Äideillä ja isillä on omat päivänsä, samoin ystävillä, yrittäjillä ja monilla muilla. Vaan missä viipyy kissojen päivä? Sellaista on siis ehdotettava.

kissa_ja_kalenteri

Täällä Kissakas, kuuleeko Almanakkatoimisto? Olemmeko oikeassa paikassa vai ohjaatko meidät kissoinemme päivinemme jonnekin muualle, Almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala?


Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on oikea paikka ottaa yhteyttä silloin, jos haluaa saada suomalaiseen kalenteriin uuden merkkipäivän. Almanakkatoimiston hallitus käsittelee saapuneet anomukset ja tekee päätökset kalenteriin otettavista uusista merkkipäivistä.
 

Osa kalenterissa olevista merkkipäivistä on kuitenkin lakisääteisiä. Esimerkiksi maamme liputusasetuksessa mainitaan ne päivät, jolloin liputetaan kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa ja jolloin suositellaan myös yleistä liputusta. Tällaisia ovat kalenterissamme Kalevalan päivä, vappu, äitienpäivä, puolustusvoimain lippujuhlan päivä, juhannus ja itsenäisyyspäivä.

Näiden virallisten liputuspäivien lisäksi suomalaisessa kalenterissa on ns. vakiintuneita liputuspäiviä, kuten esimerkiksi Minna Canthin päivä, Eurooppa-päivä, Eino Leinon päivä ja isänpäivä. Samoin siellä on useita sellaisia merkkipäiviä, jolloin ei liputeta, kuten vainojen uhrien muistopäivä, ystävänpäivä, kansainvälinen naistenpäivä ja yrittäjän päivä. Kalenterin kirkolliset juhlapäivät on taas määritelty kirkkolaissa.

Jos siis haluaa saada suomalaiseen kalenteriin kissojen päivän, siitä tulisi tehdä hyvin perusteltu anomus Helsingin yliopiston almanakkatoimiston hallitukselle.
Miten paljon Almanakkatoimistoon tulee ehdotuksia uusista kalenteripäivistä? Veikkaamme, ettemme ole ensimmäisiä, jotka ehdottavat kissoille omistettua päivää.


Ehdotuksia erilaisista merkkipäivistä tulee yleensä viidestä kymmeneen vuosittain. Almanakkaan on ehdotettu esimerkiksi saunapäivää, taidon ja käsityön päivää, Paavo Nurmen päivää, isovanhempien päivää ja radontorjuntapäivää. Minulla ei ole tietoa, että kissojen päivää olisi koskaan esitetty suomalaiseen kalenteriin, mutta en ole tästä aivan varma.


kalenteri_tassun_alla


Millaisia seikkoja teemapäivän ehdottajan on hyvä miettiä? Onko olemassa virallista lomaketta, jolla päivää ehdotetaan? Riittääkö vapaamuotoinen sähköpostiviesti?
 

Tähän ei ole mitään lomaketta. Toivomme kuitenkin, että ehdotuksen mukana tulisi hyvin perusteltu selvitys siitä, miksi päivä pitäisi hakijan tai hakijoiden mielestä merkitä kalenteriin. Anomuksen voi hyvin lähettää sähköpostilla.
Selvä. Haluamme kertoa jo nyt perustelumme. Ne ovat nämä:

Kissa on hyvin suosittu lemmikkieläin, joka ehdottomasti ansaitsee oman merkkipäivän. Tuona päivänä kiinnitettäisiin huomiota kissojen asemaan, hoitoon ja oloihin - toki muulloinkin mutta varsinkin tuolloin. Kissallisissa talouksissa se jo tiedetään, että kissojen päivä on joka päivä, mutta virallinen kissojen päivä olisi kunnianosoitus ihania ja mahtavia kissoja kohtaan.

Kansainvälinen eläinten päivä on OK, mutta kissat ja niiden henkilökunta olisivat erittäin mielissään omasta erityisestä päivästä.


Näissä perusteluissa on hyvää se, että kissat todellakin koskettavat varsin suurta osaa maamme väestöstä. Yleensä uusien merkkipäivien kohdalla edellytetäänkin, että ne koskettavat laajoja kansanjoukkoja eivätkä vain pieniä erityisryhmiä.

Toisaalta meillä ei ole sellaista perinnettä, että kalenteripäivillä juhlistettaisiin eläimiä. Yleensähän kalenterin merkkipäivät viittaavat erilaisiin historian merkkihenkilöihin tai historiallisiin tapahtumiin. Ehkä jossain vaiheessa voisi tosin olla eläintenkin aika näkyä kalenterissamme. Se olisi varmasti pohtimisen arvoinen asia. Tämän hakemuksen kohdalla jouduttaisiin kyllä miettimään, miksi juuri kissa? Mikseivät sen sijaan koirat tai hevoset, ketut tai karhut - tai eläimet yleensä?

Tärkeä näkökohta on myös se, että kyseiseen päivään olisi hyvä liittyä vahva juhlaperinne. Jos jotakin päivää on jo vuosien tai vuosikymmenten ajan vietetty laajasti eri puolilla Suomea ja siihen liittyy suuria yleisötapahtumia ja näyttävää julkisuutta, päivän pääsy kalenteriin on todennäköisempää. Kissat kylläkin koskettavat laajoja kansanjoukkoja, mutta maassamme ei vielä ole mitään tiettyä päivää, johon olisi jo ehtinyt syntyä jonkinlainen kissa-aiheinen juhlaperinne. Moni merkkipäivä pääseekin kalenteriin vasta sitten, kun sitä on käytännössä vietetty jo vakiintuneesti vuosikymmenien ajan.


huhtikuun_kissa


Meillä on myös ehdottaa tietty päivämäärä, joka sopii mielestämme erityisen hyvin kansalliseksi kissojen päiväksi. Se on 27.4. Tämä siksi, että silloin nimipäiväänsä viettävät Mirri-nimiset kissat. Se on perinteinen, jopa legendaarinen, kissannimi, jossa kuvastuu jotain niin kissamaista, jotain sellaista mitä ei muissa kissannimissä ole. "Ikävän nyt kerron teille, Mirri sairastui..."; monet laulujen, kirjojen, runojen kissat ovat Mirrejä. Sitä ei voi vahingossakaan ensikuulemalta sotkea tai luulla koiraksi, lehmäksi, hevoseksi tai miksikään muuksi eläimeksi. Mirrissä on sitä jotain!

Miltä tällainen päivämääräehdotus kuulostaa?Mirrin päivähän kuulostaa sinänsä oikein mukavalta ehdotukselta, onhan Mirri suomalaisen kissan prototyyppinen nimi. Tuo päivä olisi valitettavasti kuitenkin mahdoton, koska 27.4. on jo kalenterissamme kansallinen veteraanipäivä. Mikään ei tietenkään estä teitä viettämästä tuona päivänä kissojen päivää, mutta kalenteriin sitä ei tuon päällekkäisyyden vuoksi oikein voitaisi ottaa.
Eikö kissojen oman merkkipäivän saamiseksi voi tehdä mitään muuta? Esimerkiksi kerätä nimiä adressiin ja toimittaa se sinne teille Almanakkatoimistoon? Mielenosoitus ei asiaa taida sentään edistää?


Lopullisen päätöksen tästä asiasta voi antaa vain Almanakkatoimiston hallitus. Adressin kerääminen tai mielenosoitus ei ratkaise asiaa, vaan tärkeämpää on uuden merkkipäivän vakuuttava perustelu. Kun suomalaiseen kalenteriin tulee muutoksia, niistä tehdään päätökset noin kahta vuotta aiemmin kuin ne näkyvät kalentereissa. Tämä johtuu kalenterikustantajien aikatauluista: jo nyt, keväällä 2014, tehdään kalentereita vuodelle 2016.

Ehdottaisinkin, että yritätte saada tämän kissojen päivän ensin epäviralliseen suomalaiseen teemapäiväkalenteriin, jota ylläpitää Sami Feiring. Sitä kautta se tulee vähitellen tiedotusvälineiden ja suomalaisten tietoisuuteen, vaikkei sitä vielä viralliseen kalenteriin merkitäkään. Kun päivä lopulta on kaikkien suomalaisten tiedossa, rima kalenteriin pääsyynkin madaltuu. Samalla voisitte kehittää tuolle päivälle erilaisia hauskoja yleisötapahtumia ja muuta julkisuutta.

 

Kiitos vastauksista ja teemapäiväkalenterivinkistä Minna Saarelma-Paukkala!

 

Epävirallinen suomalainen teemapäiväkalenteri, se olkoon siis seuraava kohteemme. Mitä siellä ollaan mieltä kissojen päivästä, kas, siitä tarinaa myöhemmin.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita