Matalia puutaloja, kapeita kujia. Pohjanlahden rannalla sijaitseva kaupunki on saanut nimensä tiettävästi kuningatar Kristiinan mukaan. (Tai nimen valinnut kenraalikuvernööri Pietari Brahe ajatteli kuningatteren sijaan sittenkin omaa armasta vaimoaan, kreivitär Kristina Katarina Stenbockia.)

Niin tai näin, kulttuurisihteeri Riitta Raikio-Söderlund vakuuttaa, että kaupunki on tunnettu myös kissoistaan.

- Puhutaan jopa kissojen kaupungista. Kissat viihtyvät hyvin idyllisen puutalokaupungin suojissa.

Riitta esittelee todistusaineistoa. Katsotaanpa.

Aina kesäisin, tarkemmin maukaistuna kesäkuun puolivälissä, Kristiinankaupungissa järjestetään Avoimet portit – kulttuuritapahtuma pihoissa ja puutarhoissa -tapahtuma. Silloin pääsee vierailemaan vanhojen puutalojen porttien sisäpuolella.


kissafiguuri kristiinankaupunkilaisessa portissa


mustavalkoinen kristiinankaupunkilainen kissa näyttää meille kieltä


Galleria Katti löytyy Kristiinankaupungista


- Täältä löytyy paljon kotikissoja, vahvistaa kaupungin matkailuneuvoja Helena Kari.

Ei siis ihme, jos ikkunoissa tai kujilla voi nähdä kiiluvia silmäpareja. Tai vilauksen hännänpäästä. Helena kertoo entisaikojen villikissoista, joita ilmestyi varsinkin kesäaikaan puutalojen lattioiden alta ja ulkorakennuksista.

- Useiden satojen talojen kivijaloissa on edelleen avoimia tuuletusluukkuja, ”kissanluukkuja", jonne kissat pääsivät metsästämään hiiriä, hakemaan suojaa tai tekemään uteliaisuuskäyntejä. Villikissat ovat nykyään lähes hävinneet, koska ihmiset pitävät paremmin huolta kissoistaan.


Tämän kissan nimi on Alma ja Alma asuu Kristiinankaupungissa


Miauu Kristiinankaupungista! Näin voisi maukaista yllä olevan kuvan Alma. Oikeasti tuo miauu löytyy esitteestä, jossa kerrotaan Kissojen kujilla -nimisistä elämyskierroksista. Kaupungin ensimmäinen kotikissa Oscar ja laivakissa Oscar II johdattavat lapsiseikkailijat tutustumaan elämäänsä kaupungin kujilla ja kaduilla. Tuolloin eletään aikaa vuodesta 1761 aina vuoteen 1900.

- Draaman ja historian kautta kerrotaan kissan ominaisuuksista, fysiologiasta, tehdään kysymyksiä ja lauletaan naukumalla, matkailuneuvoja paljastaa.


Jammailevat kissat Kristiinankaupungissa


Mutta ei kissa-aiheista Kristiinankaupunkia ilman kissa-aiheista kujaa. Tuo kuja on yksi maamme kapeimmista kujista ja nimeltään se on Kissanpiiskaajankuja. Helena tietää useita nimeen liittyviä tarinoita. Kissanpiiskaajankuja löytyy Kristiinankaupungista


Tunnetuin - ja todennäköisin - vie kaupungin eteläosassa sijaitsevaan Tervasaareen. Siellä sijaitsi valtava telakka, jossa 1800-luvulla rakennettiin suuria valtameripurjelaivoja.

No, annetaanpa Helenan kertoa lisää:

- Siipyyn Skaftungin kylässä, joka kuuluu nykyään Kristiinankaupunkiin, oli paljon hyviä laivanrakentajia. 1800-luvun loppupuolella Skaftungin miehet lähtivät Tervasaaresta iltaisin kohti yökortteeria ja poikkesivat Pikkukujalla olleeseen Kestikievariin, joivat paljon ja yöllä pitivät kauheaa mekkalaa. Kristiinalaisporvarit juoksivat ulos kadulle ja huusivat: ”Pois skaftunkilaiset huutamasta keskellä yötä että kunnon väki saa nukkua!”. Se muuttui muotoon "Pois kattungit!" eli kissanpennut ja lopuksi pois katit huutamasta eli "bort kattungana o ropa, bort kattorna".

Vuosikymmenet vierivät, ja kaupunkilaiset jatkoivat sinnikkäästi Pikkukujan kutsumista nimellä Kattpiskaregränden eli kattienpiiskauskuja.

- Koska nimi piti pintansa kaupunkilaisten suussa, se muutettiin 1930-luvulla virallisesti Kissanpiiskaajankujaksi-Kattpiskaregränden.


Kissa löytyy myös tuuliviiristä


kissa-aiheinen ovi puisessa portissa


huopakissoja


Nykyään Kristiinankaupungista löytää kissa-aiheisia matkamuistoja, postikortteja, T-paitoja. Monenmoista.

- Jostain syystä kissat ovat rakkaita ja niitä on aina ollut näkyvästi tässä kaupungissa. Minullakin on rakas kissa, jonka nimi on Messi, Kissojen kaupungin matkailuneuvoja iloitsee.

 KUVAT:
Kristiinankaupungin kulttuurisihteeri, Kristiinankaupungin matkailu ja Anu Korpinen 

Suomesta löytyy muitakin kissa-aiheisia kohteita. Katso parhaimmat matkavinkit täältä: Nämä kotimaan kohteet saavat kissaihmiset kehräämään.
Vai sittenkin muille maille vierahille? Lue 11 hurrrmaavaa matkakohdetta kissojen ystäville.
Loikkaa myös Kissakkaan Kissakohdekarttaan.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita