Tuotekehitystiimin koemaistaja tai makuraadin jäsen. Kummalla tittelillä Tiikeriä haluaakaan kutsua, niin aina menee oikein. Pohjois-Savossa Maaningalla asuvaa kissaa kuunnellaan ja sen ruokailua seurataan erityisen tarkkaan.

Ja syystä: 4-vuotias Tiikeri on yksi Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:lle töitä tekevistä kissoista.


- Hänen tehtävänään on maistella tuotteita ja antaa suoraa palautetta loppukäyttäjän näkökulmasta, kuvailee tuotepäällikkö Tea Martikainen.


Maaninkalainen maalaiskolli Tiikeri on yksi Eläinruokatehdas Lemmikin makuraatilaisista.


Jos maaninkalaiskolli olisi tehnyt työtään silloin, kun elintarviketieteen maisteri Teuvo Martikainen vielä mietti yrityksen perustamista, olisi ruokakupissa luultavasti perheen ihmisten ruokien tähteitä. Niin, ehkä makaronilaatikon jämiä tai perunankuoria ja lihakastiketta.

- Kolmekymmentä vuotta sitten lemmikeille ei ollut juurikaan tarjolla hyvälaatuista ravintoa, joka olisi suunniteltu lemmikkien tarpeet huomioiden. Yrityksen perustaja halusi tähän muutosta, kuvailee Tea isänsä suunnitelmia.Kypsistä makkaroista raakapakasteisiinEläinruokatehdas perustettiin vuonna 1986 Kuopioon Leväselle. Kissoille ja koirille valmistettiin kypsäksi keitettyjä makkaroita ja tarjolla oli kaksi makuvaihtoehtoa: liha ja kala.

- Aluksi työtä tehtiin ihan vain yrittäjien itsensä voimin. Päivät venyivät pitkiksi ja alku oli tiukkaa, kuten varmasti kaikilla alkuun ja varsinkin 80-luvun lama-aikaan. Tuotanto oli hyvin paljon pelkistetympää kuin nykyään.

Kypsät makkaramalliset kissanruuat eivät osoittautuneet kuitenkaan suureksi menestykseksi ja ne jäivät pois valikoimasta. Luonnollisen ja lemmikeille lajityypillisen ravinnon puolestapuhujana Teuvo Martikainen päätti tuoda markkinoille raakapakasteet.Eläinruokatehdas Lemmikin perustaja Teuvo Martikainen tässä herkkulinjan ääressä.


- Niiden kehittäminen ja eteenpäin vieminen oli meille luonteva suuntaus. Tosin kaupoilla ei alkuun ollut minkäänlaisia pakastealtaita tai tiloja raakatuotteiden myyntiin, mikä teki tuotteiden markkinoinnista haasteellista, tuotepäällikkö Tea Martikainen huomauttaa.

Aitous ja luonnollisuus korostuvat myös kissojen ja koirien herkkupaloissa. Lemmikinruokayrittäjä huomasi useiden herkkujen sisältävän viljoja sekä eläin- ja kasviperäisiä sivutuotteita – mitä se sitten missäkin tuotteessa tarkoittaakaan. Lisäksi ulkomaisten herkkutuotteiden tuotantokeinot ja lihan alkuperän epämääräisyys huolestuttivat.

- Suomalainen liha on puhtaampaa kuin muualla, koska meillä eläinten turhalle lääkinnälle on tiukat rajoitteet. Lisäksi meillä tilojen toimintaa seurataan tarkasti. Emme ole sotkeneet herkkuihin viljoja tai turhia täyteaineita, jotta ne sopisivat myös herkimmillekin yksilöille. Kaikki herkut valmistetaan joko paistamalla tai kylmäkuivaamalla täällä tehtaallamme Kuopiossa, tuotepäällikkö selittää.Linnut tuovat kiireiset syksyt ja talvetE
läinten ystävinä tehtaassa ryhdyttiin valmistamaan ruokia myös ulkolinnuille, ainoana Suomessa.

- Meille on tärkeää, että energiapitoisus on riittävä Pohjolan talveen jääville linnuille.
Koostumuksen täytyy olla myös hyvin sulavaa, että lintu saa muutettua ravinnon vaivattomasti elimistössään energiaksi, kertoo Tea Martikainen.

Lämpökäsitellyt ja roskaamattomat linnunruoat auttavat pitämään ruokintapaikan
siistinä ja ei-toivotut vieraat pysyvät paremmin loitalla. Verkottomissa rasva-siementangoissa ei ole takertumisen vaaraa, ja Kevätherkuksi-nimetty tuote sisältää emolle ja poikasille tärkeitä kivennäisaineita ja runsaasti energiaa sekä proteiinia.

Viisitoista vuotta sitten tehdas muutti Fazerin entiseen leipomoon Kuopion Kettulanlahteen. Samalla tehtaan yhteyteen avattiin tehtaanmyymälä. Yritys työllistää 30 työntekijää, ja kissan- ja koiranruokia valmistuu vuosittain yli 1,8 miljoonaa kiloa, linnuille lähes 750 000 kiloa vuodessa.


Nautaa, nautaa ja vielä kerran nautaa.


- Lintujen talviruokinta on luonnollisesti kausiluontoista, mikä tekee syksystä ja talvesta meillä täällä tehtaalla kiireistä aikaa. Koirille ja kissoille ruokaa ja herkkuja valmistetaan tasaisesti läpi vuoden.Selkeät tuotteet ja tuoteselosteetKuopiossa on huomattu kissanomistajien kiinnostus raakaruokintaan. Aiheesta kysellään yhä enemmän myös Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n tehtaanmyymälässä.

- Raakaruokinta tarkoittaa sitä, että kissoillekin halutaan antaa mahdollisimman puhdasta ja luonnollista kypsentämätöntä liharuokaa. Meidän mielestämme tuo suuntaus on juuri oikea, sillä kissahan on lihansyöjä, toteaa Tea Martikainen.


Oscar on Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n tuotemerkki. Tuotteet sopivat sekä kissoille että koirille.


Kun Tiikeri menee ruokakupilleen työtehtävissä, siellä on tarjolla ruokia, joissa on kanaa, kalkkunaa, nautaa, possua tai kalaa. Tarvittaessa lihan voi jäljittää yksittäiselle tuotantotilalle saakka. Tuoteselosteista ei löydy sellaisia käsitteitä kuten ”eläin- ja kasviperäisiä tuotteita”, mikä Martikaisen mukaan voi käytännössä pitää sisällään mitä tahansa.

- Tuotteet pidetään selkeinä. Silloin asiakkaan on helppo nähdä, mitä tuote pitää sisällään. Esimerkiksi lihaherkuissamme on vain yhtä lihaproteiinia, Kanaherkussa on kanaa ja Nautaherkussa nautaa. Herkkupaloissamme lihapitoisuus on aina vähintään 90 %. Korkea lihapitoisuus takaa tuotteisiin hyvän maittavuuden ilman keinotekoisia makuaineita.

Tuotekehitystä on tehtävä jatkuvasti, ja myös testaajakissat vaihtelevat. Edellisessä uusien herkkujen testauksessa oli mukana 13 erinäköistä ja kokoista kissaa lähiseuduilta.

- Raatilaiset saavat testattavat tuotteet kotiin maisteltavaksi ja omistajat arvioivat kyselylomakkeeseen tuotteen maittavuutta ja muita huomioita, mitä testauksessa tulee ilmi. Se voi liittyä ruoan koostumukseen, tuoksuun tai käytettävyyteen, tuotepäällikkö selventää.


Välillä Tiikerin tehtäviin kuuluu myös lepäily.


Kaikkien testaajien arviot laitetaan yhteen ja lemmikkiruokatehtaassa mietitään tulosten pohjalta, onko tuote sellainen, joka pääsee jatkoon vai ei.

- Tähän asti testaajia on riittänyt hyvin ja kissat ovat mielellään tehneet kehitystyötä ruokapalkalla. Tiikerille ja sen kissakaverille, 8-vuotiaalle Killille, koemaistajan keikkaluontoinen etätyö sopii oikein hyvin.

 

Ps.
Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n uutena toimitusjohtajana aloitti lokakuussa elintarviketieteiden maisteri Janne Räsänen. Onnittelut Kuopioon!


Eläinruokatehdas Lemmikki Oy:n Tea Martikainen, uusi toimitusjohtaja Janne Räsänen (keskellä) ja perustaja Teuvo Martikainen.

Kuvassa oikealla yrityksen perustaja Teuvo Martikainen, keskellä toimitusjohtaja Janne Räsänen ja vasemmalla tuotepäällikkö Tea Martikainen sylissään leijonakoira Cessa. 


Ps.2.
Tehtaanmyymälä on lisätty Kissakkaan kissakohdekarttaan.
Lue lisää kissanruoka-aiheisia juttuja:

* Neuvo kissanruokakupin ahneille ja nirsoille: ruoka-ajat ja virikkeet käyttöön
* Barffausta vai purkkiruokaa - kissojen ravitsemus eläinlääkärin näkökulmasta
* Suklaa ja sipuli eivät sovi kissalle - katso lista vaarallisista ruoka-aineista

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita