Monelle kissalle eläinlääkärikäynnit ovat stressaavia. Kissa on eläin, joka oppii jatkuvasti uusia asioita ja kokemukset vaikuttavat sen käyttäytymiseen. Eläintenkouluttaja, klinikkaeläintenhoitaja Salla-Mari Kostia neuvoo, miten kissanomistaja voi tehdä lemmikkinsä klinikkakäynnistä miellyttävämmän.


kissanpennut_elainlaakarissa

Eläinlääkärillä käyminen aiheuttaa monelle kissalle stressiä. Aiemmin klinikalla koettu negatiivinen kokemus tai puutteelliset kokemukset voivat tehdä klinikalla käymisestä kissalle stressaavan. Kissa on saattanut kokea klinikalla pelkoa tai kipua ja voi yhdistää nämä jatkossa klinikkaan tai sen henkilökuntaan. Kissalle klinikalla käynti uutena kokemuksena voi olla myös stressaavaa. Stressin voi aiheuttaa pelkkä matkustaminen, jos kissaa ei ole siihen hiljalleen totutettu tai kissa pelkää kuljetuslaatikkoa.

Kissa oppii jatkuvasti uusia asioita ja kokemukset vaikuttavat sen käyttäytymiseen. Siksi onkin erityisen tärkeää panostaa siihen, että eläinlääkärikäynnistä yritetään tehdä kissalle mahdollisimman miellyttävä. Jokaisen kissan on elämänsä aikana käytävä säännöllisesti vähintäänkin terveystarkastuksissa ja rokotuksissa, joten on paljon mukavampaa kissalle, omistajalle sekä klinikan henkilökunnalle, jos kissa on rentona klinikalla. Positiivisista kokemuksista klinikalla on myös paljon hyötyä, mikäli kissan täytyy käydä sairauden takia säännöllisesti eläinlääkärissä. Klinikan henkilökunnalla on toki suuri vastuu siitä, millaisia kokemuksia kissa klinikalta saa, mutta omistajakin voi siihen vaikuttaa.

 

Pelko syynä aggressiivisuuteen
 

Omistaja saattaa hämmästyä kissan yllättävää käyttäytymistä eläinlääkärissä. Kissa saattaa olla kotona mitä rennoin kaveri, mutta yhtäkkiä se käyttäytyykin aggressiivisesti klinikalla. Yleisin syy aggressiiviseen käyttäytymiseen on pelko. Mikäli kissa kokee pelkoa tai kipua, eikä se pääse pakenemaan tilanteesta, on täysin luonnollista, että se osoittaa aggressiivista käyttäytymistä.

kissat_ristikon_takana

Ihminen saattaa helposti vähätellä kissan kokemaa pelkoa jos tilanne ei ole ihmisestä huolestuttava. On kuitenkin muistettava, että kaikki uudet tilanteet ja muutokset voivat olla kissalle stressaavia ja aiheuttaa pelkoreaktion. Kissa saattaa myös haistaa klinikalla toisen kissan tai muun eläimen hajun ja kokea tarvetta puolustautumiselle, eikä ihminen välttämättä ymmärrä siinä tilanteessa miksi kissa yhtäkkiä käyttäytyy aggressiivisesti.

 

Aloita jo kotona


Kaikki lähtee liikkeelle kuljetuskopasta ja matkustamisesta. On vaikeaa yrittää saada kissalle positiivisia kokemuksia klinikalta, jos kissa on jo stressaantunut kotona nähdessään kuljetuskopan. Jos kissa pelkää jo kotona, on stressitaso huomattavan korkealla klinikalle tultaessa. Stressi heikentää oppimiskykyä, eikä pelkäävä kissa opi muuta kuin pelkoa siitä tilanteesta, mistä se ei pääse pois. Harjoiteltaessa tilanteita mitkä voivat aiheuttaa kissalle stressiä, tulisikin aina työskennellä stressikynnyksen alapuolella. Eli harjoitus tulisi aloittaa tilanteesta, jossa kissa on rentona ja edetä niin, ettei kissa missään vaiheessa stressaannu.

Paras tapa kouluttaa kissaa on hyödyntää positiivista vahvistamista, eli palkita kissaa oikeasta käyttäytymisestä. Kissa tekee asioita, jotka ovat sille kannattavia. Kannattavaksi osoittautunut käytös yleistyy ja kannattamattomaksi osoittautunut käytös vähenee. Kissaa voi palkita millä tahansa asialla mitä se missäkin tilanteessa arvostaa. Jos kissa saa esimerkiksi herkkuja tai päivittäisen ruokansa kuljetuskoppaan, alkaa se todennäköisesti suosia kuljetuskopan läheisyydessä olemista. Samalla kuljetuskoppaan yhdistyy kissan mielessä positiivisia asioita.

Kissan voi kouluttaa menemään itse kuljetuskoppaan vihjeestä. Mikäli kuljetuskopasta saa kannen pois, voi harjoittelun aloittaa ilman kantta. Kissaa siis yksinkertaisesti palkitaan ensin oma-aloitteisesta kiinnostuksesta kuljetuskoppaa kohtaan ja hiljalleen vaatimustasoa nostetaan. Lopuksi päästään palkitsemaan siitä, että kissa kävelee jo kokonaan kuljetuskoppaan. Tämän jälkeen käytökseen voidaan liittää vihjesana sanomalla se aina kun kissa tekee haluttua asiaa, eli kävelee koppaan. Toistamalla harjoitusta ja sanomalla vihjesana aina sillä hetkellä, kun kissa tekee haluttua asiaa, kissa yhdistää vihjesanan käytökseen. Lopulta kissa osaa itse kävellä kuljetuskoppaan, kun se on kuullut vihjesanan.


kissa_kopassa

Kuljetuskopan harjoittelu ei suinkaan lopu siihen, että kissa osaa itse mennä koppaan, vaan harjoitukseen tulee lisätä kestoa. Kissanhan tulisi olla rentona kopassa pidempiäkin aikoja kopan oven ollessa kiinni ja vielä niin, että koppaa kuljetellaan paikasta toiseen. Tämäkin vaatii harjoittelua ja edelleen tulisi edetä niin hitaasti, ettei kissa missään vaiheessa stressaannu. Ensin harjoitellaan oven sulkemista ja avaamista, pidennetään kestoa hiljalleen ja palkitaan rauhallisesta käyttäytymisestä. Harjoituksissa edetään hiljalleen niin, että lopulta päästään harjoittelemaan jo automatkoja.

Päältä avattava kuljetuskoppa on usein paras vaihtoehto, mikäli kissa on saatava koppaan, eikä se vielä osaa mennä sinne itse. Kyseiseen koppaan kissan saa nostettua rauhallisesti ja helposti, jolloin se ei ole niin stressaava tilanne kissalle. Päältä avattavasta kopasta kissan saa myös helpommin nostettua pois.

Jotkut kissat matkustavat autossa rennommin autovaljaissa. Tämä onkin hyvä vaihtoehto kuljetuslaatikolle. Toki valjaat, niissä oleminen ja matkustelu tulee myös kouluttaa kissalle erikseen. Monikissataloudessa jotkut kissat saattavat matkustaa rennommin, jos ne saavat olla kaverikissan kanssa samassa kuljetuskopassa. Kuljetuskopan peittäminen kankaalla voi rentouttaa joitakin kissoja.

Jotkut kissat kokevat pahoinvointia matkustaessa. Silloin ei kannata tarjota kissalle ruokaa juuri ennen lähtöä. Eläinlääkärin kanssa voi myös keskustella mahdollisista pahoinvointilääkkeistä ennen matkustamista. Monesti kuitenkin stressi ja pahoinvointi menevät sekaisin, sillä stressaantuneena kissa saattaa kuolata ja sitä luullaan helposti pahoinvoinniksi. Joillain kissoilla stressi voi laittaa mahan niin sekaisin, että kissa tekee tarpeensa kuljetuskoppaan. Tällöin iso kuljetuslaatikko, johon mahtuu hiekkalaatikko, voi olla tarpeellinen.

 

Mitä mukaan klinikalle?


Terveystarkastuskäynnille kannattaa ottaa mukaan kissan lempiherkkuja, -lelu ja viltti. Kissan on usein miellyttävämpi olla tutkittavana pöydällä, kun se saa oleskella tutun hajuisen viltin päällä. Viltin avulla kissaa voi tarvittaessa käännellä pöydällä ilman, että kissaa tarvitsee nostella ja siirrellä.

kissa_viltin_paalla

Jos mahdollista, kissalle kannattaa antaa hetki aikaa tulla oma-aloitteisesti kuljetuskopasta pois. Jos kissa kokee kuitenkin kannattavammaksi jäädä koppaan, on usein mukavampi vaihtoehto ottaa kopan kansi pois, jolloin kissa saa oleskella kopan alaosassa, kuin alkaa vetämään kissaa pois kopasta.

raksuja_elainlaakarin_poydalla

Mikäli kissalle maistuu klinikalla herkut, kannattaa niitä antaa myös samanaikaisesti, kun kissaa tutkitaan tai sille annetaan rokotus. Vaihtoehtoisesti voidaan kiinnittää kissan huomio leluhuiskuun rokotuksen ajaksi. Näillä keinoilla voidaan saada kissa keskittymään positiivisiin asioihin, jolloin se ei edes huomaa muutoin mahdollisesti hieman epämiellyttävää tapahtumaa. Samalla tavalla voidaan myös hyödyntää muita asioita, mitä kissa arvostaa. Toisilla toimivat rapsutukset tai harjaaminen. Eläinlääkäriin mentäessä tulee kuitenkin muistaa aina noudattaa mahdollisia kissan paastotusohjeita.

Kissan käsittelyä on hyvä harjoitella kotona. Kissalle voi tarjota herkkuja samanaikaisesti, kun sitä kosketaan eri kohtiin, katsotaan korviin ja hampaisiin. Tätä voi harjoitella kotona myös vieraiden ihmisten kanssa.

Klinikalle kannattaa tehdä harjoitus- ja tutustumiskäyntejä ilman, että kissalle tehdään mitään tutkimuksia. Annetaan kissalle herkkuja tai leikitään lelulla. Näin kissa saakin vain positiivisia kokemuksia paikasta ja henkilökunnasta.

leikkimista_klinikalla   kissa_vaa-alla

Kissan stressiä voi myös vähentää stressiä lievittävillä ravinnelisillä tai feromonivalmisteilla. Niitä kannattaa käyttää apuna, mutta ne eivät yleensä yksinään ratkaise ongelmaa. Stressiä lievittävän ravinnelisän voi antaa kissalle paria tuntia ennen klinikalle lähtöä ja synteettistä feromonisuihketta voi suihkuttaa pakkauksen ohjeen mukaan kuljetuskoppaan lisäämään turvallisuuden tunnetta. Feromonivalmisteita ja ravinnelisiä saa apteekista ilman reseptiä. 

TEKSTI:
Salla-Mari Kostia, eläintenkouluttaja, klinikkaeläintenhoitaja
www.animalacademy.fi
, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


salla-mari_ja_kissa
 

Ps.
Salla-Mari antoi taannoin Kissakkaassa neuvoja kissojen kouluttamiseen. Ne voit lukea täältä.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita