Viime vuoden tilastot on nyt Suomen Kissaliitossa laskettu ja tarkistettu. Vuonna 2016 rekisteriin ilmoitettiin kaikkiaan 4 133 kissaa, joista uroksia oli 2 207 ja naaraita 1 926. Tuontikissoja rekisteröitiin 280 kissan verran. Rekisteröintimäärät pysyivät suunnilleen samana kuin edellisvuonna.

Rekisteröintitilastojen kärkikolmikko on tuttua luettavaa aiemmilta vuosilta. Jo neljännentoista kerran rekisteröidyin rotu on ragdoll. Rodun edustajia rekisteröitiin Kissaliittoon viime vuoden aikana 750 kappaletta.


Niin niin kovin suosittu kissarotu on Suomessa ragdoll.


Toiseksi rekisteröidyin kissarotu on mainecoon, joita rekisteröitiin 469 kappaletta. Kolmannelta sijalta löytyy pyhä birma. Tuoreiden tilastojen mukaan rekisteriin on merkitty 301 uutta pyhä birma -rotuista kissaa. Kaikkien kolmen kissarodun rekisteröintimäärät laskivat hieman vuoden takaisesta.

Kymmenen rekisteröidyimmän rodun uusin edustaja on devon rex, joka nousi sijalle 10.


Devon rex -rotu on nyt kymmenen rekisteröidyimmän kissarodun joukossa.


Kissaliitosta kerrotaan, että tämän lepakkokorvaisen, menninkäisilmeisen ja kiharakarvaisen rodun juuret juontavat 1960-luvun Englantiin. Meille Suomeen ensimmäinen devon rex saapui 1971, mutta varsinainen kasvatus alkoi maassamme vasta 1990-luvulla.

Ragdollien suosio on melkoinen, sillä kaikkiaan Kissaliiton rekisteriin on kirjattu 10 253 ragdollia. Vastaavasti mainecooneja on 6 625, pyhiä birmoja
6 937 ja ensimmäistä kertaa rekisteröidyimpien joukkoon yltäneitä devon rexejä 1 802. Kissaliiton kissa- ja näyttelyrekisteriin voi tutustua tarkemmin täällä.

Ragdoll on ykkönen myös listalla, johon on koottu eri rotujen kasvattajien määriä. Seuraavasta taulukosta löytyvät kymmenen rekisteröidyintä rotua vuonna 2016 sekä kasvattajat, jotka ovat vuonna 2016 ilmoittaneet kyseessä olevan rodun pentuja Suomen Kissaliiton rekisteriin.


Suomen kissaliitto kokosi rekisteröidyimmistä kissaroduista sekä kasvattajista taulukon. Tältä se näyttää vuoden 2016 osalta.


Vuosi 2016 näkyi Suomen Kissaliiton toiminnassa myös yhteistyönä Kissanvuosi-kampanjassa Royal Canin Finland Oy:n kanssa. Kampanjan aikana kiinnitettiin huomiota kissojen arvostamiseen ja arvon antamiseen jokaiselle kissalle.

Kissaliiton mikrosirurekisterissä on kymmenien tuhansien rotukissojen sirutietojen lisäksi noin 45 000 rekisteröimättömän kotikissan sirutiedot. Viime vuonna Kissaliitto ja Royal Canin Finland Oy lahjoittivat mikrosirunlukijoita kuudelle löytöeläintalolle. Tällä lahjoituksella ne tarjosivat löytöeläintaloille mahdollisuuden sirutettujen kissojen tunnistamiseen ja kissojen nopeampaan palautumiseen omaan kotiinsa.


Kuvat: tessa.lv, taulukko: Suomen Kissaliitto ry


Loikkaa myös tänne:

* Suomen suosituimmat – hajatelmia ragdoll-kissoista

* Suomi sai kolme uutta Maailman voittaja -kissaa

* Paikalla Suuressa Kissaseminaarissa: Arvosta, rokota, kouluta

* Kissa on Suomen yleisin mutta ei arvostetuin lemmikki

* Maatiaiskissa on vuoden maatiaiseläin 2016

* 10 kysymystä ja vastausta kissojen sirutuksesta

* 10 kysymystä ja vastausta turistille kissanäyttelyyn

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita