Lemmikkieläimet edistävät monella tapaa omistajiensa terveyttä ja hyvinvointia. Sen osoittavat lukuisat kansainväliset tutkimukset. Samaa vakuuttaa psykologi Tanja Honkanen, joka on itsekin tutkinut eläinten ja ihmisten välisiä suhteita.
 


Rauhaisa olo kissalla ja ihmisellä.


Tutkimukset:

Lemmikit täyttävät ihmisten psykologisia tarpeita, kuten olla hyväksytty ja rakastettu.


Tanja:

Lemmikkieläimillä on erityisasema ihmisten sosiaalisessa verkostossa, sillä ne eivät koskaan arvostele tai tuomitse. Ne eivät myöskään edellytä erityisiä sosiaalisia taitoja tai teeskentelyä. Puhutaan sosiaalisesta tuesta, kun lemmikki koetaan yksinäisyyden vähentäjänä ja psyykkisen hyvinvoinnin lisääjänä. Lemmikit tarjoavat pyyteetöntä kiintymystä, ehdotonta hyväksyntää, uskollisuutta ja luotettavuutta.

Eläinten kykyä kohottaa ihmisen itsetuntoa ja itsensä arvostamista on verrattu siihen, mihin läheisimmät ihmisten väliset ystävyyssuhteet pystyvät.
Lemmikki voi helpottaa ihmisten välistä kanssakäymistä ja tätä kautta laajentaa omistajansa sosiaalisia verkostoja, kuten vaikkapa toimintana eläin- ja rotuyhdistyksissä.


Voi mikä katse tällä kissalla onkaan!
 

Tutkimukset:

Lemmikin läsnäolo alentaa ainakin hetkellisesti ihmisen verenpaine- ja syketasoja.


Tanja:

Vuorovaikutus
oman lemmikin kanssa, sen koskettaminen ja silittäminen saavat ihmisessä aikaan juuri sellaisia hormonaalisia ja neurokemiallisia reaktioita, jotka yleensä liittyvät stressituntemusten lievittymiseen.


Kissa sylissä - kaikki hyvin!

 

Tutkimukset:

Eläintä kohtaan koettu kiintymys nostaa ihmisen oksitosiinitasoja. Se on yhteydessä ihmisen verenpaine- ja syketasojen alenemiseen.


Tanja:

E
läimet voivat myös suunnata ihmisen tarkkaavaisuuden pois stressaavasta tilanteesta tai ahdistusta aikaansaavasta ärsykkeestä ja siten vähentää ihmisen kokemaa stressiä ja ahdistusta.
 

Tämä kissa taitaa nukkua.


Tutkimukset:

Lemmikeillä on tärkeä merkitys omistajiensa toiminnallisuuden ylläpitäjinä.


Tanja:

Osalle ihmisistä lemmikin merkitys on tätä kautta lähes elintärkeä. Antaahan se tarkoituksen elämään ja auttaa jaksamaan päivästä toiseen.

Kerta-annokseltaan pienetkin arjen liikuntalisäykset edistävät säännöllisiksi vakiintuessaan ihmisen fyysistä terveyttä. Lisääntynyt säännöllinen arjen liikunta tukee myös painonhallintaa ja mielenvirkeyttä sekä erityisesti yhdessä eläimen kanssa tehtynä lisää sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuuksia.
 

Kaksi silmäparia: ihmisen ja kissat silmät.

 

Tutkimukset:

Vuorovaikutus ihmisen ja lemmikin välillä saa aikaan hyvän olon tunteisiin liittyviä hormonaalisia ja neurokemiallisia reaktioita, kuten lisääntyneitä endorfiini-, oksitosiini- ja dopamiinipitoisuuksia sekä alenevaa kortisolipitoisuutta.


Tanja:


Kun lemmikki toistuvasti yhdistyy omistajan kokemiin hyviin tuntemuksiin, alkaa hän pitää lemmikkiään hyvänolon lähteenä. Lisäksi eläimet tarjoavat aikuisillekin mahdollisuuden leikkiä ilman pelkoa itsensä häpäisemisestä. Ne myös muistuttavat tässä hetkessä elämisen tärkeydestä ja karkottavat arkisia huolia ja murheita.


Köllähtänyt kissanen.


Psykologi Tanja Honkanen on tutkinut ihmisten ja eläinten välistä suhdetta. Erityisesti häntä kiinnostavat eläinten vaikutukset omistajiensa koettuun hyvinvointiin ja elämäntyytyväisyyteen.

- Omien eläinkokemusteni pohjalta minulla on vahva tunne siitä, että ihmisillä on paljon sanatonta tietoa eläinten moninaisista vaikutuksista hyvinvointiinsa.

KUVAT:
Pixabay.com
Lue myös:

- Tutkimustietoa kissasuhteista: "Kun on eläkeiässä, se on aina vaan tärkeämpi. Kissa."

- Psykoterapeutti lemmikin menettäneelle: "Kaikki puhuminen auttaa ja puhua pitääkin."


 

Kommentit  
+2 # Marjaana Sokad 03.01.2017 12:25
Täs iäs särkyjä yms. Joulun alla tuotiin kissaherra 4 v. Ja kuinkas kävikään, Hän paras lääke, helpottivat paljon. Lisäksi ihmettelin kun Hän herättää öisin taputtamalla poskeani. Eilen sain tutkimustuloksen uniapneastani, siinä 40 sek.katkoja useasti. Eli Hän tulee reagoi niihin herättämällä.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita