Neljän tuuman nauloja, liian pieni vasara, painava ruusupensas ja viisi tuntia ostamassa ovenkarmilautoja. Mutta Maarit Roos on itsepäinen ja luova. Nyt kukkapenkin tilalla on Kissala, Mimin ja Sissin ulkotarha.
 

kissalan_kyltti
 

Idea kissojen ulkotarhasta muuttui vihdoin projektiksi, kun Maarit Roosia kannustettiin rakentamaan tarha itse. Näin se myös tulisi huomattavasti valmistarhaa edullisemmaksi.

Miestä Maarit ei aikonut projektillaan häiritä, eikä kotoa löytynyt peräkärryä. Siispä takaisin nettiin. Sieltä löytyi yritys, joka toimittaa ulkotarhaan tarvittavat tarvikkeet kotiovelle asti.
 

verkkopaketit_saapuivat_kotiovelle


Pari päivää myöhemmin paketti saapui: 2 metriä korkeaa ja 50 x 100 mm -silmäkokoista puutarhaverkkoa sekä tolpat.

- Niin, ne tolpat! Paksut, miltei nelisenttiä halkaisijaltaan olevat metalliputket, koska tämä tyttö päätti, että kissat pysyvät tarhassa. Sitten alkoi kaivuu-urakka, Maarit muistelee.

Tuon tytön kaivuu-urakka tarkoitti kukkapenkkien siirtoa muualle ja juurien nyhtämistä pois pohjasta. Maarit Roos huoahtaa, että onneksi sentään aurinko paistoi.

- Varsinkin metrin levyinen juhannusruusu alkoi hiukan vaivata käsiä, sillä piikit pistivät ja painoa riitti. Siinä vaiheessa tunsin itseni ensimmäistä kertaa koko projektin aikana hölmöksi.

Samalla sisulla, jolla ruusut lähtivät, entisen kukkapenkin tilalle levittäytyi juuriestekangasta ja talon reunusta sai laattoja, koristekiviä ja katteeksi soraa.


maarit_laittaa_kivia_paikalleen
 

kivia_laattoja_soraa


Välihuomautuksena kissojen emäntä toteaa, ettei ole rakennusmestari eikä insinööri. Hän kuvailee itseään hyvin itsepäiseksi ja luovaksi tyypiksi.

- Siis sellainen, joka kerta kaikkiaan ajattelee niin, että kaikkea voi tehdä, kunhan vaan laittaa kädet toimimaan!

Suunnitelmiin kuului, että talon tuuletusikkunasta tulee suora kulku tarhaan. Saavat kissat valita, kumpaan suuntaan kulkevat. Tuo suunnitelma toteutui, mutta rautatolpat osoittautuivat vallan mahdottomiksi.

- Pari päivää purin suuria betoniharkkoja, joita edellinen asukas oli upottanut kukkapenkin reunoihin. Ne harkot painoivat! Ja kun tolppia sitten yritti ängetä maahan, vastassa olikin aina uusi harkko tai kivi tai ihan vaan niin kova maa, ettei siihen uponnut mikään.

Lopulta putket pysyivät missä pitikin ja verkko niiden varassa, monen sidontalangan ja kiven ja viimeisten harkkojen avulla. Sitten ilmeni uusi ongelma.

- Aikomus oli tehdä erilaisia kiipeilypaikkoja tytöille. Mutta miten saan niistä tarpeeksi tukevia, että myös villiintyneessä mielentilassa niille voi hypähtää?
 

kissa_kiipeilemassa


Samaa mietti naapurin Sinikka, joka kävi katsastamassa Maaritin rakennelman.

- Ei verkkokatto pressun kera kestä tuulta, jos alapuolella ei ole rimoja. Silloin vesi jää pressun päälle ja venyttää verkon ja hups! Tulee märkiä kissoja!

Naapurukset suuntasivat lautatarhalle. Sieltä löytyi puukasa, josta sai puuta niin paljon kuin halusi ja vieläpä ilmaiseksi. Maarit huomauttaa, että hän tosin joutui tuhlaamaan euroja sahaan, ruuveihin, vasaraan, nauloihin ja kulmapaloihin.

Sitten vihdoin töihin!

- Neljän tuuman nauloilla naputtelin tarhaa kokoon ja tosiaan naputtelin. Vasarani olisi pitänyt olla tukevampaa tekoa. Sahata sentään osaan käsisahalla jo ennestään, mutta välttämättä en ole mikään esimerkki huolellisuudesta, vaan aina on kiire ja kiire!

Jos joku tässä vaiheessa epäilee, mahtoiko työ edetä, niin etenihän se.

- Kädet rakoilla ja jalat mustelmilla, mutta kisuille tuli tarha.
 

yleiskuva_kissatarhasta


Kiipeilytorni syntyi köydestä, narusta ja paksusta putkesta. Seuraan liittyivät paksut oksat, jotka Maarit sahasi pihan toiselta laidalta vanhasta pökköpuusta.
 

kiipeilypuu_ulkotarhassa


Ovi sai koristukseksi Maaritin maalaaman Kissala-kyltin. Ja eihän ovi ole ovi ilman saranoita.

- En ole ennen ruuvannut mihinkään saranoita, paitsi kun lapset oli ihan pieniä. Heidän majaansa tein saranat nahkanpalasia käyttäen. Ne kun olivat taipuisia. Mutta ihan oikea sarana oli vaikeampi tajuta.

Rakentaja kuvailee saranoiden olevan ovessa juuri niin naisellisesti ja epäloogisesti kuin vain voi olla.

- Mutta ovi aukeaa hyvin ja kaksi hakaa pitää sen kyllä kiinni. Toinen isompi ylempänä ja pieni alareunassa.

Terassimatto kiinni tasoihin ja pikkuportaisiin, noin! Puuöljyä puuosiin, näin!
 

rappusia_kissatarhassa


Ja kukkia, Maarit Roosin kaltaisen puutarhahömpän Kissalassa kukat ovat välttämättömät. Onhan niitä muutenkin kaikkialla.
 

kukkia_kissatarhassa


lisaa_kukkia_kissatarhassa


Niin, mitä tapahtuu, kun Maarit ja naapurin Sinikka lähtevät ostamaan listoja kissatarhan ovea varten?

Näin tapahtuu:

Ensin he menevät torille katselemaan kukkia ja jokunen kukka hyppää kyytiin. Sitten on vuorossa etsiä ranskalaista voita luomukaupasta ja sehän selvä, että siellä menee aikaa. Matkalla sattuu olemaan seuraavaksi kukkakauppa ja sitten matkalle eksyy kaksi vaatekauppaa ja kolmaskin. No nythän on niin, että sitten on jo vappukahvien aika ja välitunti! Jaettujen laihdutusruokien, eli puolitetun leivoksen ja possumunkin voimin voikin lähteä kohti lautakauppaa.

Kas, edessä on alennuspuoti, outletti, johon on pakko sukeltaa. Niin ja vuodevaatekauppa. Niin ja sitten tuleekin taas uusi puutarhamyymälä, johon on juuri saapunut koko kesän marjoja tekeviä mansikoita! Tästä onkin hyvä ponnistaa kohti lautoja, joita ystävällinen setä pätkii sopiviksi, mutta koska vielä on ruoka-ostokset tekemättä, niin paras kantaa pätkityt listat miehen työpaikalle autoon ja suunnata ruokakauppaan.

- Eihän tässä kaikessa mennyt aikaa kuin noin 5 tuntia. Siis kissantarhan ovenkarmilautojen ostamisessa!

Sitten Maarit lisää, että nämä listat hän osti ensin ennen kuin seuraavana päivänä tajusi, että listan lisäksi tarvitaan tolpiksi myös järeämpää puuta.

- Kaiken vaivan jälkeen, kun pienet tuonne pääsivät, minulta tuli miltei itku! Niin hämmästyneitä, onnellisia ja uteliaita murut ovat. Ne ihmettelevät pörriäisiä, hämähäkkejä ja kaikkea sitä omituista mitä aina sisällä olleet kissat voivat ihmetellä.
 

kaksi_kissaa_kahdessa_kerroksessa
 

kahden_kissan_ulkotarhaKuvat: Maarit Roos


Lisää nikkarointi-ideoita ja -vinkkejä, ollos hyvä:

Niittaa ja ripusta kukkapenkin reunanauhasta kissalle riippusilta


Kissaportsari neuvoo: Kissatarhan rakentaminen vaihe vaiheelta

Ruuvaa lipaston laatikoista kiipeilypuu kissalle (tai kolmelle)

Liimapuulevystä syntyvät tunnelmalliset kissavalaisimet

Lipasto kätkee kolmen kissan vessan


Kissanhiekkakaappi Kikin ja Milan tyyliin

Maailman söpöin kissanmökki on helppo ja nopea projekti
 

Kommentit  
+3 # Irmeli Saarinen 11.05.2014 09:45
Onnea uudelle kissalalle. Hyvää kesää!
Ilmoita ylläpidolle
+4 # Mamma N 15.05.2014 10:54
Hieno tarha!
Ilmoita ylläpidolle
0 # Merja Koivu 08.03.2015 21:28
Hieno tarha tulikin! Uuttera nainen :) ja kissat nauttii
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Anri 07.06.2015 15:18
Voi hieno!!! Aivan ihanat ilmeet kisuilla ja hirrrmu hyvän alueen oot saanu heille! Näin sen näkee että kun vaan jotain tarpeeksi haluaa, sen myös saa.! Vaikka se vaatiikin viisi tuntisia ostosreissuja ja liian pienen vasaran
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita