Ruokakupilla kohtaa kaksi ääripäiden kissaa. Toiselle ruoka maistuu ja se hotkaisisi paljon enemmänkin. Ja toinen, se vain käväisee ruoan äärellä ja jälleen kerran tassuttelee pois. Milloin hyvinsyövästä kissasta tulee ahne ja mitä ahneelle voisi tehdä? Entä miksi kissa nirsoilee ja miten saada ruoka maistumaan? Annetaan vastausvuoro eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjolalle.
Miksi kissa ahnehtii ruokaansa? Milloin hyvin syövästä kissasta tulee ahne?
Sanoisin, että ahneus on normaalia. Kissa on saalisuskollinen, eli se syö mieluiten vain sille tuttuja ja turvalliseksi todettuja ruokia. Koska kissa saalistaa yksin, sen täytyy ruokaillessa luottaa omiin aisteihinsa.
Kissa ei syö pilaantunutta ruokaa, ja syö mieluiten niitä ruokia, joita sille on pentuaikana tarjottu. Tästä voi johtua se, että kissa ahnehtii herkkuruokaansa, varsinkin jos sitä on harvemmin tarjolla.
Mikäli kuitenkin kissalla on pakkomielteinen suhtautuminen ruokaan ja muut kiinnostuksenkohteet jäävät vähiin, silloin kannattaa miettiä virikkeellistämistä. Liika syöminen voi kertoa myös sairaudesta. Sen takia ahmiva kissa kannattaa tutkituttaa eläinlääkärillä.
Entä miksi kissa nirsoilee ruokakupilla?
Kissa on tyypillisesti nirso, johtuen saalisuskollisuudesta. Se ei välttämättä kaipaa vaihtelua ruokavalioonsa, vaan on tyytyväinen jos ruoka on aina samaa ja tuttua. Sitä nirsompi kissa on, mitä enemmän sillä on ruokaa tarjolla.
Kissalla on erittäin matala kynnys saalistaa, mutta korkea kynnys syödä, koska pilaantunut ruoka saattaa vaarantaa sen terveyden.
Olen sitä mieltä, että äkillinen ruokailukäyttäytymisen muutos on aina syy käyttää kissa lääkärissä. Kissa ei kestä paastoa kovin pitkään, joten on tärkeää rajata syömättömyyden tai liikasyönnin taustalta pois sairaudet.
Millaisia neuvoja antaisit kissatalouteen, jossa on nirsouteen taipuvainen kissa?
Kannattaa antaa kissalle tuttuja ruokia, aina puhtaasta kupista ja niin, että vesikuppi ei ole ruokakupin lähellä. Ruokailupaikan pitäisi olla suojaisa ja turvallinen, jotta kissa saa syödä rauhassa ja uskaltaa mennä ruokintapaikalle.
Ruoka kannattaa tarjota ruoka-aikoina leikin jälkeen. Silloin kissa syö parhaiten, koska leikin jälkeen syöminen muistuttaa normaalia saalistustilannetta.
Nirsolla kissalla ruokaa ei kannata pitää koko ajan tarjolla, koska näin ruuan arvo alenee entisestään kissan silmissä ja se kiinnostaa entistä vähemmän. Ruokaa kannattaa tarjoilla myös virikkeiden muodossa, se lisää kissan aktiivisuutta ja lisää ruuan kiinnostavuutta.
Entä millaisia terveisiä lähetät ahmijan kotiin?
Ahmivan kissan mielenkiintoa kannattaa yrittää suunnata muihinkin asioihin kuin ruokaan, eli pitkälti samat neuvot ruokinnassa pätevät ahneilla kissoilla kuin nirsoillakin. Ahneen kissan aktivointi voi sisältää leikkiä ja kouluttamista, koska ahneilla kissoilla on yleensä motivaatio kohdillaan ruokapalkkiota kohtaan.
Yleisesti ruoka-aikojen käyttöönotto ja virikkeiden lisääminen on parantanut monen kissan elämänlaatua.
KUVAT: pixabay.com
PS.
Ruoalla leikkiminen kannattaa! Eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola kertoo, että se simuloi kissan luontaista saalistuskäyttäytymistä.
"Kissa paikallistaa saaliseläimen, vaanii sitä, hyökkää ja tappaa sen ja lopulta syö sen. Jotta kotikissa pysyy tyytyväisenä, sillä tulee olla mahdollisuus harjoittaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä."
Lue lisää kissoista, ruoasta ja ruoalla leikkimisestä Jaanan kirjoituksesta Kissanomistaja, unohda ruokakuppi!. Se on muuten yksi Kissakkaan luetuimmista jutuista. Löydät sen täältä.
Jaanan omia blogipostauksia voi lukea Eläinkoulutusblogista.
PS.2.
Viiden kissan omistaja Tiia Repo kokeili eläinten käytösneuvojan vinkkaamaa kupitonta ruokailua. Tuloksena oli kupiton keskiviikko, joka sujui kissojen ulkotarhassa näin.
kiitos jutusta. Minulla on 3 kissaa jotka kaikki kovin erityyppisiä ruokailijoita. Sain vinkkejä tästä, mutta tuo lopussa oleva saalistusvietti nostatti kysymyksen mieleeni. Miksi kaksi leikattua kolliani vaanivat leikattua narttukissaani kun on vessassa tai nukkuu jossakin rauhassa niin nämä kaksi sitten vaanivat ja hyökkäävät yllättäen ja toinen säikähtää ja murisee. joskus huidotaan, mutta onneksi ilman kynsiä. Mutta siis mistä tälläinen käytös johtuu ja mitä voisin asialle tehdä kun koen että narttukissani stressaantuu ja sairastuu tällämenolla kun stressihormonia on jatkuvasti kehossa kun ei saa herroilta omaa rauhaa. Onneksi välillä löytää piilon jossa saa piileksiä rauhassa, mutta en edes tiedä millaista meno on täällä sillä välin kun olen töissä. Joskus narttu säntää ulko-ovelta rappukäytävään vauhdilla kun kuulee avaimeni kiertyvän lukossa ja hakeutuu muutoinkin aina läheisyyteeni kun olen kotona.
Tämä oli se mitä juuri olen etsinyt ja kuullut, että näin kannattaa tehdä. Erityisesti sen takia kun kissani on ollut vähän apeana, mutta myös sen takia että haluan sille enemmän virikkeitä kun asutaan kerrostalossa (käyn sen kanssa kyllä ulkona ja juuri tänään ostin parvekkeelle verkon, on asennusta vailla)
Kuivaruuan kanssa tämä onnistuu hyvin ja kissani onkin innostunut siitä! Ollaan siis vasta aloitettu tämä. Nyt niin viikko sitten yhtäkkiä märkäruoka ei maistu millään (kuivaruoka kyllä maistuu). Hänellä oli alkuvuodesta virtsatietulehdus ja kiteitä niin haluaisin, että hän söisi märkäruokaa ettei kivut tule vaan takaisin. Ja kun on erikoisruokavaliolla niin valinnanvaraa ei pahemmin ole. Osaatko yhtään auttaa mitä tekisin tällaisessa tilanteessa?
Märkäruokaa olen siis reilu pari viikkoa antanut sellaisesta muovisesta aktivointi-leikki alustasta missä on koloja ja piiloja. Alkuun ihan hyvin söi märkäruokaa siitä, mutta yhtäkkiä viime viikolla päätti ettei syö ja sen jälkeen ei ole märkäruokaan koskenut. Nyt tarvisin ammattilaisen mielipidettä, että mitäköhän yhtäkkiä on tapahtunut?