Haaveiletko suuresta kissalaumasta ja siitä, että sinua kutsuttaisiin Crazy Cat Ladyksi? Tällainen nainen tai oikeammin Crazier tai jopa Craziest Cat Lady asuu Iso-Britanniassa. Brittilehdet ja -sivustot uutisoivat (esimerkiksi täällä ja täällä ja täällä) Silvana Valentino-Lockesta, jolla on peräti 122 kissaa.

 

Onnistuisiko moinen meillä Suomessa? Tiedustellaan asiaa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitosta. Vs. viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori kertoo, että Suomen lainsäädäntö ei ota kantaa siihen, minkä verran eläimiä ihmisellä saa olla.

 

- Se riippuu eläinten pito-olosuhteista. Hoidetaanko eläimiä asianmukaisesti? Saavatko ne riittävästi ruokaa? Onko niillä raikasta vettä tarjolla? Onko elinympäristö siisti ja turvallinen? Saavatko eläimet tarvittaessa eläinlääkärin hoitoa? Kullekin eläinlajille on määritelty pito-olosuhteet, kuten käytettävissä olevan tilan määrä. Tarkat määritelmät kullekin eläinlajille löytyvät eläinsuojelulaista.


tama_tyttoko_on_crazy_cat_lady
 

Crazy Cat Ladya ei siis estä lain puolesta mikään hankkimasta suurta kissalaumaa. Seuraavaksi Seppävuori haluaa kiinnittää huomion kissoihin eläimenä.


 

- Kissat eivät pidä kaikista kissoista, kuten ihmisetkään eivät välitä kaikista ihmisistä. Mitä enemmän kotona on kissoja, sitä suuremmalla todennäköisyydellä niden välillä syntyy konflikteja. Ongelmia voi tulla jo kahden kissan kanssa, mutta mitä useampi kissa taloudessa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulee konflikteja. Monikissatalouksissa joudutaan joskus tilanteisiin, joissa yhdelle tai useammalle kissalle joudutaan etsimään uusi koti, koska kissat eivät tule toimeen keskenään. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, jos kodinvaihto on kissojen kannalta paras vaihtoehto, mutta se on asia, joka kannattaa pitää mielessä kissoja hankkiessaan.kissanpennut_rivissa
 


Millaisia ovat eläinsuojeluyhdistysten tietoon tulevat tapaukset, joissa on paljon kissoja? Mikä on teidän mittakaavallanne paljon?


 

- SEY:n jäsenyhdistykset kohtaavat paljon niin sanottuja kissapopulaatio-ongelmia. Nämä voivat olla villiintyneitä populaatioita, joita kukaan ei omista, tai sitten jonkun omistamia kissapopulaatioita. Omistajalla on voinut ajan mittaan karata tilanne käsistä, kun leikkaamattomat kissat ovat alkaneet lisääntyä keskenään. Kissat ovat usein sairaita, aliravittuja, madottamattomia ja elävät saastaisissa oloissa. Taustalla voi olla rahan puutetta. tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä tai esimerkiksi mielenterveysongelmia. Puhe on yleensä kymmenistä kissoista, mutta kuten todettu, eläinten hoito ja kunto ratkaisevat, ei määrä. Isonkin kissalauman voi hoitaa hyvin, jos siihen on tahtoa ja resursseja. SEY ei ota kantaa siihen, mikä on "liikaa", vaan eläinten hoito ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen ratkaisevat.
 

Annukka Seppävuori, millaisia terveisiä lähettäisit suuresta kissalaumasta ja Crazy Cat Ladyn "tittelistä" haaveileville?


- Tällaisten haaveiden kanssa kannattaa pitää jäitä hatussa. Ennen kissan hankkimista kannattaa miettiä, onko itsellä resursseja eli aikaa rahaa ja tilaa kissan hoitamiseen. Kissoista voi tulla yllättäviäkin kuluja, jotka nousevat helposti nelinumeroisiksi jo yhden kissan kohdalla. Entä kun kissoja on useita? Kissa ei myöskään välttämättä tule toimeen isossa laumassa. Mitä enemmän kissoja on, sitä suurempi on riski, että joku ei pärjää laumassa.


kissakolmikko


Entä m
itä mieltä olet uutisten brittinaisesta, jolla on 122 kissaa? Miltä tapaus kuulostaa?- On hyvin vaikea kuvitella, että kukaan pystyy huolehtimaan yli sadasta kissasta asianmukaisesti, mutta varmasti se on mahdollista riittävillä resursseilla. Jos kissoja on toistasataa, voi mennä pitkään, ennen kuin omistaja huomaa jonkun yksilön puuttumisen. Kissa oireilee kipuaan vetäytymällä, ja pahimmassa tapauksessa kipeä kissa on piilossa pitkäänkin, ennen kuin sen puuttuminen huomataan. Itselläni on vain kolme kissaa, mutta vuosi sitten sain etsimällä etsiä kissaa, joka oli kipunsa takia vetäytynyt saunan lauteiden alla olevaan pahvilaatikkoon. Kissan puuttumisen huomasin muutamassa tunnissa. Hurjan kissamäärän kohdalla tällainen tilanne voi olla jo kohtalokas, jos kissan katoamista ei havaita ajoissa.

- En tunne uutisen tapausta, mutta kissat vaikuttavat päällisin puolin hyväkuntoisilta ja talo siistiltä, ja rahaa kissojen hoitoon näköjään riittää. Harvalla kuitenkaan taitaa olla käytössä kuusinumeroisia summia kissojen hoitoon ja satoja neliöitä tilaa jättimäisine ulkotarhoineen. Jos on, niin mikä sitä toisaalta estää ryhtymästä Crazy Cat Ladyksi, jos aikaakin kissojen hoitamiseen riittää. Pääasia on, että kissojen hyvinvointi on turvattu.

 

 

Ps.


Vielä sananen pari Annukka Seppävuorelta:


Jos on epäilystä, etteivät eläinten olot täytä eläinsuojelulain vaatimuksia, voi ottaa yhteyttä joko SEY:n eläinsuojeluneuvojaan tai eläinsuojeluviranomaiseen, yleensä valvontaeläinlääkäriin. SEY:n neuvojat ovat vapaaehtoisia, joten he eivät voi varsinaisesti tarkastaa tiloja ilman omistajan lupaa. He voivat neuvoa eläimen omistajaa eläimen hoitoon liittyvissä asioissa. Valvontaeläinlääkärillä on pitopaikan tarkastusoikeus, ja hän voi antaa sitovia määräyksiä eläinten olojen parantamiseksi. Poliisi on myös eläinsuojeluviranomainen, ja poliisiin kannattaakin olla yhteydessä akuuteissa tilanteissa.
 

KUVAT: pixabay.com
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita