Meillä on olohuone – näin! Ja siellä kissa, kaksi, kolme tai ehkä enemmän – kas näin! Mitä kissallisessa olohuoneessa kannattaa huomioida, kun sisustusinnostus iskee tai remonttikärpänen puraisee?
 

Antaa The Lörpökkään Katja Salon kertoa lisää. Hän on sisustusarkkitehtuuriin ja kalustesuunnitteluun suuntautunut muotoilija, joka tekee asiakkailleen sisustus- ja valaistussuunnittelua, asuntojen stailausta ja pienrakentamista. Kotona Joensuussa asustavat myös 11-vuotiaat Karvapallo (mustavalkoinen) ja Nikko (harmaaraidallinen).

katjan_karvapallo  katjan_nikko
 

Ja nyt kissat mukaan ja mars kaikki olohuoneeseen!

 

Katsellaan ensiksi alas mattoihin. Mikä kestää raapimista? Millaisia mattoja on helppo imuroida? Ja entä oksennusklöntit?
 

Matot ovat aina koetuksella, olipa lemmikki kissa taikka koira. Moni kangasmateriaali houkuttelee kissaa kynsimään, sille ei voi oikein mitään. Kynsimistä kestävät melko hyvin erilaiset räsymatot. Niissä pieni kynnenjälki ei edes heti pistä silmään. Sen sijaan juutti- tai kumipohjaiseen mattoon tulee helposti kissan käynnin jäljiltä ikävältä näyttäviä jälkiä, maton pinta menee rikki tai kudelangat alkavat törröttää. Tällaisia ovat esimerkiksi bukleematot.
 

Lisäksi nämä matot myös monesti keräävät karvaa, joka voi olla tiukasti kiinni matossa. Kissankarvat eivät myöskään näy niin hyvin räsymatoissa ja ne ovat myös verraten helppo puhdistaa kotikonsteinkin vaikkapa oksennusklönteistä. Kissa kun oksentaa lähes aina ja väistämättä matolle, vaikka kodissa ei olisi kuin yksi ainoa matto. Kalliit silkki- tai villamatot eivät välttämättä ole paras valinta kissakotiin.
 

Tosin kissojakin löytyy monenlaisia ja jokainen on oma uniikki yksilönsä. Toiset kynsivät enemmän kuin toiset ja osa kissoista voi jättää kodin materiaalit rauhaan. Kissa kannattaa heti alusta lähtien opettaa niin, että se ei tee kiellettyjä asioita. Sille hankitaan oma kiipeilypuu sekä muita sallittuja virikkeitä. Kissan kanssa pitää myös leikkiä, ettei se turhautuneena käy mattojen kimppuun. Kun kissa saa riittävästi erilaista sallittua puuhaa, ei se välttämättä enää tee niin paljon tuhojakaan, ainakaan tieten tahtoen.

kissa_rasymatolla

 

Entä mattojen alla? Millaisia lattiamateriaaleja kannattaa suosia, kun lattialla tepsuttelee kissoja, joilla riittää vauhtia ja kynsiä ja oksennusklönttejä?
 

Kissataloudessa lattiamateriaaleilla ei taida olla niin suurta merkitystä kuin koirataloudessa. Kissa vetää kynnet käpälänsä sisään eikä kissan näin tepsutellessa kodin lattiapintoihin tule juuri jälkiä. Harvemmin olen kuullut kissan kynsien aiheuttamista vahingoista lattiamateriaalien suhteen.
 

Tietenkin joihinkin todella pehmeisiin lattiamateriaaleihin, kuten mänty tai korkki, saattaa pieniä elonmerkkejä jäädä. Mutta näin käy jo muutoinkin asuessa ilman kissaakin.
 

Oksennus vaurioittaa joitakin lattiamateriaaleja, syövyttää pintaa, poistaa kiiltoa, voi värjätä. Ainakin, jos oksennusta ei heti poisteta. Monet laattalattiat ovat suhteellisen helppohoitoisia. Toki huokoisimmat kivimateriaalit voivat imaista tahran kiven sisään, josta se on lähes mahdotonta saada pois. Laminaatit ovat helppohoitoisia, vaikkeivat välttämättä niin kovin ympäristöystävällisiä. Myös ihan perinteinen käsitelty puulankkulattia tai parketti ovat hyvä valinta kissatalouteen.

 

Seuraavaksi päin seiniä. Tapettia vai sittenkin maalia?
 

En jättäisi seinää tapetoimatta vain siksi, että taloudessa on kissa tai useampi. Jotkut kissat saattavat raapia tapetteja, joko yksinäisyyttään tai tylsyyttään tai ihan muuten vaan, sillä kissahan tykkää teroittaa kynsiään miltei kaikkeen mahdolliseen. Mielestäni kissalle tulisi tässäkin tilanteessa tehdä selväksi, että tapetti ei ole paikka, jossa teroitetaan kynsiä. Kun kissa on tullut vasta taloon, on järkevää, ettei heti ryhdytä tapetoimaan seiniä kalliilla tapetilla. Ensiksi kissan tapa-asiat kuntoon.
 

Myös maalattuun seinään jää kissan kynsimäjälkiä, jos kissa on perso seinien raapimiselle. Joten kun kissan kouluttaa olemaan kynsimättä seiniä tai ovenpieliä (jotka muutoinkin ovat yksi suosituin kohde kissan kokeilla kynsiään), voi unohtaa sen jokaviikkoisen maalin sutimisenkin seinään.


kissa_patterin_paalla

 

Mennään sitten hypistelemään verhoja. Millaisia kankaita suosit ja suosittelet?
 

Ikkunoihin kannattaa ripustaa sellaiset verhot, ettei haittaa, jos ne sattuvat toimimaan alkuvaiheessa kissan kiipeilyharjoituksissa. Verhoihin saattaa tulla pykimiä ja reikiä, jopa repeytymiä. Kissa on syytä kuitenkin opettaa tästä mahdollisesta pentuvaiheen hurjuudesta eroon. Aikuinen kissa onneksi harvemmin jos ollenkaan enää roikkuu verhoissa.

Alkuvaiheen verhoiksi suosittelen edukkaampia verhoja, ettei tule harmitusta mahdollisesti kovin kalliiden tai uniikkien perintöverhojen tuhoutumisesta. Verhojen tulisi olla mielellään tukevaa materiaalia, sillä silloin ne myös kestävät paremmin kiipeilyharjoitukset. Samalla ne ovat turvallisemmat pikku kisun mahdollisiin kiipeilyihin.
 

Pitkät sivuverhot kiinnostavat yleensä kissaa myös enemmän kiipeilemään niissä. Lyhyt verhokappa on yksi vaihtoehto, jos se muutoin sisustukseen sopii – ainakin siihen asti, kun pahimmasta pentuvaiheen riehakkuudesta päästään eroon.
 

Kissa saattaa tykätä nukkua verhon tuoman suojan takana. Silloin verhoihin voi tulla enemmän tai vähemmän kissankarvaa. Monet tekokuidut suorastaan imevät karvaa ja pölyä itseensä ja myös sähköistyvät helposti. Luonnonkuidut ovat monesti parempi valinta tai kangas, jossa on mukana luonnonkuitua.


verhon_takana

 

Sitten istahdetaan sohvalle. Mitä neuvoja annat uutta sohvaa miettivälle? Entä miten saada vanhalle sohvalle lisää käyttöikää?
 

Kissataloudessa taitavat sohvat melko usein vaihtua. Varsinkin sohvien ja tuolien päädyt kiehtovat kissoja ja niitä on ihan pakko päästä vähän kynsimään ohikulkiessaan. Ei taida olla mitään yleispätevää materiaalia, johon kissa ei halua upottaa kynsiään.
 

Päätyjä voi yrittää suojata laittamalla esimerkiksi kissankynnet kestävä suojus tai suihkauttamalla ainetta, jota kissa inhoaa. Moni käyttää myös valkosipulia, mutta se voi häiritä muitakin kuin vain kissoja. Metalli- tai puupäädyt sohvassa tai nojatuolissa saattavat auttaa, ovathan ne kovempaa materiaalia kuin kangas.
 

Paras ratkaisu on saada kissa raapimaan vain sille tarkoitettua raapimapuuta. Se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Siitäkin huolimatta omistajan poissaollessa kissa saattaa käydä kynsäisemässä sohvaa, vaikka tietääkin, ettei niin saa tehdä. Hanki sohva, jonka voi tarvittaessa vaihtaa uuteen. Tai vanhan sohvan tai tuolin voi ja se kannattaakin päällystää tai verhoiluttaa uudestaan. Toimii myös perintöhuonekaluihin.


kissa_sohvalla

 

Monen kissaperheen murheenkryyni sisustusmielessä taitaa olla raapimapuu. Mihin sen sijoittaisi? Saisiko sen jotenkin häivytettyä?
 

Jos raapimapuu on lattiasta kattoon asti ulottuva möhkäle, sen häivyttäminen sisustuksessa on varsin hankalaa. Mutta jos raapimapuu on pieni, sen voi melko kätevästi saada häivytettyä osaksi muuta sisustusta. Valmiita raapimapuita löytyy nykyisin monissa sävyissä ja materiaaleissa.
 

Lisäksi löytyy korkeaa ja matalaa, lyhyttä ja pitkää sekä näiden yhdistelmää. Kunhan ei unohdeta raapimapuun merkitystä: sitä ei saa laittaa liian piiloon, jotta kissa voi sitä käyttää aina tarpeen mukaan ja halutessaan.
 

Iso vai pieni raapimapuu? Se riippuu asunnon koosta. Paljonko on vara jättää tilaa puulle? Ja riippuu tietysti myös kissojen määrästä. Pieneen yksiöön en suosittele kovin suurta raapimapuuta, ellei kissanomistaja välttämättä tahdo sinne sellaista. Jos sellaisen haluaa, jostain muusta täytyy tietenkin karsia pois.
 

Kissalle voi valita puuhun erilaisia virikkeitä, tasoja ja raapimispintoja. Luulen, että mieleinen ja sopivankokoinen löytyy jokaiseen sisustukseen ja käyttötarkoituksen sopivana. Lisäksi raapimapuun voin tehdä itsekin mieleisekseen tai teettää sellainen.
 

Yksi kissa tykkää katsella raapimapuun kautta ulos lintuja ja oravia, toinen voi olla todellinen kiipeilijä, joka tarvitsee paljon kiipeiltävää pintaa. Siispä oikeanlainen raapimapuu kissan ja kodin mukaan.
 

Raapimapuun voi sijoittaa rauhalliseen huoneen nurkkaan. Siellä se ei ole tiellä ja kissa voi käydä teroittamassa kynsiään tai viettää päivän nokoset jollakin sen tasolla. Varsinkin suuri raapimapuu pitää kiinnittää kunnolla seinään. Huonosti kiinnitettynä se voi kaatuessaan rikkoa tavaroita ja olla vaarallinen niin kissalle kuin ihmisille.

 

Koriste-esineet ehjinä näkyvillä? Löytyy tähän kissaystävällisiä ratkaisuja?
 

Moni kissa tykkää kiipeillä ja kiipeillessään pudottelee esineitä. Suositeltavinta olisikin laittaa tällaiset esineet lasin taakse vitriiniin. Toinen vaihtoehto on kiinnittää esineet sinitarralla pöytään, hyllyyn tai vastaavaan. Muutoinkaan kissalle kovin vaarallista tai jopa myrkyllistä ei kannattaisi kiipeilevän kissan kodissa hyllyillä säilyttää. Toisaalta mitä vähemmän on tilpehööriä, sitä helpompi on itselle ja siivouspäivänä on vähemmän töitä. Suosittelen karsimaan esineistöä, oli kissa tai ei.
 

Taulut saattavat välistä heilahtaa kissojen touhuissa vinoon, mutta ei varmaan ole kovin suuri vaiva niitä suoristaa. Lisäksi nekin voi kiinnittää tukevammin, esimerkiksi ruuveilla tai paremmilla ripustusmekanismeilla. Ensi hätään sinitarra voi auttaa tässäkin.


puiset_koristekissat

 

Katja Salo, millaisia sisustusratkaisuja sinulla on omassa olohuoneessasi kissojen ansiosta tai takia? Mikä on havaittu hyväksi?
 

Kissoille on olohuoneessa kaksi omaa kiipeilypuuta sekä oma tuoli, jossa saa kölliä. Ne on havaittu hyviksi ratkaisuiksi. Kissat jättävät muut sohvat ja tuolit rauhaan ja raapivat vain omia raapimapuitaan. Kissamme pääsevät myös itsenäisesti ulkoilemaan ja näin pääsevät toteuttamaan itseään: pyytämään hiiriä ja kynsimään pihan puita.
 

Suosittelen, että kissalla on paikka, jossa se saa vapaasti olla. Pelkkä lattia ei riitä kissalle. Se voi olla oma tuoli tai perheen yhteinen sohva, pehmeä ja lokoisa paikka torkuille.


kissa_sohvan_reunalla

 

Onko jokin asia omassa kissallisessa olohuoneessasi yllättänyt?
 

Kyllä, se on yllättänyt, miten hyvin ja nopeasti kissa oppiikaan, mihin se saa mennä, mitä se saa tehdä ja mikä on sen oma tuoli tai sohva. Myös se on yllättänyt, miten paljon kissa oppii ymmärtämään ihmisen puhetta. Kissalle kannattaa kyllä jutella.


 

KUVAT:
Katja Salo ja Pixabay.com

PS.
Haluatko tietää lisää kissojen kouluttamisesta? Eläinkouluttaja ja klinikkaeläintenhoitaja Salla-Maria Kostia vastasi kymmeneen kissan kouluttamista koskevaan kysymykseen.

 

Kommentit  
+5 # saana 01.12.2014 14:36
Matto asiassa olen hiukan eri mieltä. Totta että buklee matot eivät kestä rääpimistä, jää todella rumia jälkiä. Vaaleassa ei tosin huomaa välttämättä. Plussana kuitenkin että pysyvät hyvin paikallaan ja ovat mielestäni helppo hoitoisia niin imuroinnin kuin oksennusten kannalta. Räsymatoista en voi kuin haaveilla sillä ovat liian kevyitä kunnon imurointiin ja ovat mytyssä milloin missäkin nurkassa. Lyhytnukka matossa samoja plussia kuin bukleessa, ainoa miinus jatkuva imurointi kun kerää karvaa. Mutta tämä vain minun mielipiteeni. Muuten hyvä artikkeli, sinitarraa olen itsekin ajatellut käyttää :) vinkkinä myös muille, että joillakin feliway suihke on auttanut huonekalujen rääpimiseen
Ilmoita ylläpidolle
+4 # saana 01.12.2014 14:56
Ja tässä mietittyäni niin räsymatoissakin karvan keräys vaihtelee. Mutta poikaystävältä löytyy "villasempi räsymatto" joka painonsa ansiosta pysyy suorassa ja kynsien teroituksen myötä on muuttunut hauskasti "pörrömatoksi". Ainoa iso miinus että nyt se vasta karvat imaiseekin. Mutta talous kohtasiahan nämä asiat ovat ja koittamalla selviää. Ajattelin vain jakaa oman kokemukseni kun hiukan eriää ja sitä kokemusta kans kuitenkin löytyy. T. Kissataloudessa jo 22v
Ilmoita ylläpidolle
+4 # Suvi 01.12.2014 19:14
Lattiamateriaaliin sanon oman kokemukseni eli meillä on lautalattiat, jotka ilmeisesti ovat aikoinaan olleet lakatut ja niiden päälle joku on sitten laittanut maalin (mielenkiintoinen ratkaisu ylipäätään). Meillä on olohuoneessa kankainen kissanputki, jossa kollipoika tykkää leikkiä niin, että toisessa päässä heilutetaan huiskalelua, kissa on toisessa päässä ja sieltä sitten syöksyy putken läpi lelun kimppuun. Tästä seuraa se, että putken "kissapäässä" on lattiassa melkoinen määrä kynsien jättämiä koloja ja maalia on myös irronnut. Kaveri siis ponkaisee matkaan takajaloilla lujaa ponnistaen jolloin takatassujen kynnet uppoavat pehmeähköön puuhun. Ja kyllä, kynsiä leikataan, mutta ilmeisesti liian pitkällä välillä jolloin ne ehtivät pitkiksi ja vahvoiksi. Onneksi lattia on muutenkin jo kulunut, niin eipä haittaa jäljet, pääasia että kisu on onnellinen leikkiessään. Mutta vinkkinä siis jos mahdollista, kissakotiinkin kannattanee harkita pinnoiltaan kovia lattiamateriaaleja.
Ilmoita ylläpidolle
+2 # Jonna 17.05.2015 08:06
Mikäli lattiassa on parkettia tai lautaa on suuri vaara, että esim lattialla olevasta vesikiposta tai kissanpissasta jää todella pahoja jälkiä. Niitä ei oikein pois saa edes hiomalla. Vaihtoehtona on lattian maalaus tai sen vaihto.
Tapetti ei kissaperheeseen sovi. Kaikkia kissoja se ei houkuta mutta osaa kissoja kyllä. Kun kissa repii tapettipaloja pois seinästä on se epäsiistin näköistä ja vaikea korjata. Sitä maalia kannattaa suosia. Jo oman mielenterveyden vuoksi.Bukleematot voivat houkuttaa joitain kissoja pissaamaan matolle. Syytä en tiedä mutta hyvin monelta kissaihmiseltä olen asiasta kuullut. Ongelma katoaa kun matot vaihdetaan. Räsymatot ovat hyvä vaihtoehto kotiin. Niiden rullautuminen lienee pissanhajua pienempi ongelma. Ainakin helpompi korjata! Hyvä imuri on eläintaloudessa tarpeen ja itse teen vaikka hiukan enemmän työtä jotta Saan karvat pois matosta sen sijaan, että pitäisin omalle silmälle epäesteettistä mattoa lattialla.
Ilmoita ylläpidolle
+2 # Jonna 17.05.2015 08:07
Juuttimatto eteisessä toimii myös kissoille raapima-alustana ja säästää huonekaluja!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita