"Lapsiperhettä uhkaa häätö kissojen vuoksi", kertoo lehtiotsikko parin vuoden takaa. Uutinen on viime päivinä levinnyt sosiaalisessa mediassa ja herättänyt keskustelua, ihmetystäkin. Niin, voiko kissojen takia tulla häädetyksi omasta kodista?
 


Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm aloittaa yleisemmin kissoista. Niiden pitämistä ei voi kieltää omistusasunnossa asunto-osakeyhtiössä. Vuokralla elävän tilanne on hieman toisenlainen, koska vuokranantaja voi asettaa vuokrasopimukseen eläintenpitokiellon.
 

- Silloin jo yksi kissa on sopimuksen rikkomista. Jos vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, rikkominen voi johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen.
 


musta_kissa_ja_taustalla_talo


Omassa asunnossa tai vuokralla, järjestyslain mukaan kissat eivät saa mennä lasten leikkipaikoille.


- Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkoilevia kissoja on pidettävä kytkettyinä. Muulla tavalla kissojen kulkemista lasten hiekkalaatikolle ei saa oikein estettyä.


Järjestyslaissa todetaan myös, että poliisi voi sakottaa sen rikkomisesta.


- Taloyhtiö ei siis ole aina se, joka pystyy tällaiseen puuttumaan. Minun suositukseni ei kuitenkaan ole se, että nyt aletaan leikkipaikoilla kuljeskelevista kissoista soitella poliisille, Marina Furuhjelm toteaa.

 

Pakkokeinona haltuunotto

 

Turkulainen perhe ei kohdannut poliiseja, vaan posti toi häätövaroituksen. Omistusasunnosta häätäminen eli hallintaanotto on ainoa pakkokeino, jota taloyhtiö voi käyttää.


Ensiksi asunnonhaltijalle annetaan varoitus. Jos tilanne, esimerkiksi häiritsevä elämä tai järjestysmääräysten rikkominen, ei muutu, taloyhtiö voi ottaa huoneiston enintään kolmeksi vuodeksi hallintaansa. Furuhjelmin mukaan hallintaanottoon johtavan rikkomuksen on oltava riittävän olennainen .


- Vaikka kissa olisi useammankin kerran livistänyt asunnosta ja tehnyt tarpeensa lasten hiekkalaatikkoon, ei se ole riittävä peruste omistusasunnon hallintaanottoon. Se on toki järjestyssääntöjen rikkomista, mutta pelkästään sen perusteella ei voi ihmistä häätää kotoaan.

 

Häiritsevää vai riittävän häiritsevää?

 

Kissaperhe sai häätövaroituksen ja äiti otti yhteyttä isännöitsijään. Selvisi, että taloyhtiössä oli kerätty kissa-asian vuoksi adressi. Marina Furuhjelm myöntää, että nimien kerääminen kertoo, että kissojen käytös häiritsi naapuristoa.
 

- Jotta toimenpiteisiin voidaan ryhtyä, täytyy pystyä osoittamaan, että kissojen karkailu on häiritsevää ja kyseessä on järjestyslain rikkomisesta. Taloyhtiön hallitus päättää varoituksen antamisesta ja yhtiökokous tekee hallintaanotosta päätöksen, mutta viimekädessä tuomioistuin päättää onko taloyhtiöllä ollut riittävä peruste ryhtyä hallintaanottotoimenpiteisiin.


- Pelkästään se, että kerätään naapureilta nimilista, ei muuta toiminta sellaiseksi, että me voimme taloyhtiönä ryhtyä hallintaanottoon.


kissa_nuuskii_ulkona


 

Isännöintiliiton lakiasiantuntija muistelee erästä tapausta, jossa asunnossa oli useita kissoja ja ne pissasivat ympäri asuntoa.


- Se oli suorastaan kissankasvatuslaitos, ja lopulta kissanpissa oli mennyt rakenteisiin asti. Silloin täyttyi huoneiston huono hoito –peruste. Tällä perusteella voitiin ottaa huoneisto yhtiön hallintaan sen jälkeen kun osakkaalle oli annettu ensin toiminnasta varoitus.


 

Keskustellen ratkaisuja

 

Onko kissojen omistaja huomannut, että hänen lemmikkinsä menevät leikkipaikalle? Onko naapuri kertonut kissalliselle perheelle, että häntä huolestuttaa kissanjätökset lasten hiekkalaatikossa? Isännöintiliiton lakiasiantuntija rohkaisee asukkaita keskustelemaan ja miettimään yhdessä, voiko kissojen karkaamiselle tehdä jotain.
 

Ratkaisu voisi olla sisäoven asentaminen tai tuulikaapin rakentaminen. Tai olisiko ulkotarha voinut auttaa turkulaista perhettä?


Furuhjelm muistuttaa, että jos piha-alue ei ole osakkaan hallinnassa, taloyhtiö päättää, saako ulkotarhaa rakentaa. Vaikka piha-alue olisikin osakkaan hallinnassa, voi taloyhtiö asettaa rakentamiselle ehtoja. Onhan ulkotarha yleensä sellainen rakennelma, joka vaikuttaa talon julkisivuun.


- Pitäisi löytää kultainen keskitie, että kaikki pystyvät asumaan yhdessä eikä mennä ääripäihin. Mietitään ratkaisuja sen sijaan että yritetään häätää ihmisiä taloistaan. Heillä on kuitenkin oikeus asua kodeissaan kissojensa kanssa.


kissa_istuu_kivella
kuvat: pixabay.com

 

 

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita