Kesällä viisi vuotta täyttävä kotikissa Kaneli kävi eläinlääkärissä hammashoidossa. Kanelilla todettiin nuorempana suussa paikallinen parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, joka on kissojen ja koirien (ja ihmisten!) yleisimpiä sairauksia.


Parodontiitissa hammasta ympäröivä kudos tulehtuu ja voi aiheuttaa pahimmillaan muun muassa paiseita, leukaluun murtuman ja hampaiden irtoamista. Parodontiitti voi olla kipeä ja sen vuoksi eläin saattaa aristella syömistä tai pureskella toispuoleisesti. Kissan omistajan on kuitenkin joskus varsin vaikea huomata kipua ja siksi esimerkiksi suusta tuleva paha haju voi olla merkki parodontiitista.

Kanelilla oli nuorempana myös niinikään kissoille tyypillinen vaiva, hammasresorptiot eli hampaan syöpymät. Tässä taudissa puolestaan tuntemattomasta syystä kissan hammas tai osa siitä (hampaan kaula, juuret) alkavat syöpyä ja saattavat pudota tai syöpyä pois.

Omistaja voi nähdä syöpymät selkeinä reikinä hampaan reunamilla tai ienrajassa sekä voimakkaana ikenen punoituksena tai ylikasvuna hampaan ja ikenen rajalla. Syöpyneet hampaat poistetaan tai tehdään niin sanottu kruunuamputaatio.

mittarit_hammashoidossa
 

Kissan perusteellinen hampaiden tutkiminen ja puhdistus tehdään yleisanestesiassa kissan ollessa intuboituna eli hengitysputki asetettuna henkitorveen. Kanelin anestesiaa valvottiin erilaisilla monitoreilla turvallisuuden takaamiseksi. Monitorit kertovat hengityksestä, sydämen sykkeestä ja verenpaineesta.


lahella_suuta

 

Hampaiden tutkimisessa käytetään apuvälineenä muun muassa ientaskumittaria.


Kaneli kävi nyt rutiinihammashoidossa, eivätkä syöpymät tai parodontiitti olleet omistajan iloksi edenneet! Kanelin ja kaverinsa koratkissa Joeyn hampaita pestäänkin kotona säännöllisesti. Kotihoito on tehokkain tapa estää hammas- ja iensairauksia. Käytännössä hampaita on hyvä hoitaa harjaamalla ja totuttaa kissa siihen pienestä pitäen. Myös veden tai juomaveden sekaan laitettavia suuhygieniavalmisteita voi käyttää, varsinkin jos hampaiden harjaus on haasteellista. 

Teksti ja kuvat:

Klinikkaeläintenhoitaja Anu Rosti, joka työskentelee lemmikkien suun- ja hampaidenhoidon parissa

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita