Ripuli on ikävä vaiva, joka valitettavasti iskee lähes jokaiseen kissatalouteen jossain vaiheessa. Varsinkin pennuilla, jotka vasta totuttelevat kiinteään ruokavalioon, ripuli on yleinen.
 

Tällä Monican kissalle ei ole ripulia, mutta kuviin pääsi nyt kumminkin.


Ripuliin voi olla hyvin monenlaisia syitä, kuten väärä tai pilaantunut ruoka, virusinfektio (vatsaflunssa), alkueläimet (giardia, tritrichomonas foetus), madot, mutta myös suoliston oma bakteeritasapaino voi häiriintyä ja aiheuttaa ongelmia (esim. clostridium perfringens, joka suurina määrinä tuottaa toksiineja ja aiheuttaa ripulin).

Mikäli kissallasi ilmenee yhtäkkinen ripuli tai löysävatsaisuus, kannattaa kokeilla tässä artikkelissa esitettyjä, allekirjoittaneiden kasvattajien hyväksi havaittuja keinoja. Jos ripuli on raju eikä hellitä tässä esitetyistä hoitokeinoista huolimatta 1 - 2 päivässä, kannattaa hakeutua eläinlääkärin puheille. Huomioi, että kroonisen ripuliin hoitoon tarvitaan aina kokenut eläinlääkäri.


Tassulinnassa asuvalla kissallakaan ei ole ripulia, mutta kuviin kuitenkin pääsi mukaan.


1. Tarkkailu

Eristä ripuloiva kissa ja/tai pidä kirjaa ulostekerroista ja -koostumuksesta sekä kissan syömisestä ripulin aikana. Hyvät muistiinpanot auttavat pitkäkestoisen ripulin hoidossa.


2. Riittävä vedenjuonti

Ripuloivan kissan nestetasapainosta on pidettävä huolta. Jos kissa ripuloi useaan kertaan päivässä, on sille annettava ruiskulla vettä 2 - 5 ml useasti päivässä tai käytävä nesteyttämässä kissa eläinlääkärissä muun tässä mainitun hoidon lisäksi. On myös hyvä laittaa tavallista useampi vesikippo kissalle tarjolle ja vaihtaa niihin vesi aamuin ja illoin.


Onkohan tällä kissalla jano ollenkaan?


Kissan vedentarve on noin 0.5 dl/kg/vrk. Nestevajauksesta kärsivää kissaa on maallikon hankalampi tunnistaa, mutta kuivat ja tahmeat ikenet tai aikuisella eritoten venytettäessä ylös jäävä niskanahka ovat jo suuri hälytysmerkki, jolloin on kiire eläinlääkäriin. Erityisesti pentuja kannattaa nesteyttää heti, jos yhtään epäilee nestevajausta. Veteen sekoitettava, elektrolyyttejä sisältävä Nutrisal-jauhe on myös havaittu hyväksi valmiste nestehukan korjaamiseen.


3. Ruokavalio

Tarkista, mitä ruokaa olet antanut kissalle ennen ripulin ilmaantumista. Voi olla, että ripulin on aiheuttanut huono erä syöttämääsi kissanruokaa tai että antamasi uusi ruoka ei vain syystä tai toisesta sovellu kissallesi. Mikäli kyse on jälkimmäisestä, yleensä ruoan vaihtaminen aiemmin käytettyyn ruokaan kiinteyttää ulosteen parissa päivässä.

Mikäli ruokavaliossa ei ole tapahtunut ripuliin johtanutta muutosta tai jos normaalin ruoan tarjoaminen ei saa ripulia loppumaan 1 - 2 päivän sisälle, vaihda ruokavalio välittömästi kotiruokaan eli keitettyyn kanaan ja seitiin, johon on sekoitettu hiukan öljyä, runsaasti keitinvettä ja kaura- tai riisihiutaleita (2 rkl). Tämä kotiruoka hellii kissan vatsaa ja vaikutukset näkyvät yleensä jo vuorokauden kuluttua. Jatka kotiruokavaliota, kunnes jätökset ovat olleet pari päivää normaaleja.


Katjan kissalla ei ole ripulia, mutta hyvin sopii tämä kuva kuitenkin tämän jutun aiheeseen.


4. Lääkintä

Suolistotasapainon ylläpitämiseksi kissalle on hyvä antaa apteekista ja eläinkaupoista löytyvää Inupekt Forte -valmistetta. Se ylläpitää suoliston hyötybakteereja, puhdistaa suolistoa vähentäen haitallisia suolistobakteereja, lisää elimistön vastustuskykyä ja kiinteyttää ulostetta ripulin aikana. Valmiste on siitä hyvä, että sitä voidaan käyttää jatkuvasti tai 3 - 4 viikon kuureissa toisin kuin monia muita valmisteita kuten Attapectin- tai Canicur-kivennäisvalmisteita, joita voi toki myös kokeilla, jos niitä kotoa jo valmiiksi löytyy tai et saa käsiisi Inupekt Fortea. Promax-ravintolisätahnaa monet myös kehuvat, mutta se on myös kuuriluontoinen.

Inupekt Forten rinnalla voi ja kannattaa antaa Tehobakt- tai Biobak-maitohappobakteeria ruoan seassa.

Mikäli ripuli pääsee veriseksi, suosittelemme suun kautta annettavaa kaoliini-pektiini-saviliuosta, joka suojaa jo vahingoittuneita suolenseinämiä ja auttaa niitä parantumaan. Kaoliini-pektiini on Yliopiston apteekin valikoimista löytyvä reseptilääke, jota saa joiltain eläinlääkäriasemilta myös suoraan.

Viikon kestäneeseen ripuliin kannattaa jo kokeilla antibioottihoitoa. Tylosin on vatsaongelmiin hyvin tehoava antibiootti.


5. Loishäätö Axilurilla

Ripulipöpöjen poistoon suositellaan yleensä 5 päivän Axilur-loishäätöä ripulin yhteydessä tai heti oireiden hävittyä. Mikäli ulostenäytteessä kissalta löytyy giardia, Axilur-kuuri on 10 päivää yhdistettynä talouden laajamittaiseen siivoukseen. Perheen kaikki kissat on lääkittävä samanaikaisesti.
 

6. Ulostenäytteen tutkituttaminen

Jos ripuli on kestänyt viikon tai taloudessa ripuloi useampi kissa, kannattaa tutkituttaa ulosnäyte loisien kuten giardia tai tritrichomonas foetus varalta. Esimerkiksi Movet Kuopiossa tarjoaa hiukan yli 120 euron hintaan laajan ulosteanalyysin. Huomoi, että ulostetta kannattaa alkaa kerätä jo parin päivän ripuloinnin jälkeen purkkiin, sillä analyysiin tarvitaan ulosteita kolmen päivän ajalta. Näytteitä tutkitaan sekä Movetissa että EVIRAssa vain kerran viikossa. Mikäli jokin ulostenäytteistä on positiivinen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
 

Monican kissa taas kuvissa. Ei ole ripuliongelmia mutta tällainen hiekkiskuva sopii tätä artikkelia kuvittamaan.


Kirjoittajat ovat Katja Kurisjärvi FI*Starstrucks’s -kissalasta ja Kaisa Kinnarinen FI*Inkilee -kissalasta.
Teksti on julkaistu aiemmin Suomen Venäjänsiniset ry:n
Siniset Sanomat -jäsenlehdessä 3/2016.Lue myös nämä:

* Kissan kanssa eläinlääkärissä - näin lievennät stressiä

* Näin annat lääkkeen kissalle: sotke, dippaa, piilota

* Apteekkiostokset verkosta? Lue vinkit kissanomistajalle

* Tulevien eläinlääkäreiden kissakerhossa: Loisia ja oikeita otteita

 

Kommentit  
0 # Taina Madol 28.07.2017 16:35
Kiitos hyvistä neuvoista!
Meillä on ongelmana, antiobiitista saatu, veri-ripuli ja oksentelu. Avustaja keitttää parhaillaan, seitä ja kananrintaa, sekä vähän joukkoon riisiä. Saas nähdä kelpaako? Ja auttaako. Olemme käyneet 2 vkon. sisällä jo parin eri eläinlääkärin luona! Todettiin bakteereja virtsassa, mutta antibiootit oli niin tujua tavaraa, hyvä ettei henki lähtenyt, ainakaan vielä. Silloin itken lopun elämäni. H:gistä ei tunnu löytyvän kunnollisia eläinlääkäretä mistään! Olkaa hengessä mukana, ...toivokaa kanssani parasta, että pikku kulta, ragdoll selviää!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita