hurmaavan oululaiskissa Sämpyn, tutustumme hellittyjen, lellittyjen, vainottujen kissojen historiaan ja joulua vietämme katukatti Bobin seurassa. Myös nirppanokkaisella Kyllikillä on sanansa maukaistavana.


Riikka Hedman: Sämpy, Kissan vuosi
Kustantaja: Schildts & Söderströms
 

Riikka Hedmanin kirja Sämpy - kissan vuosi


"Sämpy on pian kolmivuotias, leikkisä ja seurallinen maatiaiskissa, jonka uljas ulkoilmakissan olemus kieltämättä muistuttaakin norjalaista metsäkissaa. Sämpy asuu Oulun seudulla Sihteerin ja Pojan kanssa. Sämpy harrastaa luonnossa retkeilyä Sihteerin kanssa, mielipuuhaa on myyrien jahtaaminen. Talvella hän saalistaa hangen läpi kuten ketut; ensin kuuntelee tarkkaan, sitten loikkaa lumeen – ja kas, kynsissä on jyrsijä.

Kauniissa kissanystävän lahjakirjassa päästään seuraamaan Sämpyn vuodenaikoja, ja kuvia höystävät Sämpyn oululaismurteella maukaisemat kommentit."
 

Lisätietoja kustantajan sivulla


Sämpy vieraili Kissakkaan Facebook-vieraana 2.10.2016. Mitä Sämpyltä kysyttiin? Entä mitä kissa vastasi? Löydät vierailun täältä.

Muut Sämpy-jutut Kissakkaassa:

Lentävä karvapallero Sämpy loikkasi nettikansan suosikiksi

Tässä ovat Facebookin suositut kotimaiset kissat 

Petri Pietiläinen: Kissojen maailmanhistoria
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura


Petri Pietiläisen Kissojen maailmanhistoria
 

"Kissasta on tullut 2000-luvun suosituin lemmikkieläin. Tie rakastetuksi lemmikiksi on ollut pitkä ja mutkainen.

Kissojen maailmanhistoria paljastaa syyt sekä kissavihaan että kissarakkauteen. Miten afrikanvillikissasta tuli sylissä kehräävä kotikissa? Historiansa aikana kissat on liitetty yön jumalattariin, niitä on vainottu ja hyödynnetty viljavarastojen vartijoina. Monista on tullut lopulta maailmankuuluja.

Kissan osa ihmisen kumppanina on ollut vuosituhansien saatossa vaihteleva ja koskettavakin. Kissa ei ole kuitenkaan koskaan menettänyt itsenäistä ja salaperäistä luonnettaan."


Lisätietoja kustantajan sivulla.


Kissojen maailmanhistoriaa -kirjaa juhlistettiin 17.10.2016 Kissakahvila Helkatissa. Kissakas lähetti paikan päältä suoraan lähetystä Facebookin kautta. Hämyisältä näyttää, mutta kyllä se Petri siellä kirjastaan kertoo. Katso lähetys täältä.

Entä miten on kirjailijan omat kissa-asiat? No, antaa hänen itsensä kertoa:

 


 

Helena Telkänranta: Eläin ja ihminen – Mikä meitä yhdistää?

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura


Helena Telkänrannan uusin teos on Eläin ja ihminen - Mikä meitä yhdistää?
 

"Vasentassuiset kissat, musikaaliset valaat ja reilua peliä vaativat apinat. Monilta eläimiltä on tutkimuksissa löytynyt ominaisuuksia, joita ennen ajateltiin vain ihmisen erityispiirteinä.

Mustakarhu osaa laskea kymmeneen, talitiaisilla on hallussaan lauserakenteen alkeet ja preeriamyyrä lohduttaa kumppaniaan tiukan paikan tullen. Kalatkin ovat osoittautuneet luultua älykkäämmiksi.

Eläin ja ihminen on ajantasainen katsaus tieteen tuottamaan tietoon ihmisten ja eläinten yllättävistä yhtäläisyyksistä. Uusi tieto tuo lisävaloa myös omien ominaisuuksiemme alkuperään.

Samalla teos avaa uusia näkymiä siihen, mitkä loppujen lopuksi ovat ne piirteet, jotka todella erottavat ihmisen muista eläinlajeista.

Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymistä ja kognitiota tutkiva evoluutiobiologi ja tietokirjailija. Hänen edellinen kirjansa Millaista on olla eläin? sai mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon. Teos oli myös Tieto-Finlandia-ehdokkaana."

 

Lisätietoja kustantajan sivulla.

James Bowen: Bobin joulu
Alkuperäisteos: A Gift from Bob
Suomentaja: Kimmo Paukku
Kustantaja: WSOY

 

James Bowenin Bobin joulu


"Joulun todellinen merkitys avautuu kissakaverin avulla. Katukissa Bobin isäntä James Bowen kertoo jouluistaan Lontoon kylmillä kaduilla, ja miten ne muuttuivat, kun Bob astui hänen elämäänsä. Todellinen joulu on vasta kun unohtaa itsestä ja saa huolehtia toisista. Tämän ymmärsi entinen huumeveikko James Bowen kissansa Bobin avulla.

Kun koditon Bob-kissa ilmestyi katusoittaja Jamesin ovelle, molempien elämä muuttui peruuttamattomasti. Parivaljakon elämästä kertovat kaksi kirjaa tekivät kaksikosta maailmankuulun. Bobin joulu jatkaa kaverusten koskettavaa tarinaa.

James Bowenin ja ja Bobin elämästä kertova ensimmäinen teos Katukatti Bob (Streetcat Bob) ilmestyi suomeksi keväällä 2014, toinen osa Bobin maailma (The World According to Bob) ilmestyi keväällä 2015."


Lisätietoja kustantajan sivulla.


Kissakkaassa:

Katukatti Bobin ja Jamesin seikkailut jatkuvat uudessa kirjassa

Katukatti teki Karitasta Suomen bobiteimman bobiten
 


Heidi Mäkinen: Ei saa mennä ulos saunaiholla
Kustantaja: Karisto
 

Heidi Mäkisen Ei saa mennä ulos saunaiholla

"Kaksi naista ja kissa – kaikilla omat hullutuksensa

Syksyn hulvaton esikoisteos kertoo kerrostalonaapureista, 35-vuotiaasta Sinistä ja kuusikymppisestä Eevasta sekä Eevan nirppanokkaisesta rotukissasta Kyllistä. Sini hoitaa mummoja terveyskeskuksen vuodeosastolla ja elää jatkuvaa häähuumaa – sulhasta hänellä ei tosin ole. Eeva on ruvennut leskeksi jäätyään suunnittelemaan omia hautajaisiaan, vaikkei kuoleminen kuulukaan hänen suunnitelmiinsa. Kummankin polulle osuu seikkailuja, osa astelee vastaan miehen hahmossa, osa hämmentää muuten vain arkista elämänjärjestystä. Kyllikille nämä tapahtumat aiheuttavat närkästystä ja valtavia syömishäiriöitä, niin että sen kunto on toden totta koetuksella!

Sinin, Eevan ja Kyllikin seurassa aika ei tule pitkäksi. Vaikka suuta vetää kaiken aikaa hymyyn, vakavakin ajatus pujahtaa joskus salakavalasti joukkoon."

Lisätietoja kustantajan sivulla.
Muista myös aiemmin tänä vuonna ilmestyneet kissakirjat:
 

Elina Väyrynen & Jan Nyström: Suuri kissatemppukirja, Opeta kissallesi hyödyllisiä temppuja ja tapoja
Kustantaja: Art House


Elina Väyrysen ja Jan Nyströmin Suuri kissatemppukirja

"Kuinka opettaa kissa noutamaan esine, pujottelemaan esteiden läpi tai suukottamaan toista kissaa? Kuinka totuttaa kissa matkustamiseen sekä toisiin eläimiin ja ihmisiin? Millaisia motivointikeinoja ja apuvälineitä opetuksessa kannattaa käyttää?

Suuri kissatemppukirja antaa selkeät, vaiheittaiset ohjeet lukuisten temppujen ja taitojen opettamiseen kissalle. Kirjan avulla on helppo onnistua, onpa tavoitteena sitten tarpeellisten taitojen opettaminen, ei-toivottujen tapojen kitkeminen, agilitykilpailuihin osallistuminen tai vain oman rakkaan lemmikin aktivoiminen.

Upeasti valokuvitettu teos innostaa kissan ja omistajan yhteisiin hetkiin, joista on loputtomasti iloa ja hyötyä molemmille."


Lisätietoja kustantajan sivulla.

Kissakkaassa:
Uudet kissakirjat opastavat temppuihin ja testaavat älykkyyttä

 


Takashi Hiraide: Kissavieras
Suomentaja: Raisa Porrasmaa
Kustantaja: Schildts & Söderströms


Takashi Hiraiden Kissavieras

"Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin. Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.

Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Se on ollut myyntimenestys Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja maailmanvalloitus jatkuu."


Lisätietoja kustantajan sivulla.

Kissakkaassa:
Menestysromaani Kissavieras opettaa kissojen ja ihmisten tuntemusta

 


Netta Walldén: Kissa nimeltä Kent
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä
 

Netta Walldénin Kissa nimeltä Kent


"Tyttö kurkkii vesilätäköihin. Niissä kaupunki kelluu hauskasti peilikuvana, ylösalaisin, kuin kaupunkeja olisi kaksi, pystyssä seisova ja nurinpäin käännetty, ja väkeä olisi tuplasti, kaikilla kahdet kasvot.

Tyttö, salapoliisi ja kadonnut kissa. Tästä asetelmasta käynnistyy kiehtova matka halki kahden eriskummallisen kaupungin. Sirppihäntäinen Kent kulkee askeleen edellä ja jättää jälkeensä johtolankoja: kissankarva, kermakuppi, hännänjälki pölyssä. Voisi miltei kuvitella, että kissa haluaakin tulla seuratuksi...

Johtolangat kuljettavat tytön ja salapoliisin Rottakaupungin hylätyksi luullun kirkontornin kautta taiteilijakukkulalle ja lopulta Korkeakaupungin sanomalehtitoimitukseen. Siellä painokoneet takovat täyttä höyryä kaikkien aikojen uutisotsikkoa.

Mutta missä on Kent, vai löytyykö kaupungin kasvojen takaa lopulta jotain aivan muuta? Kissa nimeltä Kent on palktun lastenkirjailijan omintakeinen mysteerikertomus, joka lumoaa Pikku Prinssin tapaan kaikenikäiset lukijansa."
 

Lisätietoja kustantajan sivulla.


 

Roger Tabor: Ymmärrä kissaasi 100 vinkkiä
Alkuteos: 100 Ways to Understand Your Cat
Suomentaja: Mervi Ovaska
Kustantaja: Gummerus


Roger Taborin Ymmärrä kissaasi 100 vinkkiä


"Miksi kissa kehrää, naukuu tai koukistaa selkäänsä ja nostaa karvansa pystyyn? Tämä opas tarkastelee kissan käyttäytymistä, kissalle tyypillisiä liikkeitä, eleitä, ääntelyjä ja muita metkuja. Kun kissanomistaja oppii tulkitsemaan lemmikkinsä viestintää sekä tämän lajitoverien että ihmisten kanssa, syntyy viiksekkään veitikan ja omistajan välille luottamuksellinen suhde, josta molemmat osapuolet nauttivat tyytyväisyyttä kehräten.

Kirja sopii kaikille kissanomistajille ja kissoille olipa kyseessä sitten rauhallinen kotona tassuttelija tai villimpi viirusilmä. Hyvät vinkit kissan ongelmakäytöksen poistamiseksi helpottavat varmasti monen elämää, kun huonekalut ja viherkasvit säilyvät ehjinä ja perheenjäsenet ja vieraat säästyvät naarmuitta. Mukaan mahtuu myös tietoa eri kissaroduista ja kissan terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä aiheita. Selkeästi merkityt ristiviitteet helpottavat kirjan käyttöä, kun käsiteltävään aiheeseen liittyvät sivut löytyvät nopeasti."

Lisätietoja kustantajan sivulla.
 

Ja vielä kurkkaus vuoden 2017 alkupuolelle. Silloin tulossa tällaista kissamaista:
 

Ensi talven kylmimpään aikaan villit, vapaat, viattomat ja vaaralliset kissat hiipivät luettavaksesi Osuuskumman Varjoisilta kujilta.

Osuuskumman Varjoisilta kujilta


"Asla ei ollut koskaan ymmärtänyt, miten ihmiset pitivät kissoja lutuisina pikku karvapalloina. Ne olivat kauhistuttavia, kuvottavia pienpetoja, tehty repimään ja raatelemaan, leikittelemään uhreillaan."

- Janos Honkonen, Ne ovat niin helppoja saaliitaKissakirjasuosituksia kissallisilta kirja-alan ihmisiltä? Kylläpä kyllä.

* Näitä kissakirjoja sinulle suosittelen – kirjastonhoitaja/palvelujohtaja Ellen Karhulampi

* Näitä kissakirjoja sinulle suosittelen – kissa-ja kirjabloggaaja Jenni Saarilahti

* Näitä kissakirjoja sinulle suosittelen – kirjailija Leena Lehtolainen
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita