Tere! Jos suunnittelet reissua Tallinnaan, jätä matkalaukkuun tilaa. Sopivilla tuliaisilla voit auttaa kaupungin kodittomia kissoja. Mitä Pesaleidjan kissataloon kannattaa pakata viemisiksi? Neuvoja ja toiveita antaa suomalainen Meri Lindroth, joka tekee vapaaehtoistyötä Pesaleidjan kissatalossa Tallinnan Mustamäellä.

(Menossa sittenkin Haapsaluun tai Pärnuun? Vinkkejä löytyy tämän artikkelin lopusta. )
 

Meri, voiko Tallinnaan matkaava ostaa teille jotakin? Mistä erityisesti on pulaa?


Meille voi aivan ehdottomasti tuoda tuomisia! Kaikenlaista tarvitsemme ja otamme oikein mielellämme vastaan.

Yksi aivan erityinen tarve on isot raapimispuut. Kissatalolla on koko ajan noin 90 kissaa, joten raapimapuut kuluvat maan tasalle nopeasti. Isot ja tukevat puut kestävät kissatalolla pisimpään, sillä kulutus on kovaa kymmenien kissojemme kynsissä.


raapimapuussa


pesia_ja_kissoja

 

Meillä kaivataan aina myös erilaisia kissanpesiä, joihin kissat pääsevät piiloon kissatalon vilskeeltä. Lisäksi tarvetta on kaikenkokoisille hiekkalaatikoille ja lapioille, kuljetuskopeille, isoille ja pienille ruokakupeille, eläinkaupan laaturaksuille, märkäruoalle, kissannameille ja matolääkkeille. Matolääkkeiden tulisi olla mahdollisimman kattavia, kuten Suomesta saatava Axilur, Virosta Drontal, Cestal, Stronghold ja Effipro. Myös vanupuikkoja ja vanulappuja kuluu valtavia määriä. Lisäksi runsaasti menee steriiliä huuhtelunestettä (natriumkloridia).

Varastomme koko on kuitenkin rajallinen. Vaikka otamme kaiken avun avosylin vastaan, kannattaa silti kirjoittaa etukäteen, jotta voimme tarkastaa, mitä juuri sillä hetkellä erityisesti tarvitsemme. Suora osoitteeni tätä varten on Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Jos Pesaleidja ei syystä tai toisesta voi ottaa tarjottuja lahjoituksia vastaan, voin ohjata ne muille itsenäisille kissoja auttaville toimijoille. Myös niiden avuntarve on koko ajan suuri.

 

kaaritty_kissa
 

Tavaran lisäksi rahalliset lahjoitukset ovat vähintään yhtä tärkeitä. Pesaleidja toimii täysin lahjoitusvaroin; kukaan meillä ei saa työstä palkkaa tai hyödy toiminnasta muutenkaan rahallisesti ja kaikki menee lyhentämättömänä kissojen auttamiseen. Kuluerät ovat suuria ja sisältävät muun muassa vuokran, lämmityskustannukset, veden, siivouksen, klinikka- ja lääkintäkulut, sekä pelletit. Vilkkaimpina kuukausina yhteissumma voi ylittää 5 000 euroa.


Vai kannattaako tuliaiset ostaa sittenkin paikan päältä sieltä Tallinnasta?

Kaiken yllämainitun voi ostaa myös Tallinnasta ja joissain tapauksissa hinnat ovat myös edullisemmat. Virolaisia lemmikkieläinkauppoja ovat esimerkiksi:

Urr & Nurr: http://urrnurr.orhidaalia.ee

Bosse: http://bosse.ee

Zoo Planet: http://zooplanet.ee

Sivuilta löytyy myös liikkeiden sijainteja. Myös isommista kauppakeskuksista, kuten Tallinnan Kristiine, Ülemiste tai Rocca al Mare, löytyy lemmikkikauppoja.Entä voiko omasta kotoa, naapureilta tai tuttavilta kerätä jotain ja tuoda teille?

Esimerkiksi (vanhat) täkit, tyynyt, liinavaatteet, peitot, peitteet ja pyyhkeet ovat tällaisia. Myös yleispuhdistusaineita ja desinfiointiaineita otamme vastaan siivousta varten.


Miten tuomiset saa teille parhaiten?

Tuliaiset ja lahjoitukset tulisi tuoda suoraan meille kissatalolle. Samalla saa halutessaan esittelykierroksen tiloihimme. Yleisesti ottaen sinne ei kannata kuitenkaan tulla etukäteen ilmoittamatta, koska paikalla ei välttämättä ole ketään tai paikalla oleva vapaaehtoinen on niin kiireinen, ettei ehdi ottaa vierailijoita vastaan. Tulosta kannattaa kirjoittaa minulle suoraan osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja yritämme järjestää kissatalolle vapaaehtoisen ottamaan tulijat vastaan.


Onko sinulla muita neuvoja tai toiveita suomalaisille matkaajille, jotka piipahtavat tai jäävät yöksi tai kenties pidemmäksi aikaa Tallinnaan?

Kuka vain voi tehdä hyvän työn ja auttaa, jos sattuu löytämään loukkaantuneen tai huonovointisen kissan, tai vaikka emottoman pikkupennun. Hengenvaarassa olevan kissan voi aina toimittaa Loomade Kiirabi Kliinikuun, joka sijaitsee Mustamäellä ja päivystää yötä päivää. Vähemmän kiireisessä tapauksessa voi kääntyä kaupungin rankkurin puoleen: http://www.varjupaik.ee/tallinna-loomade-varjupaik


raunioissa


Esimerkkejäkin suomalaisten matkailijoiden neuvokkaasta toiminnasta on. Ensimmäinen on Kissakkaassakin vilahtanut pikku-Jussin tarina, jossa suomalainen pariskunta otti kiinni noin 1,5 kuukauden ikäisen yksinään keskustan vilkkaassa liikenteessä juosseen pennun ja toimitti sen kissakahvila Nurriin. Jussin tarina sai pariskunnan ansoista onnellisen lopun, ja Jussi löysi pian itselleen kodin Suomesta.

Toisen esimerkin tarjoavat Pärnussa mökkeilleet suomalaisturistit. Heidän mökkinsä luona pyöri ystävällinen, mutta nälkiintynyt ja takkuinen tyttökissa, joka oli hyvin seurankipeä ja myös seuraili tätä porukkaa. He näkivät, että kissa oli koditon ja selvästi avun tarpeessa. Porukka oli Pesaleidjaan yhteydessä ja vaikka juuri me emme voineet ottaa kissaa vastaan lyhyellä varoajalla, ohjasin heidät toisen järjestön pakeille. Ja niin kissalle löytyi paikka. Nämä hyväsydämiset ihmiset ottivat kissan Pärnusta pahvilaatikossa mukaan! Kissa pääsi Tallinnassa toisen järjestön alle hyvään hoitoon kotia etsimään.


kissa_katselee


Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että löydettyä kissaa ei tule lähteä noin vain ottamaan mukaan Suomeen, vaikka haluaisi itse tarjota kissalle kodin. Rajalla vaaditaan virallinen europassi, joka sisältää sirun ja rabiesrokotuksen. Tämän laiminlyöminen johtaa kissan nukuttamiseen tai palauttamiseen lähtömaahan. Jos löydät apua tarvitsevan kissan ja haluat tarjota sille kodin, voit olla yhteydessä johonkin järjestöön. Ne voivat usein tällaisessa tapauksessa auttaa väliaikaisen sijoituspaikan löytämisessä ja kissan saattamisessa matkustuskuntoon - erityisesti, jos on itse valmis maksamaan koituneet kulut.


pesaleidjan_kissa_kurkistaaOnko matkan määränpäänä sittenkin Haapsalu tai muu virolainen kaupunki tai paikkakunta? Tallinnalaisen Pesaleidjan Meri Lindroth kertoo näin:


Kissoja auttavia toimijoita on ympäri Viroa. Esimerkiksi googlaamalla paikkakunnan nimi + sana varjupaik (suojapaikka) löytää nopeasti onko paikkakunnalla löytöeläinsuojaa. Useihin järjestöihin pääsee halutessaan myös tutustumaan, sekä silittämään ja leikittämään kissoja. Samalla voi myös aina kysyä, onko jotain mitä erityisesti nyt voisi tehdä kissojen hyväksi.


kissanpentu_haapsalussa
 

Cim Aaje on tehnyt useita vuosia vapaaehtoistyötä löytöeläintaloissa ja eläinsuojeluyhdistyksissä eri puolilla Viroa. Tuttuja yhteistyökumppaneita ovat myös virolaiset eläinlääkäriasemat. Hän toimittaa järjestöille ja yksityisille eläintenhoitokodeille kissojen tarvitsemia tarvikkeita, kuten ruokaa, hiekkaa, leluja ja lääkkeitä. Vuosien kokemuksella on tarjolla myös neuvoja kissojen hoidosta.

- Joillakin löytöeläintarhoilla on paljon koiria, toisilla taas kissoja. On vaikea arvioida, mitä missäkin tarvitaan. Kannattaa siis aina olla yhteydessä kyseiseen löytöeläinkotiin etukäteen sähköpostilla, hän neuvoo.


peittojen_ja_patjojen_paalla


Samalla Cim muistuttaa, että monet löytökissat ovat huonossa kunnossa. Siksi niiden elimistö ei kovin hyvin kestä kasviksia sisältäviä ruokia - mutta toki kaikki lahjoitukset ovat tervetulleita!

- Löytöeläinkodeissa kulutus on kovaa ja siksi ei kannata tuoda ohuesta kankaasta tehtyjä tekstiilejä. Parhaita ovat paksut viltit, täkit, tyynyt, pienet patjat ja paksut pyyhkeet. Yritämme tietysti myös aktivoida kissoja, joten jos leluja haluaa tuoda, niitä voi ottaa mukaan ja erittäin kestäviä sellaisia.


kaksi_koditonta

 

Cim Aajen tavoittaa parhaiten sähköpostilla (osoite on Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), puhelimitse (+372 5846 0710) tai Facebookissa hänen omalla nimellään. Hän puhuu ja kirjoittaa myös suomeksi.

Täällä linkkejä virolaisten löytöeläinkotien Facebook-sivuille:

* Pärnu Kodutute Loomade Varjupaik (Pärnussa)

* Haapsalu Loomade varjupaik (Haapsalussa)

* Tartu Koduta Loomade Varjupaik (Tartossa)

* Valga kodutute loomade varjupaik (Valgassa)

* Viljandi Kodutute Loomade Varjupaik (Viljandissa)

* MTÜ Toolse Kodutute Lemmikloomade Varjupaik

* Nurru Ometi

* Gabrieli Loomade Elu

* Varjupaikade MTÜPs.
Sirpalla oli toisenlainen kylpyläloma: hän teki samalla vapaaehtoistyötä Haapsalun kodittomien kissojen parissa.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita