Pokelan poliisikamarilla on joukko ruskeita pehmonalleja. Poliisimuseon tutkija Maritta Jokiniemi paljastaa, että Jäti- eli Jännä tilanne -ryhmällä on meneillään hyvin salaisia tehtäviä.

Pitäkööt nämä nallet salaisuutensa. Tampereella sijaitsevan Poliisimuseon lastenosasto sai viime kesänä lisävahvistusta. Draconian Sleeping Sun eli tuttavallisemmin Aamu on poliisikissa, jonka tehtävät eivät ole salaisia, pikemminkin päinvastoin.

poliisikissa_aamu_kuljetuskopassa

Siinä kissa missä mainitaan. Palataan museon aulaan, jossa
Taru Kyntäjä avaa kuljetuskopin oven.

- Mutta minne se pieni Aamu on hävinnyt? ihmettelee Maritta. Edellisestä tapaamisesta on aikaa jo nelisen kuukautta.


poliisikissa_aamu_poliisimuseon_vastaanottotiskilla

Norjalainen metsäkissa Aamu on nyt 10 kuukauden ikäinen. Taru pukee valjaat, ja minne poliisikissa edellä, sinne muut perässä. Siispä takaisin Pokelan poliisikamarille.

 

Kissanpentu, josta kasvaa iso poliisikissa

 

Koirat ovat tuttuja ilmestyksiä Poliisin sosiaalisen median päivityksissä. Maritta muistelee, miten Poliisimuseon johtaja Aimo Aitasalo mietti, voisiko heilläkin olla jokin eläin. Kuten kissa, tarkemmin sanottuna kissanpentu, josta kasvaisi iso poliisikissa.

Mutta mistä sellainen saadaan? Siinä oli puolestaan Marittalla miettimistä.

- Naapurissa on Poliisiammattikorkeakoulu ja sen henkilökuntaan kuului henkilö, jonka kautta sain yhteyden erääseen kissankasvattajaan. Hänellä tiedettiin olevan norjalaisen metsäkissan pentuja.

Totta, tamperelaisella Taru Kyntäjällä oli vappuaattona 2015 syntynyt pentue. Kuullessaan ehdotuksesta pennut olivat parin viikon ikäisiä.

- Oli yksi tyttö ja neljä poikaa. Aamun väri on harvinainen amberkilpikonnatabbyvalkea, joten tiesin jo silloin, että se tulee jäämään minulle. Aamu oli heti pentuna rohkea ja reipas, tykkäsi ihmisistä ja piti puolensa suurempien veljien joukossa. Siksi juuri Aamusta tuli poliisikissa, selittää Taru.
 

pieni_aamu_poliisimuseon_hatussaAamu jää mieleen

 

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä 2015 se tapahtui. Silloin julkaistiin Aamun esittelyteksti ja ensimmäinen kuva Poliisimuseon Facebook-sivulla.

aamun_ensimmainen_kuva_poliisimuseon_facebook-sivulla


Tuhansia tykkäyksiä ja jakoja, lukuisia ihastuneita kommentteja ja seuraavina päivinä haastatteluja useisiin lehtiin. Maritta Jokiniemi ja Taru Kyntäjä ovat edelleen ihmeissään poliisikissan saamasta suosiosta.

- Ehkä vähän varomattomasti silloin kirjoitin, että Aamu ei ole vielä täällä museossa, mutta myöhemmin tulee. Moni tulkitsi sen niin, että poliisikissa tulee olemaan täällä fyysisesti ja asuu täällä, Maritta kertoo.

Facebookissa moni alkoi epäillä, voiko kissa asua museossa.

Ei voi, ei asu eikä aiokaan asua.

- Aamu on Tarun kissa ja asuu hänen luonaan, mutta silloin tällöin hän vierailee täällä.


poliisikissa_vierailulla_poliisimuseossa
 

Poliisimuseon tutkija tekee poliisikissa-titteliin pienen lisäyksen: some. Hän painottaa, että Aamu ei ole poliisin virkakissa kuten poliisien virkakoirat, vaan somepoliisikissalla on symbolinen tehtävä.

- Aamu tuo Poliisimuseon sosiaalisessa mediassa esille samoja asioita, joista poliisit puhuvat kouluissa eli reiluja pelisääntöjä, ei kiusata ja muistutellaan liikennesäännöistä. Aamun äänellä on helppo puhua ja se jää mieleen.

poliisikissalla_oma_poliisihattu_paassa

 

Taru kuvaa, Maritta kirjoittaa

 

Aamun somepäivitysten kirjoittajana toimii siis Maritta Jokiniemi. Hän kehuu, että Taru Kyntäjän ottamiin kuviin on helppo keksiä tarinoita.

- Ja sinä olet osannut hyvin kirjoittaa. Ei ole vielä kertaakaan tullut sellainen olo, ettei Aamu nyt noin voisi sanoa tai ajatella, kehuu puolestaan Taru.

Kissanomistajalla on aina kamera mukana. Eihän koskaan tiedä, milloin jotain hassua tai huvittavaa, söpöä tai virallisempaa tapahtuu. Se voi olla pönötystä kesäisessä kukkaistutuksessa.

aamu_kesakukissa


Tai telttaretki Nanna-äidin ja Nappi-sedän kanssa.

poliisikissan_telttaretki_aidin_ja_sedan_kanssa

Ystävänpäivänä kuvaa koristivat sydämet, tammikuun pakkaspäivänä julkaistussa päivityksessä Aamu muistutteli pukeutumisen tärkeydestä. Joulun seutuun joulutoivotusten lisäksi poliisikissa toivoi kiireettömyyttä ja rauhaa niin ruuhkiin kuin koteihin.

- Seuraamme myös Aamun elämää ja kuulumisia. Jos tulee hyvä palkinto näyttelystä, niin ainahan me siitä kerrommme, lisää Maritta Jokiniemi.

 

Aamu, mummot ja paras kaveri Misty

 

Nalleryhmän luota poliisikissa astelee tottuneesti ja rohkeasti eteenpäin museon näyttelytilasta toiseen.


aamu_tuijottaa_museon_poliiseja


- Niin vikkelä on, että jos ei olisi fleksissä, niin mistähän hänet löytäisi, naurahtaa poliisimuseon tutkija.

Aikansa paikkoja tutkittuaan Aamu asettautuu lattialle ison pyöreän tarran päälle. Hyvin valaistun kissan alla esitellään poliisin erilaisia työvälineitä.

hashtag_poliisimuseo


- Taas tuohon! Se on selvästi Aamun lempipaikka, huomaa omistaja.

aamu_vatsa_esilla


Pehmeä, osaksi vielä pentukarvainen kissa kellahtaa valokeilaan selälleen. Aivan kuin esittelisi muhkeita vatsakarvojaan.


pois_tarran_paalta


Mutta sitten on taas mentävä.


lattialla_hevosen_lahella


poliisimuseon_hevosen_luona


- Kyllä se tykkää ihmisistä. Aamu rakastaa myös painia 8-vuotiaan maatiaiskissa Mistyn kanssa.

Aamu on Tarun viidennestä pentueesta. Kotona asuu tällä hetkellä viisi kissaa: Aamu, Aamun mummo Vilja ja isomummo Cindy ja setä Tristan sekä jo mainittu Misty.

- Misty on Aamun paras kaveri. Siitä huolimatta, että Misty on iältään talouden vanhin, on se kaikkein lapsenmielisin ja lähtee mielellään mukaan Aamun hassutuksiin ja hippaleikkeihin.

Mutta mistä Aamu ei tykkää? Taru miettii hetken. Miettii toisenkin hetken. Mitään ei tule mieleen, mutta tykkäyslista jatkuu: tuttujen ja vieraiden antama paijaus.

- Kuka tahansa tulee ovesta, niin Aamu lähestyy eikä vierasta ollenkaan. Ja keimailusta se tykkää myös.

 

Hyvää mieltä tuottamassa

 

Aamu istuu, Aamu makaa. Aamun kuono, Aamun tassu. Maritta on kuvannut vierailun aikana kymmeniä kuvia. Täytyyhän Poliisimuseon sosiaalisten medioiden seuraajien heti tietää tärkeästä vierailusta.

- Ollaan täällä museolla naureskeltukin, että me teemme uusia näyttelyitä ja sitten laitan yhden kissapäivityksen, johon tulee hirmuisesti tykkäyksiä, Maritta nauraa.

tassu_poliisimuseon_paalla


Hän julkaisee Aamun tarinoita Facebookissa noin kerran kuukaudessa. Jokaisella päivityksellä on tarkoituksena: poliisikissa tuottaa hyvää mieltä ja iloa, se kertoo rehtiydestä ja reiluudesta.

- Kun syksyllä alkoi tulla pimeää, Aamu muistutti heijastimen käyttämisestä. Liikennesääntöjen noudattamisesta Aamu on kertonut ja juhannuksena ja jouluna ei saanut juoda liikaa ärripurrijuomaa. Ne ovat asioita, jotka liittyvät siihen, mitä myös poliisin työssä näkyy.


poliisikissan_oma_hattu


Kissakas kävi moikkaamassa Aamua 18.2.2016 Poliisimuseolla. Katsele ja ihmettele:
 


Aamu löytyy täältä Poliisimuseon some-kanavista:

Poliisimuseon Facebook-sivu, samaisen tahon Instagram-tili ja Twitterissä myös.
Itse Poliisimuseo sijaitsee osoitteessa Vaajakatu 2, Tamperee. Kotisivulle pääset täältä

 Aamu suosittelee:

Millainen oli poliisikissan ensimmäinen koulupäivä Poliisimuseossa? Poliisileijona Helsingin poliisilaitokselta opettaa ja Aamu oppii ja siitä kuvallinen ja kirjallinen selonteko täällä.

Entä miten meni Aamun ensimmäinen kenttäharjoittelu Poliisimuseossa? Tuo odotettu päivä koitti 10.10.2015 ja paikalla oli myös Kissakkaan hälyttämä Pirkko raportoimassa tapahtumia. Lue Pirkon raportti täältä.
 

Kommentit  
0 # soile thun 01.05.2016 14:53
IHANA AAMU -kissa ja tärkeää työtä tekee valistaa ihmisiä ja luo positiivistä tunnelmaa poliisi työhön
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita